tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Εφορία : Πως θα γίνονται ηλεκτρονικά οι μεταβιβάσεις αυτοκινήτων

Το 2016, οι εφορίες κλείνουν τις πόρτες τους για τους φορολογούμενους και οι μεταβιβάσεις ακινήτων θα γίνονται ηλεκτρονικά

Πριν από λίγα χρόνια, φαινόταν αδιανόητο να μπαίνουμε στο Taxis, να τυπώνουμε Ταυτότητα Οφειλής και να πληρώνουμε από τον υπολογιστή τον φόρο εισοδήματος. Έγινε, όταν ήταν Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων ο Χάρης Θεοχάρης.

Τώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης σε συνεργασία με τη ΓΓΔΕ Κατερίνα Σαββαΐδου εκπονούν σχέδιο για να πάνε τη σχέση φορολογουμένων – εφορίας ένα βήμα παρακάτω.

Το 2016, οι εφορίες κλείνουν τις πόρτες τους για τους φορολογούμενους και οι μεταβιβάσεις ακινήτων θα γίνονται ηλεκτρονικά. Όπως εξηγεί στο Euro2day.gr στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που χειρίζεται το εγχείρημα, το επόμενο έτος θα δημιουργηθεί μια ειδική φόρμα στο taxis στην οποία θα έχουν πρόσβαση οι συμβολαιογράφοι.

Σε κάθε μεταβίβαση ακινήτου που διεκπεραιώνουν, θα μπαίνουν στο σύστημα, θα καταχωρούν τα στοιχεία του μεταβιβαζόμενου ακινήτου και των αντισυμβαλλόμενων, η εφορία μέσω taxis θα προσδιορίζει τον φόρο, θα εκτυπώνεται η γνωστή Ταυτότητα Οφειλής και θα πληρώνεται ο φόρος στην τράπεζα. Ολα αυτά χωρίς να χρειάζεται ούτε ο συμβολαιογράφος, ούτε ο φορολογούμενος να επισκεφθούν τη ΔΟΥ.

Τα τμήματα Κεφαλαίου των ΔΟΥ θα είναι από τα πρώτα που θα κλείσουν τις πόρτες για τους φορολογούμενους, ώστε οι εφοριακοί «να ασχοληθούν με τις υποθέσεις ελέγχων που έχουν στα ντουλάπια τους», όπως λέει σχηματικά στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Αντίστοιχες κινήσεις σχεδιάζονται και για τις καταθέσεις πινακίδων. Στο εξωτερικό, υπάρχουν ειδικές θυρίδες στις οποίες οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων τοποθετούν τις πινακίδες τους και η διαδικασία ολοκληρώνεται επίσης ηλεκτρονικά.

Πηγή www.euro2day.gr