tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Δήλωση Προέδρου Ε.Ε.Α. : «Τηρείστε την υπόσχεσή σας κύριε Αλεξιάδη».

Ένας ολόκληρος κλάδος, αυτός των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, είναι στα όρια της οικονομικής εξαθλίωσης. Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη και τα στοιχεία αδιάσε

  25 Αυγούστου 2016
Δελτίο Τύπου
     

 

Ένας ολόκληρος κλάδος, αυτός των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, είναι στα όρια της οικονομικής εξαθλίωσης. Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη και τα στοιχεία αδιάσειστα. Περίπου το 60% των επαγγελματιών στον εξαιρετικά σημαντικό κλάδο για την οικονομία μας, έχει εισόδημα έως 20.000 ευρώ. Κάτι βέβαια που γνωρίζει η Πολιτεία.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές εργάζονται καθημερινά συμβάλλοντας στην οικονομία, την συντήρηση της αγοράς, την ενίσχυση του κοινωνικού ιστού της χώρας.  Αποτελούν δηλαδή σημαντικό κομμάτι του παραγωγικού δυναμικού, με ιδιαίτερη δυναμική και εξαιρετική κατάρτιση.

Όλοι αυτοί οι συνεπείς επαγγελματίες όμως, βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με ισοπεδωτικά μέτρα φορολογικού χαρακτήρα. Μέτρα που απειλούν την επαγγελματική τους υπόσταση και που τελικά θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τους την εργασία.

Ως Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας μαζί με τους φορείς που εκπροσωπούν τον κλάδο επισκεφθήκαμε  τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη και τον ενημερώσαμε έγκαιρα και με συγκεκριμένα στοιχεία, προκειμένου να συνδράμει στην κοινωνική ισορροπία του φορολογικού -ασφαλιστικού συστήματος για έναν χώρο που κινδυνεύει με αφανισμό. 

Είναι δεδομένο ότι δεν ζητάμε χάρες και ρουσφέτια. Το μόνο που επιθυμούμε είναι η δίκαιη αντιμετώπιση του κλάδου από την πλευρά της Πολιτείας, κάτι που αναγνώρισε και ο υπουργός.

Όπως εξηγήσαμε στον κ. Αλεξιάδη, οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβούντες πρέπει να φορολογηθούν ως μισθωτοί.

Σε αντίθετη περίπτωση, περισσότεροι από 7  χιλιάδες επαγγελματίες κινδυνεύουν να εγκαταλείψουν την εργασιακή τους πορεία προσθέτοντας το όνομα τους στις στρατιές ανέργων. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να διογκωθεί ακόμα περισσότερο το μείζον πρόβλημα που ταλανίζει σήμερα ολόκληρη την ελληνική κοινωνία και που έχει άμεσες αρνητικές συνέπειες σε όλο το φάσμα της οικονομίας μας.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να αντιμετωπίσει ουσιαστικά και ρεαλιστικά το πρόβλημα της ανεργίας και όχι να το εντείνει  με άστοχες επιλογές οι οποίες δεν αποδίδουν και στα κρατικά έσοδα.  

Η υπαγωγή  της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης  στην φορολόγηση ως μισθωτή εργασία, είναι μια απόφαση που θα αποφέρει μόνο οφέλη.  Όχι μόνο για τους ίδιους τους απασχολούμενους, αλλά και για τα Ταμεία, για το ίδιο το κράτος.

Αυτό λοιπόν που θέλω να επισημάνω, είναι ότι πλέον περιμένουμε από τον κο Αλεξιάδη να υλοποιήσει την υπόσχεση που μας έδωσε. Να φανεί δηλαδή συνεπής στις δεσμεύσεις του απέναντι μας. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.

 

Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου
 

Πρόεδρος Ε.Ε.Α