tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

ΔΝΤ: θέμα Ελλάδος – ΕΕ οι συντάξεις

δεν προκύπτει ότι το Ταμείο άλλαξε στάση στο θέμα των συντάξεων

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ άκουσε τα επιχειρήματα του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου υπέρ της μη περικοπής των συντάξεων, αλλά δεν φαίνεται να άλλαξε στάση.

 

«Ακουσαν με ενδιαφέρον» τα επιχειρήματα του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου υπέρ της μη περικοπής των συντάξεων η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο διευθυντής του ευρωπαϊκού του τμήματος Πόουλ Τόμσεν, σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Οικονομικών, αλλά για τη συνέχεια παρέπεμψαν στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

 

Από τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη συνάντηση του κ. Τσακαλώτου με τους δύο αξιωματούχους του Ταμείου, στο Μπαλί, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ, δεν προκύπτει ότι το Ταμείο άλλαξε στάση στο θέμα των συντάξεων. Κάτι που διατηρεί ζωντανές τις ανησυχίες για την αντίδραση των αγορών, οι οποίες δίνουν βαρύτητα στις εκτιμήσεις του Ταμείου.

 

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών, ωστόσο, διεμήνυαν χθες ότι υπάρχει μεγαλύτερη κατανόηση εκ μέρους του Ταμείου για τα ελληνικά επιχειρήματα, αν και ανάλογη εκτίμηση στο παρελθόν είχε διαψευσθεί στη συνέχεια από τον εκπρόσωπο Τύπου του Ταμείου Τζέρι Ράις, που επέμενε ότι το μέτρο είναι διαρθρωτικό.

 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, «και οι δύο (σ.σ.: Λαγκάρντ και Τόμσεν) άκουσαν τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς με ενδιαφέρον, τόσο για το ότι η μείωση των συντάξεων δεν αποτελεί διαρθρωτικό μέτρο, όσο και για το ότι υπάρχει πλέον ο δημοσιονομικός χώρος για να υλοποιηθεί η πλειονότητα των αντιμέτρων σε βάθος τετραετίας. Επισήμαναν επίσης ότι το μέγεθος του δημοσιονομικού χώρου είναι πρωτίστως ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων και τέλος, ότι ο δημοσιονομικός χώρος πρέπει να ξοδευτεί προς όφελος της κοινωνίας και της ανάπτυξης».

 

Με αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση θα υποβάλει τη Δευτέρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το σχέδιο του προϋπολογισμού της, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα περιέχει περικοπές στις συντάξεις.

 

 

Πηγή: Καθημερινή, της ΕΙΡΗΝΗΣ  ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

 

 

 

Β