tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Διαμαρτυρία μεσιτών για την διαδικασία εκτίμησης αντικειμενικών αξιών

"είμαστε εδώ, πανέτοιμοι να αναλάβουμε υπεύθυνα ολόκληρο το έργο"

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΣΙΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΑΘΗΝΩΝ-ΑΤΤΙΚΗΣ Με επιστολή του προς το Υπουργείο Οικονομικών διαμαρτύρεται για τον τρόπο και τον χρόνο ανάθεσης της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε μικρό αριθμό ιδιωτών εκτιμητών ενώ η εργασια αυτή απαιτεί μεγάλο αριθμό εκτιμητών και πολύ χρόνο για να είναι εγγυημένη.

 

Ειδικότερα στην επιστολή τονίζεται:

 

Με μεγάλη μας έκπληξη και ειλικρινή λύπη ενημερωθήκαμε ότι αποφασίσατε να αναθέσετε σε έναν μικρό αριθμό ιδιωτών εκτιμητών (εγγεγραμμένα στο Μητρώο του Υπουργείου σας) το έργο της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

 

Οι συγκεκριμένοι εκτιμητές σύμφωνα με τις πληροφορίες θα πρέπει σε διάστημα 20 ημερών από την ανάληψη των καθηκόντων τους να παραδώσουν τις νέες τιμές ζώνης και ο κάθε ένας από αυτούς θα λαμβάνει το ποσό των 50 ευρώ για κάθε τιμή που καθορίζει ενώ συνολικά μπορεί να καθορίσει μέχρι και 100 τιμές άρα το μέγιστο ποσό που θα λάβει είναι 5.000 ευρώ.

 

Θεωρούμε ότι το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί η εργασία των εκτιμητών είναι ελάχιστος, κατά συνέπεια οι πραγματογνώμονες θα αναγκαστούν να κάνουν βιαστικές εκτιμήσεις και κάτω από την ασφυκτική χρονική πίεση και τον όγκο των ακινήτων που θα κληθούν να εκτιμήσουν θα οδηγηθούμε για άλλη μια φορά σε εκπρόθεσμες «προχειροδουλειές» με ατέλειες και κενά, που θα δημιουργήσουν τελικά τεράστια προβλήματα.

 

Ως ο μεγαλύτερος Σύλλογος Μεσιτών στην Ελλάδα θέλουμε να διαμαρτυρηθούμε διότι από ένα τόσο μεγάλο και σημαντικό έργο όπως είναι ο καθορισμός των νέων αντικειμενικών αξιών όχι απλώς αποκλειστήκαμε, αλλά ούτε καν ενημερωθήκαμε απευθείας από εσάς, ενώ δεν μας ζητήσατε ούτε «ανεπίσημα», την γνώμη ή την άποψή μιας για το όλο θέμα.

 

Μετά από εκατό χρόνια παρουσίας στην ελληνική κτηματαγορά και με μια δύναμη άνω των 3.000 χιλιάδων μεσιτών ο Σύλλογος Μεσιτών Αθηνών – Αττικής θεωρεί απαράδεκτο το γεγονός της έντεχνης απομόνωσης του από έργα τέτοιου μεγέθους και σημασίας για την χώρα μιας. Σας δηλώνουμε ότι είμαστε εδώ, πανέτοιμοι να αναλάβουμε υπεύθυνα ολόκληρο το έργο (καθώς διαθέτουμε πιστοποιημένους μεσίτες – εκτιμητές με μεγάλη εμπειρία στις πραγματογνωμοσύνες) ή τουλάχιστον μέρος αυτού ή οποιαδήποτε συντονιστική ή άλλη εργασία απαιτεί το έργο, προκειμένου να είστε εμπρόθεσμοι και με μια ποιότητα εργασίας την οποία εγγυούμαστε απόλυτα.

 

Αναμένουμε την άμεση απάντηση σας.

 

 

Σ