tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Δρομολογείται η δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας

Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας καθώς δόθηκε από τους θεσμούς η σχετική έγκριση

Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας καθώς δόθηκε από τους θεσμούς η σχετική έγκριση. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες στις προτάσεις των θεσμών δίνεται η εναλλακτική λύση αντί για την ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας να αναβαθμιστεί το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας σε αναπτυξιακό τραπεζικό φορέα.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Οικονομίας προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας Real News, η χρηματοδότηση της τράπεζας δεν θα προχωρήσει μόνο με εθνικούς πόρους αλλά σε αυτήν θα συμμετάσχουν και αναπτυξιακές τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης ενώ προκειμένου να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατόν η λειτουργία της συγκεκριμένης τράπεζας θα υπάρξει τεχνική βοήθεια από 4 αντίστοιχες τράπεζες.

 

Συγκεκριμένα, θα συμβάλουν η γερμανική KFW, η γαλλική National Development Agency, η ιταλική Cassa Depositi e Prestiti και η βρετανική British Business Bank. Τις επόμενες εβδομάδες ο υπουργός Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου σχεδιάζει να μεταβεί στη Γερμανία για να συζητήσει το θέμα με τα στελέχη της KFW.

 

Στόχος του υπουργείου είναι η αναπτυξιακή τράπεζα να αποτελέσει έναν φορέα «ομπρέλα» στον οποίο θα υπαχθούν οι οργανισμοί που εποπτεύει το υπουργείο και έχουν ως αντικείμενο την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της προσέλκυσης επενδύσεων. Επίσης, στον ενιαίο φορέα θα ενσωματωθούν και υπηρεσίες συμβούλων που υπάγονται στο υπουργείο και η ώθηση που θα δίνει στις επιχειρήσεις θα γίνεται μέσω εργαλείων όπως επιχειρηματικά δάνεια, πιστώσεις και αποταμιευτικές ευκαιρίες. Θα είναι συνδεδεμένη με την κρατική, ευρωπαϊκή και διατραπεζική χρηματοδότηση χωρίς ωστόσο αναλαμβάνει κινδύνους για τα κρατικά κεφάλαια.

 

Επίσης, κάτω από την ομπρέλα της τράπεζας θα υπαχθούν και όλα τα κοινοτικά κονδύλια που αφορούν στη χώρα μας ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων μπαίνει και η προώθηση των αναπτυξιακών συμπράξεων σε διακρατικό επίπεδο ώστε να μειωθεί όσο το δυνατόν η γραφειοκρατία και να διευκολυνθούν οι επενδύσεις

 

Επιπλέον αναζητείται και τρόπος ώστε να λειτουργήσει και ταμείο εγγυήσεων για τους εξαγωγείς. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρωζώνης που δεν είχε αναπτυξιακή τράπεζα.

 

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

 

ΣΒ