tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

ΕΕΑ:Η εφαρμογή του πτωχευτικού κώδικα δεν μπορεί να περιμένει άλλο

Η περαιτέρω αναμονή στην επίλυση του σοβαροτάτου αυτού ζητήματος είναι καταστροφική και αδικαιολόγητη

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΕΑ

 

Με τροπολογία στον Νόμο για το Σύμφωνο Συμβίωσης, μετατέθηκε για 4 μήνες αργότερα η έναρξη της εφαρμογής των νέων διατάξεων του Πτωχευτικού Κώδικα με τις οποίες εισήχθη (με τον Ν4336/2015) η «Δεύτερη Ευκαιρία στους έντιμους πτωχεύσαντες» στο Εθνικό μας Δίκαιο.

 

Η χώρα μας έχει βρεθεί στην δίνη του κυκλώνα και δεκάδες (αν όχι εκατοντάδες) χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν πρακτικά πτωχεύσει. Η περαιτέρω αναμονή στην επίλυση του σοβαροτάτου αυτού ζητήματος είναι καταστροφική και αδικαιολόγητη. Ήδη η αρμόδια Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή του Υπουργείου Δικαιοσύνης εργάζεται από τον καλοκαίρι του 2015 και έως σήμερα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το έργο της.

 

Εξίσου όμως αδικαιολόγητη είναι η πρόβλεψη της εν λόγω Τροπολογίας για εφαρμογή των νέων διατάξεων (αναφορικά με την διαγραφή χρεών των εντίμων πτωχευσάντων) «επί διαδικασιών που αρχίζουν από την 1.1.2016».

 

Με την ρύθμιση αυτή δημιουργούνται πολλαπλά προβλήματα, τα οποία το Ε.Ε.Α. έχει επισημάνει πολλές φορές στο παρελθόν.

 

Το πρώτο πρόβλημα είναι ότι οι προβλεπόμενοι χρόνοι δεν αρμόζουν στην «κατάσταση πολέμου» στην οποία βρίσκεται σήμερα η Οικονομία μας.

 

Οι διαδικασίες που θα ξεκινήσουν μετά την 1.1.2016 θα ολοκληρωθούν σε 3-5 χρόνια και, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα (με τα οποία το Ε.Ε.Α. έχει εκφράσει ήδη τις διαφωνίες του) η πλήρης απαλλαγή των εντίμων πτωχευμένων θα επέλθει μετά από 3 χρόνια, δηλαδή το 2022-2023!

 

Το δεύτερο πρόβλημα αφορά όλους τους επιχειρηματίες που εντίμως έχουν πτωχεύσει και έχουν ξεκινήσει διαδικασίες πριν την 1/1/2016 (ας ληφθεί υπόψη ότι διανύουμε τον 7ο χρόνο της πρωτοφανούς κρίσης). Δεν κατανοούμε με ποια λογική αποφασίστηκε ότι αυτοί οι επιχειρηματίες δεν θα επωφεληθούν από την Δεύτερη Ευκαιρία, επειδή προχώρησαν σε σχετικές διαδικασίες τα προηγούμενα χρόνια. Δεν είναι απλά ακατανόητο από την πλευρά του επιχειρείν,  εμφανίζεται και ως άδικο αφού κατατείνει στη δημιουργία πολιτών δυο κατηγοριών.

 

Ενδεχομένως, δηλαδή,  αν κάποιος έπραξε αυτό που όφειλε και αιτήθηκε την παύση πληρωμών της επιχείρησης του, πχ στις 10/12/2015, και ήταν έντιμος πτωχεύσας, δεν θα απαλλαγεί ποτέ από τα χρέη του. Σε αντίθεση με άλλον επιχειρηματία που μπορεί να έχει την επιχείρηση του σε αδράνεια επί 10 χρόνια και να καταθέσει αίτηση παύσης πληρωμών μετά την 1/1/2016 και να επωφεληθεί από τις νέες διατάξεις.

 

Το ΕΕΑ πιστεύει ακράδαντα ότι:

  1. η Πτώχευση αποτελεί μια φυσική παράμετρο στην λειτουργία του επιχειρείν

  2. ο Πτωχευτικός Κώδικας αποτελεί εργαλείο Ανάπτυξης μιας Οικονομίας και όχι εργαλείο αποκλειστικά εκκαθάρισης επιχειρήσεων

  3. η αποτελεσματικότητα του Πτωχευτικού Κώδικα στην Ελλάδα είναι ιδιαιτέρως περιορισμένη

  4. η μεγάλη πλειοψηφία των πτωχεύσεων αποτελούν «έντιμες» πτωχεύσεις, αποκλειστικά οφειλόμενες στους κανόνες του επιχειρείν

  5. ο επιχειρηματίας που πτωχεύει έντιμα πρέπει να λαμβάνει άμεσα Δεύτερη Ευκαιρία

  6. χρειάζεται άμεσα επανακαθορισμός των παραμέτρων λειτουργίας της Πτωχευτικής διαδικασίας

 

 

Καλούμε το Υπουργείο Δικαιοσύνης:

  1. να παρέμβει άμεσα αναφορικά με την ενεργοποίηση της Δεύτερης Ευκαιρίας στους Έντιμους πτωχεύσαντες,

  2. να διαβουλευτεί με την επιχειρηματική Κοινότητα,

  3. να συμπεριλάβει στις σχετικές διαδικασίες όλες τις επιχειρήσεις που έχουν πτωχεύσει κατά το παρελθόν (ιδίως μετά την έναρξη της κρίσης) ώστε να μπορούν να ενταχθούν στις νέες ρυθμίσεις πλήρους απαλλαγής από τα χρέη.

  

 

Θυμίζουμε προς όλους ότι «Ουκ αν Λάβεις παρά του μη έχοντος».

 

 

ΑΠΟ ΤΟ Ε.Ε.Α