29/12/2017 | 00:30
ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.: Αναγραφή κωδικών αριθμών σε εμπορεύματα
ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.: Αναγραφή κωδικών αριθμών σε εμπορεύματα

Με βάση την Κωδικοποίηση Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (Κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.), οι βιομηχανίες και οι βιοτεχνίες που κατασκευάζουν υποδήματα (με εξαίρεση τα ορθοπεδικά), τσάντες, ζώνες (δερμάτινες ή υφασμάτινες), έτοιμα ρούχα, πλεχτά, εσώρουχα, κάλτσες, καλσόν, υφάσματα, νήματα χειροπλεχτικής, χαλιά, μοκέτες, φλοκάτες και λευκά είδη, υποχρεούνται να χαρακτηρίζουν με κωδικό αριθμό, όλα τους τα είδη.

 

 

 

Άρθρο 64

 

 

Αναγραφή κωδικών αριθμών

 

 

1. Βιομηχανίες και βιοτεχνίες που κατασκευάζουν υποδήματα (με εξαίρεση τα ορθοπεδικά), τσάντες, ζώνες (δερμάτινες ή υφασμάτινες), έτοιμα ρούχα, πλεχτά, εσώρουχα, κάλτσες, καλσόν, υφάσματα, νήματα χειροπλεχτικής, χαλιά, μοκέτες, φλοκάτες και λευκά είδη, υποχρεούνται να χαρακτηρίζουν με κωδικό αριθμό, όλα τους τα είδη.

 

Ο κωδικός αριθμός θα είναι διαφορετικός για κάθε είδος, τύπο, ποιότητα, σχέδιο μοντέλο. Ειδικά για τα υποδήματα, θα αναγράφεται στην σόλα με χτυπητή μεταλλική σφραγίδα, σε περίπτωση δε που αυτή είναι από ελαστικό (φυσικό ή συνθετικό), θα αναγράφεται καθαρά στο εσωτερικό του υποδήματος (σόλα) με ανεξίτηλη μελάνη.

 

2. Στα υπόλοιπα είδη που αναφέρονται στην παράγραφο 1, ο κωδικός αριθμός θα αναγράφεται σε πάνινη ή χάρτινη ετικέτα, ραμμένη σε κάθε είδος, με εξαίρεση τα νήματα χειροπλεχτικής και υφάσματα, όπου αυτός στα μεν νήματα θα αναγράφεται στην συσκευασία τους, στα δε υφάσματα σε χάρτινη ετικέτα δεμένη στο τόπι του κάθε υφάσματος. Ειδικότερα, στις γυναικείες κάλτσες και καλσόν, θα αναγράφεται σε αυτοκόλλητη ετικέτα σε κάθε είδος, καθώς επίσης και στο κουτί συσκευασίας τους.

 

3. Την παραπάνω υποχρέωση έχουν και οι εισαγωγείς των ειδών που αναφέρονται στην παράγραφο 1, εκτός αν αυτά χαρακτηρίζονται με κωδικό αριθμό από τους οίκους του εξωτερικού.

 

4. Ο κωδικός αριθμός πρέπει να αναγράφεται στα προβλεπόμενα παραστατικά που εκδίδουν οι επιχειρήσεις της παραγράφου 1, καθώς επίσης και οι ενδιάμεσοι χονδρέμποροι.

 

5. Στους παραβάτες επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο: Α. Για έλλειψη κωδικού, χίλια ευρώ (1.000€) ανά κωδικό προϊόντος.

Β. Για μη σωστή τοποθέτηση κωδικού ή για αναγραφή κωδικού με ελλιπείς ενδείξεις, με την επιφύλαξη του εδαφίου 1, πεντακόσια ευρώ (500€) ανά κωδικό προϊόντος.

 

Γ. Για ανακριβή-παραπλανητική αναγραφή κωδικού, δύο χιλιάδες ευρώ (2.000€) ανά κωδικό προϊόντος.

Δ. Για έλλειψη κωδικού από τα προβλεπόμενα παραστατικά, χίλια ευρώ (1.000€) ανά παραστατικό στοιχείο.

 

 

 

 

Πηγή: Aριθμ. 91354/17 (ΦΕΚ 2983 Β/30-08-2017) : Κωδικοποίηση Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (Κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.).

 

 

ΣΒ

 

 

Tags: Εμπόριο Το άρθρο έχει αναγνωσθεί 2140 φορές

Σχετικές Ειδήσεις