tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Διαγωνισμός για εφαρμογές έκτακτης ανάγκης μέσω “έξυπνων” συσκευών

Στόχος η ανάδειξη εφαρμογών πραγματοποίησης επείγουσας κλήσης επόμενης γενιάς για την άμεση αντιμετώπιση περιστατικών έκτακτης ανάγκης.

Το διαδραστικό διαγωνισμό NEXES App Challenge, με στόχο την ανάδειξη εφαρμογών πραγματοποίησης επείγουσας κλήσης επόμενης γενιάς για την άμεση αντιμετώπιση περιστατικών έκτακτης ανάγκης (Next Generation 112 Emergency Response Apps), διοργανώνει το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής δράσης έρευνας και καινοτομίας ΝΕΧΕS (NeXt generation Emergency Services).

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την δυνατότητα να αλληλοεπιδράσουν με το ανοιχτό λογισμικό (NEXES API) και την πλατφόρμα του NEXES. Οι εφαρμογές που υλοποιούνται από το NEXES, απευθύνονται τόσο σε πολίτες όσο και στους χειριστές των συστημάτων άμεσης βοήθειας, με πρωταρχικό στόχο τη βελτίωση της επικοινωνίας του πολίτη με το κέντρο άμεσης βοήθειας και τις μονάδες διαχείρισης επειγόντων.

Χαρακτηριστικά εφαρμογών που ενδιαφέρουν το διαγωνισμό και το NEXES, είναι, μεταξύ άλλων, η ενσωμάτωση εντολών ομιλίας (voice control), η μετατροπή φωνητικού μηνύματος σε κείμενο (speech to text integration), η ενσωμάτωση προκαθορισμένων μηνυμάτων έκτακτης ανάγκης, η αυτόματη (επανά)κληση βάσει ανίχνευσης συμβάντος, η σιωπηρή εκκίνηση της εφαρμογής (π.χ. με αναγνώριση της χειρονομίας του χρήστη) κ.α.

Νέοι προγραμματιστές, σχεδιαστές εφαρμογών για "έξυπνες" συσκευές, πάροχοι υπηρεσιών επείγουσας κλήσης και άμεσου εντοπισμού γεωγραφικής θέσης, αλλά και τελικοί χρήστες στον τομέα των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης από την Ελλάδα και ολόκληρη την Ευρώπη, καλούνται να παρουσιάσουν τις εφαρμογές τους στην κατηγορία των «112 Next Generation Emergency Services» ή να δημιουργήσουν από την αρχή μια εφαρμογή, χρησιμοποιώντας την καινοτόμο διεπαφή προγραμματισμού εφαρμογών του NEXES (ΝΕΧΕS API).

Το διάστημα υποβολής εφαρμογών ή ιδεών για το NEXES App Challenge θα ξεκινήσει στις 6 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί στις 14 Μαΐου 2017. Την λήξη του διαγωνισμού θα ακολουθήσει η πραγματοποίηση, στις 23 Μαΐου, εντός του ΕΜΠ ενός ανοιχτού ημερήσιου εργαστηρίου (Workshop) αφιερωμένου στα αποτελέσματα του διαγωνισμού.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το διαγωνισμό, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την επίσημη ιστοσελίδα του: http://nexesappchallenge.eu/.