tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

ΕΕΑ: Ζητείται παράταση της υποβολής ισολογισμών στο Γ.Ε.ΜΗ.

Το ΕΕΑ ζητάει παράταση για την υποβολή των οικονομικών καταστάσεων και την δημοσίευση των ισολογισμών των ΑΕ

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας με επιστολή του προς το Υπουργεία Ανάπτυξης ζητάει όπως δοθεί παράταση για την υποβολή των οικονομικών καταστάσεων και την δημοσίευση των ισολογισμών των ΑΕ και ΕΠΕ μέχρι 28.6.2013, έτσι ώστε να μην υποστούν οι εταιρείες το κόστος των προστίμων εκπρόθεσμης υποβολής των δικαιολογητικών τους.

Η επιστολή αυτή έρχεται να καλύψει πραγματικές ανάγκες των επαγγελματιών δεδομένου ότι φέτος με τις τόσες ανατροπές στο φορολογικό σύστημα είναι αδύνατο να εναρμονιστούν οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων.

Ειδικότερα το ΕΕΑ αναφέρει στην επιστολή:

Ο Ν. 2190/1920 αρθρ. 43β παρ.3,  προβλέπει ότι οι ΑΕ έχουν υποχρέωση να υποβάλουν τις οικονομικές καταστάσεις είκοσι (20) ημέρες πριν τις τακτικές Γενικές Συνελεύσεις τους . Οι περισσότερες ΑΕ, έχουν κατά πάγια τακτική, ορίσει τις Συνελεύσεις τους για έγκριση των οικονομικών καταστάσεων της χρήσεως 2012, την 30ή.6.2013 και συνεπώς θα πρέπει μέχρι την 10η.6.2013 να υποβάλουν στις υπηρεσίες Γ.Ε.ΜΗ. των οικείων Επιμελητηρίων και να δημοσιεύσουν στο ΦΕΚ (Α.Ε. και ΕΠΕ) τον ισολογισμό της 31.12.2012 μαζί με το πιστοποιητικό ελέγχου  των ορκωτών ελεγκτών-λογιστών, για όσες έχουν τέτοια υποχρέωση. Την ίδια υποχρέωση έχουν και οι Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης και οι Ι.Κ.Ε. για δημοσίευση του ισολογισμού τους στο ΦΕΚ.

Το Υπουργείο Οικονομικών ήδη με απόφασή του (πολ. 1122/30.5.2013) έχει δώσει παράταση για την σύνταξη των ισολογισμών της χρήσης 2012 και την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος Α.Ε. και ΕΠΕ έως και τις 28.6.2013 και έτσι οι περισσότερες εταιρείες από αυτές αδυνατούν να υποβάλλουν για έγκριση στο Υπουργείο Ανάπτυξης τις οικονομικές τους καταστάσεις και να δημοσιεύσουν τους ισολογισμούς τους με τα σχετικά πιστοποιητικά μέχρι 10.6.2013.

Κατά συνέπεια, θα πρέπει να δοθεί παράταση για την υποβολή των οικονομικών καταστάσεων και την δημοσίευση των ισολογισμών των ΑΕ και ΕΠΕ μέχρι 28.6.2013, έτσι ώστε να μην υποστούν οι εταιρείες το κόστος των προστίμων εκπρόθεσμης υποβολής των δικαιολογητικών τους.