tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Δραματική η μείωση στον τζίρο των επιχειρήσεων

Τουλάχιστον 50% η κάμψη που σημείωσε ο τζίρος λόγω των τραπεζικών περιορισμών, ενώ εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ έχασε και το δημόσιο.

Τουλάχιστον 50% η κάμψη που σημείωσε ο τζίρος λόγω των τραπεζικών περιορισμών, ενώ εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ έχασε και το δημόσιο.

 

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, το ελληνικό δημόσιο έχασε 570 εκατ. ευρώ από έμμεσους φόρους μετά την επιβολή των capital controls.

Εκεί όμως που έχει σημειωθεί πραγματική «καθίζηση», είναι στον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων. Πιο συγκεκριμένα, είδαν τον τζίρο τους να μειώνεται δραματικά 9 στις 10 επιχειρήσεις, σύμφωνα με έρευνα το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ που έγινε στο διάστημα 21 με 27 Ιουλίου 2015.

Τουλάχιστον τρεις στις δέκα επιχειρήσεις σημείωσαν μείωση πάνω από 70%, ενώ συνολικά για τις επιχειρήσεις η μείωση του κύκλου εργασιών ήταν μεσοσταθμικά 48%. Άμεση συνέπεια ήταν η συρρίκνωση της κατανάλωσης κατά 50% ή κατά 3,8 δισ. ευρώ κατά το διάστημα αυτό.

Η ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνει ότι οι συνέπειες για το επόμενο εξάμηνο ίσως είναι πιο οδυνηρές από αυτές που εμφανίστηκαν τις δύο πρώτες εβδομάδες εξαιτίας της επιβολής των κεφαλαιακών ελέγχων. Οι μικρές επιχειρήσεις ήταν απροετοίμαστες να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από την επιβολή των capital controls και το κλείσιμο των τραπεζών. Πιο συγκεκριμένα, μόνο μία στις δύο χρησιμοποιεί e-banking για τις συναλλαγές της με πελάτες και προμηθευτές, ενώ επτά στις δέκα δεν διαθέτουν συσκευές EFT/POS προκειμένου να πραγματοποιούν συναλλαγές με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες. Ειδικότερα στις υπηρεσίες έξι στις δέκα επιχειρήσεις δεν διαθέτουν e-banking και στο εμπόριο το αντίστοιχο ποσοστό είναι 53,3%, ενώ το ποσοστό αυτό εκτινάσσεται στους αυτοαπασχολούμενους, καθώς επτά στους δέκα δεν διαθέτουν e-banking.

 

Επίσης ένα άλλο συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι επτά στους δέκα επιχειρηματίες δήλωσαν ότι δεν θα πάνε διακοπές φέτος.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία MARC στο διάστημα 21-27 Ιουλίου 2015, για λογαριασμό του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ), σε δείγμα 1.005 επιχειρήσεων για τις επιπτώσεις που είχε ο έλεγχος κεφαλαίων στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν το 99% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

 

Πηγή : imerisia.gr