tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ε.Ε.Α : “Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ ΕΙΝΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΟΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΥ”

Οφείλουν να συνειδητοποιήσουν οι υπεύθυνοι, ότι μόνο μέσα από το διάλογο και την συνεργασία μπορεί να ξεκολλήσει το άρμα της ελληνικής οικονομίας από την ύφεση

Η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για προσωρινό «μπλόκο» της λειτουργίας των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους σε 10 περιοχές της χώρας, αισθανόμαστε ότι δικαιώνει τους ισχυρισμούς του συνόλου του εμπορικού κόσμου.

 

Από την πρώτη στιγμή που είχε τεθεί το επίμαχο θέμα της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας είχε επισημάνει τεκμηριωμένα τους λόγους που το εγχείρημα που προωθούσε η Κυβέρνηση δεν μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος της ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας των ΜμΕ. Μόνο συγκεκριμένα συμφέροντα εξυπηρετούσε η ρύθμιση για την κυριακάτικη λειτουργία και βέβαια όχι προς όφελος των μικρομεσαίων.

 

Το υψηλότατο κόστος για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων μία επιπλέον ημέρα, η ουσιαστική κατάργηση της αργίας για χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους, σε συνδυασμό με την τραγική οικονομική κατάσταση των καταναλωτών λόγω του περιορισμού του εισοδήματος τους, δεν προμήνυε τίποτα θετικό για την αύξηση της κατανάλωσης, ώστε να θεωρηθεί απαραίτητο το άνοιγμα των καταστημάτων και τις Κυριακές.

 

Το γεγονός όμως ότι η Δικαιοσύνη «άκουσε» την άποψη των εμπόρων, των εμποροϋπαλλήλων και των πολιτών, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνει λόγος πανηγυρισμών από την πλευρά του κλάδου μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η συγκεκριμένη απόφαση είναι προσωρινή και η οριστική θα βγει μετά από συζήτηση που θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ στις αρχές Νοεμβρίου. Και δυστυχώς δεν είναι λίγα τα παραδείγματα που έχουμε για πρωτόδικες αποφάσεις που άλλαξαν σε δεύτερο βαθμό. Άρα η πρόσφατη απόφαση μπορεί να είναι λόγος αισιοδοξίας, όχι όμως και λόγος εφησυχασμού και πόσο μάλλον πανηγυρισμού.

 

Αυτό όμως που επίσης προκύπτει από την εξέλιξη της υπόθεσης –και οφείλει η Πολιτεία να προβληματιστεί σοβαρά- είναι για το τι συμβαίνει όταν για σοβαρά ζητήματα λειτουργίας της αγοράς αγνοούνται από τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη οι απόψεις και οι θέσεις φορέων όπως τα Επιμελητήρια.

 

Ποιος μπορεί να γνωρίζει καλύτερα την αγορά εκτός από τους ίδιους τους ανθρώπους της; Εάν η Κυβέρνηση λάμβανε υπόψη από την πρώτη στιγμή τις θέσεις των Επιμελητηρίων και των αρμόδιων φορέων, τότε δεν θα είχε υπάρξει όλη αυτή η αναστάτωση σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Και βέβαια δεν θα είχε υποστεί το κυβερνητικό επιτελείο ακόμα ένα πλήγμα για απόφαση του που «μπλοκάρεται» από τη Δικαιοσύνη. Θεωρούμε ότι είναι μία ακόμα τρανή απόδειξη της χρησιμότητας της λειτουργίας των Επιμελητηρίων όλης της χώρας και της ανάγκης ενίσχυσης του επιμελητηριακού θεσμού.

 

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας θα συνεχίσει να μάχεται για την ανάγκη ουσιαστικού διαλόγου των κυβερνητικών στελεχών με όλους τους παράγοντες της αγοράς και κυρίως με τους εκπροσώπους των Επιμελητηρίων, προκειμένου να επιλύονται ευκολότερα προβλήματα που σχετίζονται με την επιχειρηματικότητα και τη λειτουργία της αγοράς. Οφείλουν να συνειδητοποιήσουν οι υπεύθυνοι, ότι μόνο μέσα από το διάλογο και την συνεργασία μπορεί να ξεκολλήσει το άρμα της ελληνικής οικονομίας από την ύφεση και την κρίση.