01/09/2018 | 07:01
Ε. Αχτσιόγλου: Επέκταση 4 κλαδικών συλλογικών συμβάσεων
  • Ε. Αχτσιόγλου: Επέκταση 4 κλαδικών συλλογικών συμβάσεων
  • Ε. Αχτσιόγλου: Επέκταση 4 κλαδικών συλλογικών συμβάσεων

Σε υλοποίηση της υπόσχεσης στην 1η συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου για ιδιαίτερη προσοχή του τομέα της αγοράς εργασίας η  Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφης Αχτσιόγλου, ανακοίνωσε την επέκταση 4 κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Η Επέκταση θα υπογραφεί τη Δευτέρα, 3/9/2018.

 

Όπως αναφέρει σε δήλωσή της η κα Αχτσιόγλου, «η συλλογική διεκδίκηση των εργαζομένων για καλύτερους μισθούς και όρους εργασίας αποκτά και πάλι τη σημασία που της αρμόζει στη χώρα μας.

 

Από την 21η Αυγούστου 2018 επανήλθαν σε ισχύ – όπως είχαμε δεσμευτεί στην ελληνική κοινωνία και όπως είχαμε νομοθετήσει – οι βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων: η επεκτασιμότητα των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας και η αρχή της ευνοϊκότερης για τον εργαζόμενο ρύθμισης.

 

Ως Υπουργείο Εργασίας ξεκινήσαμε αμέσως τον έλεγχο των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων που βρίσκονται ήδη σε ισχύ και για τις πρώτες 4 που εξετάσαμε διαπιστώθηκε ότι πληρούν του όρους για την επέκτασή τους.

 

Πρόκειται για τις συμβάσεις στους κλάδους των τραπεζών, των ναυτιλιακών πρακτορείων και επιχειρήσεων, των γραφείων ταξιδίων και τουρισμού, οι οποίες αφορούν συνολικά πάνω από 75.000 εργαζόμενους.

 

Τη Δευτέρα θα υπογράψω τις σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις για την επέκταση των τεσσάρων αυτών κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας και παράλληλα συνεχίζουμε τη διαδικασία για τον έλεγχο της επεκτασιμότητας όλων των συμβάσεων που βρίσκονται σε ισχύ.

 

Η δέσμευση που αναλάβαμε γίνεται πράξη και θα έχει άμεσα θετικά αποτελέσματα στη βελτίωση των μισθών και των όρων εργασίας χιλιάδων εργαζόμενων.
Η επέκταση των πρώτων κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας αναδεικνύει ότι η έξοδος από τα μνημόνια και τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής δεν είναι μια τυπική διαδικασία, αλλά η ουσιαστική μετάβαση σε μια νέα περίοδο ανάκτησης δικαιωμάτων για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία».


 

Αθήνα, 31-08-2018


 

Β

 

Tags: Εργασιακά Το άρθρο έχει αναγνωσθεί 1163 φορές

Σχετικές Ειδήσεις