tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Εξαιρετικά ανησυχητική αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών

Διαστάσεις...χιονοστιβάδας λαμβάνει πλέον το φαινόμενο των οφειλών των φορολογουμένων προς την εφορία. Λαμβάνοντας υπόψη ότι έχει ξεκαθαριστεί εδώ και καιρό πως οι νέες οφειλές δεν μπορούν να υπαχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση που μόλις ψηφίστηκε, φαίνεται ότι δικαιώνονται όσοι υποστηρίζουν ότι υπερεκτιμήθηκαν οι φοροδοτικές δυνατότητες των πολιτών.

Διαστάσεις…χιονοστιβάδας λαμβάνει πλέον το φαινόμενο των οφειλών των φορολογουμένων προς την εφορία. Λαμβάνοντας υπόψη ότι έχει ξεκαθαριστεί εδώ και καιρό πως οι νέες οφειλές δεν μπορούν να υπαχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση που μόλις ψηφίστηκε, φαίνεται ότι δικαιώνονται όσοι υποστηρίζουν ότι υπερεκτιμήθηκαν οι φοροδοτικές δυνατότητες των πολιτών.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, στα αποκαλούμενα παλιά χρέη που διαμορφώνονται στα 54,9 δισ ευρώ, μέσα στο πρώτο 4μηνο του έτους προστέθηκαν άλλα 3 δισ 95 εκατ ευρώ. Δηλαδή σημειώθηκε αύξηση κατά περίπου 1 δισ ευρώ μέσα σε μόλις έναν μήνα.

Η απόφαση για τη ρύθμιση των παλιών οφειλών, που αφορά μόνο σε ενήμερους φορολογούμενους, δίνει τη δυνατότητα εξόφλησης έως και σε 48 δόσεις, με τη πρώτη καταβολή έως 31/7. Η ελάχιστη δόση είναι 15 ευρώ και η μηνιαία καταβολή θα γίνεται με πάγια εντολή χρέωσης τραπεζικού λογαριασμού.

Βασική προϋπόθεση υπαγωγής είναι η αναλυτική περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη. Κατ΄ εξαίρεση προβλέπεται εξόφληση έως και 100 δόσεις μόνο για φυσικά πρόσωπα. Για μηνιαίο εισόδημα έως 500 ευρώ η δόση υπολογίζεται στο 5% του εισοδήματος, από 500 ως 1.000 ευρώ στο 6%, από 1.000 ως 1.500 ευρώ στο 7%, από 1.500 ως 2.000 ευρώ στο 10%, από 2.000 ως 5.000 ευρώ στο 20%, από 5.000 ευρώ και άνω στο 30%. Ως καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής για αυτές τις περιπτώσεις ορίζεται η 31η Δεκεμβρίου.

Την ίδια ώρα, τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου δείχνουν ότι συνεχίζονται οι “χαμηλές” επιδόσεις των ελεγκτικών υπηρεσιών, με σοβαρό ενδεχόμενο να χαθούν και οι αναθεωρημένοι στόχοι.

Με τη συμπλήρωση του 4μηνου είχαν ολοκληρωθεί μόλις 79 τακτικοί έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις με το στόχο του 6μηνου να είναι 176 έλεγχοι, ενώ και οι προσωρινοί έλεγχοι έφτασαν στους 184 έναντι στόχου 260. Οι έλεγχοι που ολοκληρώθηκαν στους αυτοαπασχολούμενους και στους φορολογούμενους Μεγάλου Πλούτου είναι μόλις 168 έναντι 280 που ήταν ο στόχος 6μηνου, ενώ οι υποθέσεις που απεστάλησαν στον Εισαγγελέα έφτασαν στις 34.