tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Διαδικασία λύσης εταιρειών

Διαδικασία λύσης εταιρειών

Σχετικά με ερωτήματα μελών μας όσον αφορά την ημερομηνία λύσης και θέσης σε εκκαθάριση προσωπικών και κεφαλαιουχικών εταιρειών καθώς και τα δικαιολογητικά τα οποία πρέπει στη συνέχεια να κατατίθενται στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.

Με αφορμή την έκδοση της με ΑΠ 1084/24-3-2014 ΠΟΛ εγκυκλίου του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων σας γνωρίζουμε τα εξής:

Όταν μία κεφαλαιουχική εταιρεία ( IKE, ΕΠΕ, ΑΕ) λύεται (με εξαίρεση την πτώχευση) τίθεται σε όλες τις περιπτώσεις υποχρεωτικά σε εκκαθάριση. Πιο συγκεκριμένα, διακρίνουμε τις παρακάτω περιπτώσεις:

Στην περίπτωση κατά την οποία η λύση επέρχεται με απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων ή εταίρων, στο ΓΕΜΗ καταχωρίζεται η απόφαση αυτή. Η λύση της εταιρείας και η θέση αυτής σε εκκαθάριση επέρχεται με την παραπάνω καταχώριση στο ΓΕΜΗ.

Στην ίδια απόφαση πρέπει να ορίζεται και ο/οι εκκαθαριστής/ες εκτός εάν ( για ΕΠΕ και ΙΚΕ) ο/οι εκκαθαριστής/ες ορίζονται με διάταξη του καταστατικού. Η απόφαση για λύση της εταιρίας καθώς και τα στοιχεία του/των εκκαθαριστών υποβάλλονται στις διατυπώσεις δημοσιότητας του άρθρου 16 του ν. 3419/2005 σε συνδυασμό ( για Α.Ε. & Ε.Π.Ε. ) με τις διατάξεις του άρθρου 13 του ίδιου νόμου.

Στην περίπτωση κατά την οποία η λύση επέρχεται λόγω παρόδου του χρόνου διάρκειας, η λύση και η θέση σε εκκαθάριση ισχύει από την ημερομηνία λήξης της διάρκειας της εταιρείας, όπως αυτή προβλέπεται στο καταστατικό της εταιρείας. Ωστόσο θα πρέπει να καταχωρισθούν τα στοιχεία του/των εκκαθαριστών ευθύς μόλις οριστούν ( για ΑΕ και για όσες ΕΠΕ και ΙΚΕ δεν προσδιορίζονται στο καταστατικό ) με αίτημα καταχώρισης που υποβάλλουν οι ίδιοι στην αρμόδια υπηρεσία ΓΕΜΗ. Σε όσες ΕΠΕ και ΙΚΕ οι εκκαθαριστές ορίζονται με το καταστατικό, θα πρέπει να υποβάλλουν αίτημα καταχώρισης των στοιχείων τους.

Στην περίπτωση λύσης της εταιρείας με δικαστική απόφαση, στο ΓΕΜΗ καταχωρίζεται η απόφαση αυτή.

Όταν μία προσωπική εταιρεία (ΟΕ, EE) λύεται (με εξαίρεση την πτώχευση) τίθεται σε εκκαθάριση εκτός εάν οι εταίροι έχουν συμφωνήσει διαφορετικά.

Πιο συγκεκριμένα:

Στην περίπτωση κατά την οποία η λύση επέρχεται με απόφαση των εταίρων, στο ΓΕΜΗ καταχωρίζεται η απόφαση αυτή ή/και το συμφωνητικό λύσης. Η λύση της εταιρείας και η θέση αυτής σε εκκαθάριση επέρχεται με την καταχώριση στο ΓΕΜΗ. 

Στην περίπτωση κατά την οποία η λύση επέρχεται λόγω παρόδου του χρόνου διάρκειας, η λύση και η θέση σε εκκαθάριση ισχύει από την ημερομηνία λήξης της διάρκειας της εταιρείας όπως αυτή προβλέπεται στο καταστατικό της εταιρείας

Στην περίπτωση λύσης της εταιρείας με δικαστική απόφαση, στο ΓΕΜΗ καταχωρίζεται η απόφαση αυτή.

Στην περίπτωση αποχώρησης εταίρου η οποία καθιστά προσωπική εταιρεία μονοπρόσωπη ή αποχώρησης του μοναδικού ομορρύθμου εταίρου ετερόρρυθμης εταιρείας και εφόσον παρέλθει άπρακτο το δίμηνο που προβλέπεται η εταιρεία λύεται και τίθεται σε εκκαθάριση.

Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η εταιρία τίθεται σε εκκαθάριση, πρέπει να καταχωρισθούν στη μερίδα της τα στοιχεία του/των εκκαθαριστών αυτής, όπως προκύπτουν από το καταστατικό, την απόφαση της συνέλευσης των εταίρων ή τη δικαστική απόφαση, κατά περίπτωση.

Ανεξαρτήτως του λόγου λύσης, η εταιρεία παύει να επιδιώκει το σκοπό της όπως ορίζεται στο καταστατικό της και λειτουργεί μόνο για τους σκοπούς της εκκαθάρισης.

Τα μέλη θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι υπηρεσίες ΓΕΜΗ συμπληρώνουν την επωνυμία των ΑΕ, ΕΠΕ και ΙΚΕ με την ένδειξη «υπό εκκαθάριση»  καθώς και ενημερώνουν την κατάσταση της εταιρίας (από ενεργή σε λύση εκκαθάριση) σε όλες τις περιπτώσεις. Επίσης κάθε παραίτηση και αντικατάσταση εκκαθαριστή υποβάλλεται στις διατυπώσεις δημοσιότητας του άρθρου 16 του ν. 3419/2005 σε συνδυασμό (για Α.Ε. & Ε.Π.Ε.) με τις διατάξεις του άρθρου 13 του ιδίου νόμου, εφόσον συντρέχει περίπτωση.

 

Μπορείτε να απευθύνετε γραπτά ερωτήματα στο e-mail: [email protected] ή με φαξ στο 210 3380219.