tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Διεθνές τεχνολογικό κέντρο καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη

Σχεδιασμός διεθνούς τεχνολογικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, με την επωνυμία "Thessaloniki International Technology Center" (Τhess-INTEC).

Στα 500 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα μπορούσε να φτάσει σε βάθος δεκαετίας το ύψος των επενδύσεων, που θα πραγματοποιήσουν επιχειρήσεις και ερευνητικά κέντρα στον χώρο του -υπό προχωρημένο σχεδιασμό- διεθνούς τεχνολογικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, με την επωνυμία "Thessaloniki International Technology Center" (Τhess-INTEC). Για την πρόταση (πρότζεκτ) που αφορά τη δημιουργία του εν λόγω τεχνολογικού πάρκου τέταρτης γενιάς μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM», ο πρόεδρος της ομάδας του Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλονίκης και πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, επιχειρηματίας Νίκος Ευθυμιάδης.

 

   Στόχος του εν λόγω πάρκου, κόστους επένδυσης 70 εκατ. ευρώ σε πρώτη φάση, είναι η προσέλκυση προσωπικού υψηλού επίπεδου, ενώ σημαντική μπορεί να είναι και η συνδρομή του στην 'ανάσχεση' του brain drain, εξηγεί ο κ. Ευθυμιάδης. Στις βασικές παραμέτρους του σχεδιασμού περιλαμβάνονται συγκεκριμένα καινοτόμα σχέδια στα οποία θα συμμετέχουν ομάδες εταιριών που θα εργάζονται με μια κοινή στόχευση. Υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν 7.000 θέσεις εργασίας σε βάθος δεκαετίας, αλλά και ότι θα υπάρξει αύξηση του ΑΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας κατά 2%, ενώ το ελληνικό κράτος θα εισπράττει περί τα 180 εκατομμύρια ευρώ σε ΦΠΑ και άλλους φόρους ετησίως.

   

Βιομηχανικά προϊόντα νέας γενιάς, εφαρμογές νανοτεχνολογίας, νέου τύπου τεχνολογικά εργαλεία που θα έχουν ως πεδίο εφαρμογής την αγροτική παραγωγή, αλλά και υλοποιήσεις που θα ενσωματώνουν τις τεχνολογίες της εποχής της πληροφορικής, είναι τα κύρια πεδία εξέλιξης εφαρμογών, στα οποία στοχεύει το υπό σχεδιασμό Τhess-INTEC, ενώ δεν θα λείπουν και χώροι αναψυχής για το προσωπικό αλλά και για τους πολίτες της περιοχής.

 

  Ερωτηθείς ποιο είναι το τελικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, ο κ. Ευθυμιαδης απαντά: «Υπολογίζουμε από την ημέρα που θα σχηματοποιηθεί το χρηματοδοτικό σχήμα θα χρειαστούμε δύο χρόνια, συνεπώς μιλάμε για τέλος του 2020».

 

 

 Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΑΣΒ