tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

«Δυο μέτρα και δυο σταθμά για τους ελεύθερους επαγγελματίες»

Η πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους

Παρά τις μέχρι σήμερα δεσμεύσεις του υπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργου Κατρούγκαλου, ενημερωθήκαμε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ότι τελικά, οι 720.000 ελεύθεροι επαγγελματίες του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, θα εξαιρεθούν από τις βελτιώσεις- εκπτώσεις που σχεδιάζονται για τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές που επιβάλλονται με το σχέδιο νόμου.  

 

Οι πρόεδροι δυο Επιμελητηρίων, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας Γιάννης Χατζηθεοδοσίου και του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας Παύλος Ραβάνης, κατά την διάρκεια της συνάντησης με τον κ. Κατρούγκαλο, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην επιβολή εισφορών 20% επί του εισοδήματος των επιχειρηματιών, ενώ τόνισαν ότι σε συνδυασμό με τις φορολογικές υποχρεώσεις, τα μέλη καλούνται να καταβάλλουν το 80% του εισοδήματός τους στο κράτος.

 

Σημειώνουμε ότι τον τελευταίο καιρό τα επιμελητήρια που εκπροσωπούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις  στην Αθήνα και τον Πειραιά ήτοι: το Επαγγελματικό επιμελητήριο Αθηνών, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά, έχουν συντονίσει τις προσπάθειες τους και την κοινή  δράση τους με συνεχείς επαφές με κόμματα και υπουργούς, προκειμένου να προωθήσουν τις θέσεις για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το αναπτυξιακό.

 

Από την πλευρά του, ο κ. Κατρούγκαλος δεσμεύτηκε ότι θα μεριμνήσει για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, βάζοντας πλαφόν στις καταβαλλόμενες εισφορές.

Την ίδια στιγμή όμως, δηλώνει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες του ΟΑΕΕ δεν θα τύχουν ειδικής μέριμνας και ότι δε θα επωφεληθούν της έκπτωσης κατά 50% των εισφορών για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, η οποία θα βαίνει μειούμενη κατά 1 % για κάθε 1.000 ευρώ, έως τα 55.000 που είναι 5% για τρία χρόνια.

 

«Κύριε υπουργέ, η επιλογή αυτή δεν υπηρετεί την ισονομία και την κοινωνική δικαιοσύνη που προβάλετε, προκειμένου να αυξήσετε υπέρογκα τις εισφορές μας; Η πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους με κίνδυνο να αυξηθούν περαιτέρω τα λουκέτα τους επόμενους μήνες. Γιατί αυτοί οι ασφαλισμένοι αντιμετωπίζονται διαφορετικά από τους υπόλοιπους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες; Ποια είναι η αντίστοιχη πρόταση βελτίωσης για τις εισφορές των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ;».

 

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου, η συντριπτική πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών του ΟΑΕΕ, δηλώνει εισοδήματα έως 12.000 ευρώ, στα οποία η προτεινόμενη ρύθμιση θα επιφέρει ελάφρυνση.

 

Ζητάμε μια πλήρη και εμπεριστατωμένη απάντηση στα ερωτήματά μας, ελπίζοντας ότι το υπουργείο Εργασίας δεν προσέφυγε σε αυτή την διακριτική μεταχείριση, προκειμένου να καλύψει τη λάθος επιλογή του για μεταβολή του σημερινού συστήματος που θα οδηγήσει σε καταβαράθρωση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων, ειδικά για τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών.