tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

ΕΦΚΑ: Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις εισφορές

Οι ασφαλισμένοι μπορούν να επιλέξουν «εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών-αυτοαπασχολούμενων» και να ενημερωθούν για το ποσό που θα πληρώσουν.

Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην ιστοσελίδα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) –efka.gov.gr– όπου οι ασφαλισμένοι μπορούν να επιλέξουν «εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών-αυτοαπασχολούμενων» και να ενημερωθούν για το ποσό που θα πληρώσουν.
Σημειώνεται ότι για την πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ απαιτείται πιστοποίηση, μέσω του συστήματος TAXIS της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.
Τα ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια αφορούν 680.000 ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι έχουν εισόδημα από μία μόνο επαγγελματική δραστηριότητα.
Η ανάρτησή τους ήταν προγραμματισμένη για τις προηγούμενες ημέρες, ωστόσο λόγω τεχνικών δυσκολιών υπήρξε καθυστέρηση.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Ελεύθερος Τύπος", η οριστικοποίηση των τελικών ειδοποιητηρίων «σκόνταφτε» στη διασταύρωση των εισοδημάτων του 2015 τα οποία αντλήθηκαν από το αρχείο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για καθένα ΑΦΜ με τους υπόχρεους στην καταβολή του νέου ασφαλιστικού χαρατσιού.
Η διαδικασία αυτή «έβγαλε» πολλά λάθη και, όπως είπαν στελέχη του ΕΦΚΑ στον «Ε.Τ.», διαπιστώθηκαν αποκλίσεις στα εισοδήματα των ασφαλισμένων που οδηγούσαν σε υψηλότερες εισφορές. Πολλά από αυτά τα λάθη, σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, διορθώθηκαν, ωστόσο κανείς δεν βάζει το χέρι του στη φωτιά για να πει ότι επιλύθηκαν εντελώς. Οποια διαφορά προκύψει, αν δηλαδή ένας ασφαλισμένος πάρει ειδοποιητήριο με εισφορά σε υψηλότερο φορολογητέο εισόδημα από αυτό που απέκτησε το 2015 και το 2016, θα διορθωθεί στα ραβασάκια των επόμενων μηνών.
Για το λόγο αυτό οι εισφορές που θα δουν οι ασφαλισμένοι, εκτός του ότι είναι προσωρινές επειδή βγαίνουν με το εισόδημα του 2015, θα έχουν και αλλαγές στις περιπτώσεις ενδεχόμενων λανθασμένων υπολογισμών στο φορολογητέο εισόδημα του 2015.