tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

ΔΝΤ: Επιβράδυνση στην Ευρωζώνη, ισχνή ανάκαμψη στην Ελλάδα

Για το 2018 εκτιμάται στο 2,2%, για το 2019 στο 1,9%, για το 2020 στο 1,7%

Σε φάση επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας φαίνεται ότι εισέρχονται οι οικονομίες των κρατών της Ευρωζώνης και, όπως εκτιμούν οι διεθνείς οργανισμοί, η διεργασία αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και στα επόμενα χρόνια. Το ΔΝΤ, σε πρόσφατη έκθεση, χαρακτηριστικά επισημαίνει πως «ο ρυθμός επέκτασης σε ορισμένες οικονομίες φαίνεται ότι έχει κορυφωθεί», ενώ παράλληλα διευρύνονται και οι αποκλίσεις των ρυθμών «ανάπτυξης» ανάμεσα στις ισχυρές οικονομίες.

 

Η φάση της επιβράδυνσης στην Ευρωζώνη είναι μόλις στην αρχή της, καθώς εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί στα επόμενα χρόνια. Σε αυτό το φόντο, ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη δείχνει να έχει φτάσει στην κορύφωσή του το 2017 με 2,4%. Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, για το 2018 εκτιμάται στο 2,2%, για το 2019 στο 1,9%, για το 2020 στο 1,7%. Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα προβλέπεται περαιτέρω επιβράδυνση στην Ευρωζώνη, στο 1,5% τόσο για το 2021 όσο και το 2022 και στο 1,3% το 2023.

 

Μεταξύ άλλων, το ΔΝΤ προτείνει στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να «τρέξουν» τις «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», που αφορούν στην τόνωση της παραγωγικότητας αλλά και τη διασύνδεση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων με τα κονδύλια στήριξης της ΕΕ, σε αντιστοίχιση δηλαδή με τη «γραμμή» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επίσης, γίνονται υποδείξεις αναφορικά με την τήρηση και την καλύτερη συμμόρφωση και επιβολή των δημοσιονομικών κανονισμών από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης.

 

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής της κυβέρνησης, οι προβλεπόμενοι ρυθμοί ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία εμφανίζουν τάσεις επιβράδυνσης μετά το 2019. Σύμφωνα με το ΜΠΔΣ, προβλέπονται για το 2018 στο 2%. 2019: 2,4%, 2020: 2,3%, 2021: 2,3%, 2022: 1,8%.

 

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην πρόσφατη έκθεση σχετικά με τη «βιωσιμότητα» του ελληνικού κρατικού χρέους, υπολογίζει τους μακροπρόθεσμους ρυθμούς ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία κατά μέσο όρο μόλις στο 1% για την περίοδο 2023 – 2060 σύμφωνα με το «βασικό σενάριο», στο οποίο, όπως λένε, ενσωματώνονται και οι επιπτώσεις από τη «γήρανση του πληθυσμού». Μάλιστα, σύμφωνα με το «δυσμενές σενάριο» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι ρυθμοί αυτοί υποχωρούν στο 0,8% και, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν, «η συνεχιζόμενη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα και των μέτρων για το χρέος από τους πιστωτές θα αποτρέψει την επαλήθευση αυτού του σεναρίου».

 

«Ενισχυμένο εποπτικό πλαίσιο»

Στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας, ο επόμενος κύκλος των διαδοχικών (ανά τρίμηνο) «αξιολογήσεων» από τους «θεσμούς» αναμένεται να εστιάζει στην αντιμετώπιση των «υπερβολικών ανισορροπιών». Μεταξύ αυτών η τόνωση της ανταγωνιστικότητας των ισχυρών επιχειρήσεων και ομίλων, η διαρκής επιχείρηση για την απομείωση της μάζας με τα «κόκκινα» τραπεζικά δάνεια και η ένταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, η προσέλκυση ικανής μάζας κερδοφόρων επενδύσεων, η τόνωση των εξαγωγών, το υπέρογκο κρατικό χρέος με ορίζοντα το 2060 κ.ά.

 

Πηγή: Ριζοσπάστης

 

 

 

Β