tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

ΔΝΤ : Μόνο με ορισμένα μέτρα, δεν ολοκληρώνεται η αξιολόγηση

Χρειάζεται περισσότερη δουλειά στις συνομιλίες για την επίλυση της ελληνικής χρηματοδοτικής κρίσης δήλωσε σήμερα o εκπρόσωπος του ΔΝΤ Bill Murray

Χρειάζεται περισσότερη δουλειά στις συνομιλίες για την επίλυση της ελληνικής χρηματοδοτικής κρίσης δήλωσε σήμερα o εκπρόσωπος του ΔΝΤ Bill Murray, ο οποίος ξεκαθάρισε εξάλλου οτι "δεν μπορούμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση με βάση ορισμένα μέτρα, θα πρέπει να είναι συνολική".

Σύμφωνα με τον Bill Murray, είναι ακόμη νωρίς για συζητήσεις για τρίτο πρόγραμμα. "Είμαστε επικεντρωμένοι όπως γνωρίζεται στην ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης" είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον.

"Προφανώς οι συνομιλίες συνεχίζονται με τους Έλληνες, αλλά χρειάζεται ακόμη να γίνει δουλειά" είπε ο εκπρόσωπος του Ταμείου. "Δεν πρόκειται να κάνω εικασίες για το χρονοδιάγραμμα οποιασδήποτε συμφωνίας…" πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε, η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει να μετακυλίσει την αποπληρωμή των δόσεων προς το ΔΝΤ στο τέλος του Ιουνίου. Σύμφωνα με τους κανόνες του ΔΝΤ, οποιαδήποτε χώρα έχει πολλές αποπληρωμές χρέους προς το ΔΝΤ σε ένα μήνα μπορεί να επιλέξει να τις ενοποιήσει και να τις καταβάλει στο τέλος του μήνα, μεταδίδει το Reuters.

Ο κανόνας αυτός, είπε ο Bill Murray, υπάρχει από τη δεκαετία του 1970 αλλά χρησιμοποιείται σπανίως. Η τελευταία χώρα που επικαλέστηκε τον κανόνα αυτό ήταν η Ζάμπια τη δεκαετία του 1980, ανέφερε.

Η Αθήνα έχει οφειλές προς το ΔΝΤ 1,6 δισ. ευρώ προς το Ταμείο που λήγουν τον επόμενο μήνα, αρχής γενομένης με την πληρωμή 300 εκατ. ευρώ στις 5 Ιουνίου που αποτελεί το επόμενο κρίσιμο σημείο για τα κρατικά ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας.

Όπως είπε ο Bill Murray, στην παρούσα φάση "αναμένουμε οτι οι ελληνικές αρχές θα μας πληρώσουν".

Lagarde: Δεν έχουμε ουσιαστικά αποτελέσματα 

Εν τω μεταξύ, μιλώντας σήμερα το πρωί στη γερμανική τηλεόραση η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, δήλωσε -σύμφωνα με το Reuters – πως απομένει ακόμα πολλή δουλειά πριν επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα. 

“Είμαστε όλοι στην διαδικασία που εργαζόμαστε για μια λύση για την Ελλάδα και δεν θα έλεγα ότι έχουμε φτάσει στο σημείο να έχουμε ουσιαστικά αποτελέσματα”, δήλωσε χαρακτηριστικά η κα Lagarde στην γερμανική τηλεόραση ARD, στο περιθώριο της συνεδρίασης της G7 στη Δρέσδη.

“Οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει, αλλά απομένει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει”, σημείωσε η ίδια εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθησή της ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, καθώς όπως είπε έχει λάβει διαβεβαιώσεις από τις ελληνικές αρχές και τους πολιτικούς ότι θα εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. 

Πηγή www.capital.gr