tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Δ. Βίτσας: Το μεταναστευτικό και τα λεφτά της ΕΕ για τους πρόσφυγες

Ανάλυση Ευρωπαϊκής Χρηματοδότησης προς την Ελλάδα για προσφυγικό - μεταναστευτικό

Ανάλυση Ευρωπαϊκής Χρηματοδότησης προς την Ελλάδα για προσφυγικό – μεταναστευτικό

Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας παραχώρησε, στις 20/9/2018, συνέντευξη στην εκπομπή της ΕΡΤ «Focus» που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Πάνος Χαρίτος. Θέμα η διάθεση και κατανομή κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Ελλάδα για τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού
 

Μεταξύ άλλων, ο Δ. Βίτσας τόνισε ότι από την αρχή του Σεπτεμβρίου μέχρι τις 17 του μήνα έχουν φύγει από τη Λέσβο 1.043 άνθρωποι, ενώ πρόκειται να φύγουν μέσα στην εβδομάδα άλλοι 1.000. Δεν λύνεται πλήρως το ζήτημα, αλλά απαλύνεται.  Συνεχίζουμε την προσπάθεια και θα την συνεχίζουμε, έως ότου μπορούμε να την διαχειριστούμε καλύτερα. Από την αρχή του χρόνου μέχρι τις 17/9 έχουν φύγει από τα νησιά μας 17.563 άνθρωποι, έχουν έρθει όμως 21.737 νέοι πρόσφυγες και μετανάστες, υπογράμμισε ο Υπουργός.
 

Συζητάμε για τη Μόρια, εκεί δίνουμε το βάρος. Το ζήτημα για εμάς στο Υπουργείο, στην κυβέρνηση, στους διεθνείς οργανισμούς, είναι ότι πρέπει συνεχώς να προσπαθούμε. Μαζί με την Ύπατη Αρμοστεία φτιάξαμε την προηγούμενη περίοδο 7.000 θέσεις, θα φτιάξουμε άλλες 10.000 θέσεις, αλλά και πάλι εξαρτόμαστε από τις ροές κι από την ανακατανομή. Σε Λέσβο, Σάμο, Χίο η κατάσταση είναι οριακή και είμαι ο πρώτος υπεύθυνος για να βρω λύσεις. Κοινές, ευρωπαϊκές λύσεις, συμπλήρωσε ο Δ. Βίτσας.
 

Όσον αφορά την πολιτική στάση της χώρας μας στην ΕΕ, γύρω από το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, ο ΥΜΕΠΟ σημείωσε: Εμείς έχουμε μία πολιτική την οποία παλεύουμε στην Ευρώπη. Αυτή η πολιτική έχει τρεις διαστάσεις: Η μία διάσταση είναι αυτό που λέμε, εξωτερική διάσταση. Η εξωτερική διάσταση έχει ως επίκεντρο τους πρόσφυγες, δηλαδή το γεγονός ότι όπου γίνονται πόλεμοι, υπάρχει προσφυγιά. Πρέπει να διαμορφωθούν συνθήκες στις χώρες από τις οποίες φεύγουν οικονομικοί μετανάστες, ώστε οι άνθρωποι να έχουν ζωή εκεί. Τι γίνεται συνήθως; Συνήθως δίνονται κάποια χρήματα, αλλά δεν παρακολουθείται ποτέ αν αυτά τα χρήματα πηγαίνουν εκεί που πρέπει. Η δεύτερη διάσταση είναι το ζήτημα της διαχείρισης των συνόρων κι η τρίτη είναι η ανακατανομή του βάρους, μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Για τα μηνύματα και τα συμπεράσματα της άτυπης Συνόδου Κορυφής στο Σάλτσμπουργκ, ο κ. Βίτσας υπογράμμισε ότι εκτός από την ισχυροποίηση των ελέγχων των συνόρων και την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής (Frontex), το βασικό ζήτημα που τίθεται είναι ο Κανονισμός του «Δουβλίνου 4» που διαμορφώνει και διατάσσει ανακατανομή. Η ανακατανομή είναι η βαλβίδα εκτόνωσης του συστήματος. Το ζήτημα είναι το τρίπτυχο: εξωτερική μετανάστευση και πώς επιδράς εκεί, έλεγχος των συνόρων με βάση το διεθνές δίκαιο και ανακατανομή. Δηλαδή, έλεγχος των συνόρων με βάση το διεθνές δίκαιο, κοινός ευρωπαϊκός μηχανισμός για το άσυλο και κοινοί κανόνες. Με αυτή την έννοια, το ειδικό βάρος της ΕΕ μπορεί να βοηθήσει και στη λειτουργία των επιστροφών, που είναι βασικό σκέλος.
 

Ακόμη, ο κ. Βίτσας αναφερόμενος στις δράσεις των ΜΚΟ και στη συνεργασία τους με το Υπουργείο επισήμανε: Θαυμάζω ιδιαίτερα τις ΜΚΟ που με ίδια μέσα και με τη συμπαράσταση του απλού κόσμου λειτουργούν τέλεια. Υπάρχουν μία σειρά οργανώσεις που πραγματικά βοηθάνε. Ιδιαίτερα στη Λέσβο, πολλές από τις ΜΚΟ που ήταν το 2015 και το 2016 έφυγαν κι έχουν μείνει οι σοβαρές. Και με αυτές συνεργαζόμαστε και λύνουμε ζητήματα. Έχουμε δημιουργήσει μαζί με την Ύπατη Αρμοστεία και με τον ΔΟΜ, έως το 2017, πάνω από 6.000 θέσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα κι αυτή τη στιγμή που μιλάμε δημιουργούνται άλλες 3.000 θέσεις. Μέχρι το τέλος του 2018, τις αρχές του 2019, θα δημιουργηθούν άλλες 5.000 θέσεις στα προγράμματα με τα διαμερίσματα (ESTIA), όπου διαμένουν πρόσφυγες, όπως κι ένα καινούριο πρόγραμμα 5.000 θέσεων για 6 μήνες.
 

 

 

Σχετικά με την οικονομική διαχείριση των χρημάτων που έχουν διατεθεί στην Ελλάδα για τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού, ο Δ. Βίτσας σημείωσε ότι έχει ήδη καταθέσει στη Βουλή με ακρίβεια τα σχετικά στοιχεία, προσθέτοντας ότι από τα χρήματα που έχουν δοθεί για την Ελλάδα, 388 εκατ. έχουν χρησιμοποιήσει η Ύπατη Αρμοστεία και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και έχουν ελεγχθεί για αυτά. Τα χρήματα που διαχειρίστηκε η Ελλάδα ελέγχονται πλήρως και έχουμε πάρει άριστα.
 

 

Ο ΥΜΕΠΟ κατέθεσε έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (παρατίθεται ως συνημμένο μαζί με επεξηγηματικό αρχείο), με τίτλο «Managing Migration, EU Financial Support to Greece» με ημερομηνία Ιούνιος 2018, στο οποίο καταγράφονται αναλυτικά όλες οι πιστώσεις που έχουν διατεθεί προς τη χώρα, από το 2015 μέχρι τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους. Αναφέρεται σε ποια Υπουργεία έχουν διατεθεί, για ποιο λόγο έχουν αποδεσμευτεί και όλα τα απαραίτητα στοιχεία, σημείωσε ο Δ. Βίτσας. Αν έκαναν τον κόπο να παρακολουθούν τη «Διαύγεια», εκεί υπάρχουν όλες οι ελληνικές δαπάνες και δεν θα χρειαζόταν να κάνουν ερωτήσεις, κατέληξε ο ΥΜΕΠΟ.

 

 

 

Πηγή: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

 

 

 

Β