tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Εγκρίθηκε από το ΕΣΠΑ το πρόγραμμα για τα Επιχειρηματικά Πάρκα

Το πρώτο Πρόγραμμα «Σύγχρονη Μεταποίηση» αφορά την ενίσχυση υφιστάμενων μεταποιητικών Μικρομεσαίων επιχειρήσεις με προσωπικό από 50-250 άτομα

Με πρόταση της Υφυπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού αρμόδιας για τη Βιομηχανία Θεοδώρας Τζάκρη εγκρίθηκαν τα πρώτα τρία προγράμματα ειδικά σχεδιασμένα για την ενίσχυση της μεταποίησης στη χώρα και την ανασυγκρότηση του παραγωγικού τομέα.

Το πρώτο Πρόγραμμα «Σύγχρονη Μεταποίηση» αφορά την ενίσχυση υφιστάμενων μεταποιητικών Μικρομεσαίων επιχειρήσεις με προσωπικό από 50-250 άτομα ή υπό σύσταση επιχειρήσεις στους επιλέξιμους ΚΑΔ των τομέων προτεραιότητας με τρεις επενδυτικούς άξονες: «Μεταποιητική διαφοροποίηση – παραγωγικός μετασχηματισμός», «Ψηφιακή Βιομηχανία», «Ενεργειακή αποτελεσματικότητα για ΜμΕ».

Το δεύτερο Πρόγραμμα «Ενίσχυση της Περιβαλλοντικής Βιομηχανίας» αφορά ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων για τη δημιουργία περιβαλλοντικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Ένα τέτοιο πρόγραμμα για πρώτη φορά σχεδιάζεται και υλοποιείται, αποδεικνύοντας τη δέσμευση σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο ισόρροπής ανάπτυξης

Το τρίτο πρόγραμμα «Ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων Τοπικής Εμβέλειας για την Μεταποίηση και Εφοδιαστική Αλυσίδα» αφορά τη δημιουργία οργανωμένων υποδοχέων για επιχειρηματικές δραστηριότητες μεταποίησης, δηλαδή για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια το κράτος επενδύει χρήματα, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για τη δημιουργία Βιομηχανικών Περιοχών, Επιχειρηματικών Πάρκων και υποδομών Logistics.

Σχετικά με το θέμα η Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού αρμόδια για τη Βιομηχανία Θεοδώρα Τζάκρη δήλωσε: «Εργαζόμαστε με σχέδιο, ισχυρή βούληση και χρονοδιάγραμμα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Μετά από πολύ καιρό σχεδιάζονται προγράμματα ΕΣΠΑ ειδικά για την ενίσχυση της βιομηχανίας. Τα τρία αυτά προγράμματα, προϋπολογισμού 170 εκατομμυρίων ευρώ, απευθύνονται αποκλειστικά στον τομέα της μεταποίησης. Ενισχύουμε επιχειρηματικά σχέδια και υποδομές που στηρίζουν την εγχώρια παραγωγή, ώστε να πετύχουμε τη γρήγορη επανεκκίνηση της ελληνικής βιομηχανίας, προκειμένου να αυξήσουμε την προστιθέμενη αξία των ελληνικών προϊόντων και να δημιουργήσουμε σταθερές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας στην μεταποίηση. Σύντομα θα παρουσιάσουμε ένα νέο πλέγμα δράσεων για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».

Πιο συγκεκριμένα, το προγράμματα «Ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων Τοπικής Εμβέλειας για τη Μεταποίηση και Εφοδιαστική Αλυσίδα» έχει ως  εξής:

Το Πρόγραμμα με τίτλο «Ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων Τοπικής Εμβέλειας για την Μεταποίηση και Εφοδιαστική Αλυσίδα» επιχειρεί να προσανατολίσει και κινητοποιήσει τους επιχειρηματικούς φορείς προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης και λειτουργίας οργανωμένων  Επιχειρηματικών Πάρκων διαφόρων κατηγοριών  με βάση τις διατάξεις και ορισμούς του Ν.3982/2011.

Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία σύγχρονων επιχειρηματικών-βιομηχανικών υποδομών και υποδομών logistics στις περιφέρειες της χώρας, οι οποίες αναμένεται να συμβάλουν ουσιαστικά στις τοπικές οικονομίες. Παράλληλα αποσκοπούν στη προστασία του περιβάλλοντος και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων πέριξ ή πλησίον των περιοχών αυτών.

Οι επιλέξιμες  ενέργειες και δαπάνες του προγράμματος  ορίζονται στην υπ’ αριθ. Φ/Α/15.3/οικ.3453/257/13-3-2013 (ΦΕΚ 702 Β) ΥΑ σε συνδυασμό με τους περιορισμούς που θέτει ο Κανονισμός  651/2014 και σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 51 του ν.3982/2011 αφορούν ενδεικτικά:   στην εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου, μελετών και σχεδίων υποδομών, πράξεων εφαρμογής (όπου εφαρμόζονται), κατασκευή έργων υποδομής και κοινόχρηστων υποστηρικτικών και κοινωφελών υποδομών και εγκαταστάσεων, διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου, δαπάνες για ηλεκτρομηχανολογικές και λοιπές εγκαταστάσεις για κοινές υπηρεσίες των Επιχειρηματικών Πάρκων,  δαπάνες στον εξοπλισμό ηλεκτρονικής παρακολούθησης, έλεγχο διαχείρισης των υποδομών και χρήσης σύγχρονων τεχνολογικών υποδομών επικοινωνιών και πληροφορικής,  δαπάνες έργων υδροληψίας εντός και εκτός των ορίων των επιχειρηματικών πάρκων και δαπάνες σύνδεσης με δίκτυα ενεργειακά και τηλεπικοινωνιακά, δαπάνες δημιουργίας marketplace για προώθηση των προϊόντων των επιχειρήσεων του Επιχειρηματικού Πάρκου,  δαπάνες έργων επεξεργασίας και διάθεσης αποβλήτων εντός και εκτός των ορίων του ΕΠ, δαπάνες για την εξυγίανση του εδάφους από  προηγούμενη ρύπανση και αποκατάσταση του περιβάλλοντος, δαπάνες έργων εξωτερικών υποδομών και σύνδεσης με οδικούς και τυχόν σιδηροδρομικούς άξονες, δαπάνη κτήσης γης για ποσοστό μέχρι δέκα τοις εκατό (10%) του κόστους των τεχνικών έργων.

Τα επιχειρηματικά σχέδια θα έχουν διάρκεια 24 μήνες.

Αποδέκτες – Δικαιούχοι  του Προγράμματος:

Το πρόγραμμα θα απευθύνεται σε φορείς διαχείρισης επιχειρηματικών πάρκων. Ο εκάστοτε δυνητικός/οι δικαιούχος/οι θα πρέπει να πληρεί τις ακόλουθες βασικές προϋποθέσεις:

Α) Να είναι νομικό /α πρόσωπο/α και να αποτελεί/ουν Εταιρία Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου (ΕΑΝΕΠ), σύμφωνα με τα άρθρα 41 και 45 του ν.3982/11, δηλαδή να αποτελεί νομικό πρόσωπο που έχει τη μορφή ανώνυμης εταιρίας του ν. 2190/1920 (Α’ 37) και αναλαμβάνει τη σύνταξη και υλοποίηση του Επιχειρηματικού Σχεδίου ανάπτυξης και τη διοίκηση και διαχείριση του Επιχειρηματικού Πάρκου μέχρι τη μεταβίβασή της, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3982/11, και να πληροί εν γένει τις λοιπές προϋποθέσεις του Ν.3982/2011.

Β) Να είναι Μικρομεσαία Επιχείρηση (ΜμΕ).

Πλαίσιο Χρηματοδότησης του Προγράμματος:

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος  ανέρχεται σε 40 εκ. ευρώ. Η Δημόσια Δαπάνη (ενδεικτική) εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 16 εκ. € (ανάλογα με την περιφερειακή κατανομή  των πάρκων που θα υποστηριχθούν και τα άρθρα του ΕΚ651/2014 που θα εφαρμοσθούν).

Χρονικός Προγραμματισμός για την έναρξη του προγράμματος:

Εντός του επόμενου τριμήνου αναμένεται η προετοιμασία της πρόσκλησης προς τους δικαιούχους και η οριστικοποίηση του οδηγού εφαρμογής για την υλοποίηση του προγράμματος. Η οριστική πρόσκληση αναμένεται να εκδοθεί το Φθινόπωρο του 2016.