tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ε.Κ.: Απόφαση δικαιότερης φορολογίας

Μεγάλες εταιρείες φτάνουν να μην πληρώνουν σχεδόν καθόλου φόρους ενώ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και απλοί πολίτες πληρώνουν όλους τους φόρους τους

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμα που υιοθέτησε την Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου, παραθέτει τις προτάσεις του σχετικά με το πώς μπορεί να καταστεί δικαιότερο το σύστημα υπολογισμού και πληρωμής των εταιρικών φόρων. Οι ευρωβουλευτές ζητούν από τα κράτη μέλη της ΕΕ, μεταξύ άλλων, να καταστήσουν υποχρεωτική την υποβολή αναφορών από τις πολυεθνικές εταιρίες των οικονομικών τους στοιχείων (κερδών και φόρων) ανά χώρα και να θεσπίσουν κοινή ενοποιημένη βάση φορολογίας εταιριών.

 

Ζητούν επίσης να υπάρξει ενίσχυση της διαφάνειας και λογοδοσίας για τις φορολογικές αποφάσεις των κρατών μελών της ΕΕ που αφορούν αυτές τις επιχειρήσεις.

 

Το ψήφισμα των συν-εισηγητών Elisa Ferreira (Σοσιαλιστές, Πορτογαλία) και Michael Theurer (Φιλελεύθεροι, Γερμανία) υιοθετήθηκε με 508 ψήφους υπέρ, 108 κατά και 85 αποχές.

 

Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι αποδεικνύεται επιβλαβής ο σημερινός εταιρικός φορολογικός ανταγωνισμός που ευνοεί την ανάπτυξη πρακτικών επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού και φοροδιαφυγής. Εκτός από την απώλεια εσόδων για τα εθνικά κράτη, είναι επίσης άδικο το γεγονός ότι μεγάλες εταιρείες φτάνουν να μην πληρώνουν σχεδόν καθόλου φόρους επί των κερδών τους, ενώ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και απλοί πολίτες πληρώνουν όλους τους φόρους που τους αναλογούν.

 

Υποβολή αναφορών ανά χώρα και κοινή ενοποιημένη φορολογική βάση

 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά την καθιέρωση υποχρεωτικής υποβολής από τις πολυεθνικές επιχειρήσεις όλων των οικονομικών τους στοιχείων ανά χώρα, συμπεριλαμβανομένων των πραγματοποιηθέντων κερδών, των φόρων, καθώς και των εισπραχθέντων επιδοτήσεων. Ζητά επίσης την καθιέρωση σαφούς ορισμού της "οικονομικής ουσίας" και άλλων παραγόντων που προσδιορίζουν τους φόρους που πρέπει να πληρώσουν οι επιχειρήσεις.

 

Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι χρειάζεται επίσης να υπάρξει συμφωνία σχετικά με το τι επιτρέπεται στα πλαίσια των φορολογικών αποφάσεων και των προηγμένων "συμφωνιών μεταβιβαστικής τιμολόγησης" (ο τρόπος με τον οποίο αποτιμώνται οι συναλλαγές στο εσωτερικό της ίδιας εταιρείας).

 

Ο καλύτερος τρόπος για να δοθεί ένα τέλος στα προτιμησιακά καθεστώτα, στις αναντιστοιχίες μεταξύ των εθνικών φορολογικών συστημάτων, αλλά και στα περισσότερα από τα ζητήματα που οδηγούν στη συρρίκνωση της φορολογικής βάσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι η άμεση καθιέρωση υποχρεωτικής πανευρωπαϊκής κοινής ενοποιημένης βάσης φορολογίας εταιριών (ΚΕΒΦΕ) , υποστηρίζουν οι ευρωβουλευτές.

 

Διαφάνεια

 

Οι ευρωβουλευτές ζητούν από τα κράτη μέλη της ΕΕ να μοιράζονται συστηματικά τις εθνικές τους αποφάσεις και άλλα φορολογικά στοιχεία που έχουν αντίκτυπο σε άλλα κράτη μέλη. Επιμένουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει επίσης να λαμβάνει τις πληροφορίες αυτές, προκειμένου να μπορέσει να διαδραματίσει το ρόλο της ως θεματοφύλακας του υγιούς ανταγωνισμού, όπως έπραξε στις περιπτώσεις των Starbucks και Fiat.

 

Καλύτερη προστασία για τους πληροφοριοδότες

 

Οι πληροφοριοδότες, οι αποκαλύψεις των οποίων προάγουν το δημόσιο συμφέρον, πρέπει να προστατεύονται καλύτερα, υπογραμμίζει το ψήφισμα, σημειώνοντας ότι οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο "Luxleaks" έγιναν από ερευνητικούς δημοσιογράφους που χρησιμοποίησαν πληροφορίες που τους παρείχε ο πρώην εργαζόμενος της "Big Four", Antoine Deltour, ο οποίος βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη στο Λουξεμβούργο.

 

Το ΕΚ ζητά δικαιότερη εταιρική φορολογία

 

Οι πολυεθνικές πρέπει να πληρώνουν φόρους εκεί που έχουν τα κέρδη τους, είπε η ειδική επιτροπή για τις φορολογικές αποφάσεις με έκθεσή της, στην ολομέλεια του ΕΚ, στις 25 Νοεμβρίου. Οι δύο εισηγητές Elisa Ferreira (Σοσιαλιστές, Πορτογαλία) και Michael Theurer (Φιλελεύθεροι, Γερμανία), μας είπαν ότι περιμένουν αλλαγές για ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα, ωστόσο πρόσθεσαν ότι ήταν αρκετά δύσκολο να πάρουν απαντήσεις από τις πολυεθνικές και τα κ-μ, που κάλεσαν στις ακροάσεις της επιτροπής. 

 

Οι πολυεθνικές

 

Η ειδική επιτροπή για τις Φορολογικές αποφάσεις (tax rulling), ξεκίνησε τις εργασίες της το Φεβρουάριο του 2015 και αρχικά οι μεγάλες πολυεθνικές, αρνήθηκαν να παρευρεθούν στις ακροάσεις της επιτροπής, προκειμένου να εξηγήσουν τις θέσεις τους για τη φορολογία των επιχειρήσεων. Ωστόσο, μέσα σε λίγους μήνες, αυτό άλλαξε.

 

"Στην αρχή έλεγαν όχι: δεν μας αφορά αυτό το ζήτημα. Ύστερα όμως, η μία μετά τη άλλη, ήρθαν όλες και μερικές είπαν μάλιστα "ναι", στηρίζουμε μερικές από τις προτάσεις σας, όπως για παράδειγμα η προτεινόμενη κοινή ενοποιημένη βάση φορολογίας εταιρειών (ΚΕΒΦΕ)", δήλωσε η Elisa Ferreira. Μεταξύ εκείνων που παρουσιάστηκαν στις ακροάσεις της επιτροπής ήταν τελικά και η Amazon, η Facebook, η Google, η IKEA και η HSBC.

 

Οι απαντήσεις από τα κράτη μέλη

 

"Στην αρχή ήμασταν πολύ ευπρόσδεκτοι αλλά από τη στιγμή που αρχίσαμε να μπαίνουμε σε λεπτομέρειες, η λέξη μυστικότητα κυριάρχησε στο παιχνίδι", μας λέει η κ. Ferreira, για την εμπειρίας της από τις επισκέψεις της στα κράτη μέλη.

 

"Θα μπορούσαμε να είχαμε πάει καλύτερα, αν δεν υπήρχε τόσο ισχυρή αντίσταση από σημαντικούς παράγοντες, από συγκεκριμένα κράτη μέλη αλλά και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Για αυτό και δεν έχουμε λάβει ακόμα μερικά πολύ σημαντικά έγγραφα ή λάβαμε πολλά "μαυρισμένα", εξαιτίας του κώδικα δεοντολογίας", δήλωσε ο Michael Theurer.

 

Ποιός είναι ο χαμένος;

 

Ο επιθετικός φορολογικός σχεδιασμός από ορισμένες χώρες της ΕΕ, έχει αυξήσει τη φορολογική τους βάση σε βάρος των ευρωπαίων εταίρων και έχει αρνητικές συνέπειες για ολόκληρη την κοινωνία. Η τρύπες στα φορολογικά έσοδα, οδηγούν σε φορολογικές αυξήσεις για τους υπόλοιπους φορολογούμενους, είτε είναι μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι, δημόσιοι υπάλληλοι ή εταιρείες", μας λέει ο κ. Theurer.

 

Ενώ η Elisa Ferreira, τονίζει ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε τους εταιρικούς φόρους σε ένα πλαίσιο που επιτρέπει στα κράτη μέλη να ανταγωνίζονται για την προσέλκυση πολυεθνικών".

 

Τα αποτελέσματα της έκθεσης

 

Ο κ. Theurer, λέει ότι η ψηφισμένη πρόταση "αποτελεί ανάλυση υψηλής ποιότητας των άδικων και εν μέρη παράνομων, πρακτικών φοροδιαφυγής ορισμένων πολυεθνικών εταιρειών" και προσθέτει ότι "αποτελεί ορόσημο στο δύσκολο δρόμο για τη δημιουργίας αποτελεσματικού ρυθμιστικού πλαισίου για ένα δικαιότερο φορολογικό ανταγωνισμό".

 

"Ελπίζω ότι μετά το σκάνδαλο LuxLeaks και την έρευνα της ειδικής επιτροπής για τις φορολογικές αποφάσεις, το παιχνίδι θα αλλάξει", δήλωσε η κ. Ferreira.

 

Το ψήφισμα της ειδικής επιτροπής υιοθετήθηκε με 508 ψήφους υπέρ, 108 κατά και 85 αποχές.

Πηγή: taxheaven.gr