tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Εκκλησία-Κυβέρνηση, σημειώσατε 1

Υποχώρησε η Κυβέρνηση στο θέμα των βιβλίων των θρησκευτικών, δείχνοντας έτσι ότι δεν θέλει να ενταθούν κι άλλο οι σχέσεις της με την Εκκλησία.

Υποχώρησε η Κυβέρνηση στο θέμα των βιβλίων των θρησκευτικών, δείχνοντας έτσι ότι δεν θέλει να ενταθούν κι άλλο οι σχέσεις της με την Εκκλησία.

Χθες το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχθηκε στο Μαξίμου τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. «Εδώ δεν είμαστε για να χωρίσουμε…η χώρα δεν έχει τέτοιες πολυτέλειες…δεν υπάρχουν  ούτε νικητές ούτε νικημένοι. Η πολιτεία έχει τον δικό της ρόλο. Με σεβασμό και κατανόηση προχωράμε στον διάλογο ακούγοντας και την εκκλησία» υποστήριξε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας σε αυτή τη δίωρη συνάντηση που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος έκανε λόγο για «παρεξηγήσεις που ήρθησαν».

 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε αρκετή συζήτηση για τη διδασκαλία των Θρησκευτικών, με τις δύο πλευρές να εκφράζουν τα παράπονά τους. Η ηγεσία της Εκκλησίας στάθηκε στις αναφορές Φίλη που θεωρεί ότι έριξαν λάδι στη φωτιά.

 

Οι ιεράρχες ζήτησαν διευκρινίσεις επ'αυτών,με τον υπουργό παιδείας να τονίζει ότι δεν αφορούσαν την εκκλησία στο σύνολό της.

Αιτιολογώντας τη θέση του ο Νίκος Φίλης, υποστήριξε πως όταν μιλούσε για “ηθική έκπτωση” δεν αναφερόταν στο σύνολο της Εκκλησίας, ενώ δεν εξαιρούσε μέρος της κοινωνίας αλλά και τον πολιτικό κόσμο. «Μιλάω καθαρά, ακόμα κι αν γίνομαι δυσάρεστος. Όταν κάνω λάθος είμαι διατεθειμένος να πω ότι έκανα λάθος» φέρεται να υποστήριξε ο Νίκος Φίλης ο οποίος εξέφρασε και αυτός το δικό του παράπονο γιατί η Ιερά Σύνοδος δεν έχει αποδοκιμάσει τον Αμβρόσιο για τις δηλώσεις του οι οποίες -κατά την εκτίμηση Φίλη – συνιστούν «αντιχριστιανική εκστρατεία μίσους».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές πρωθυπουργός και  υπουργοί  εξήγησαν στους ιεράρχες  πως η διδασκαλία των Θρησκευτικών θα γίνει με τα υπάρχοντα βιβλία, -βάσει των νέων αναλυτικών προγράμματων-, και πως αυτά θα αλλάξουν έπειτα από διάλογο στο τέλος της χρονιάς.

 

Στο τραπέζι πάντως έπεσαν κι άλλα θέματα όπως αυτό της Συνταγματικής αναθεώρησης, που περιλαμβάνει τις σχέσεις Κράτους Εκκλησίας, αλλά και η αξιοποίηση της Εκκλησιαστικής περιουσίας. Μέχρι αυτά τα θέματα να μπουν στο μικροσκόπιο η ανακωχή για τα Θρησκευτικά ήταν μάλλον επιβεβλημένη.

 

 

Πηγή : www.iefimerida.gr