tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Εξωδικαστικός: Πότε αναμένονται οι πρώτες ρυθμίσεις χρεών

Τι δήλωσε ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης.

Περισσότερες από 6.000 επιχειρήσεις έχουν, μέχρι στιγμής, κάνει χρήση της ειδικής πλατφόρμας για την εξωδικαστική ρύθμιση των οφειλών τους μέσα στον πρώτο μήνα λειτουργίας της, με σκοπό να ενταχθούν στη διαδικασία.

"Περίπου 520 βρίσκονται σε ένα προχωρημένο στάδιο της αίτησής τους, ενώ 82 έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία της αίτησης και είναι στον δρόμο για τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές", δήλωσε ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, "Πρακτορείο FM 104,9".

Σύμφωνα με τον κ. Κουρμούση, η εικόνα για τον μήνα Αύγουστο κρίνεται θετική, ενώ ήδη από τις πρώτες ημέρες της λειτουργίας της πλατφόρμας οι ενδιαφερόμενοι έβρισκαν προσυμπληρωμένα τα στοιχεία που αφορούσαν τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία. "Ταυτόχρονα, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου ή το αργότερο τις αρχές Οκτωβρίου με την επόμενη αναβάθμιση, ο ενδιαφερόμενος θα βρίσκει μέσα στο σύστημα και όλα τα στοιχεία που υπάρχουν στο TAXIS, όπως και περισσότερους αυτοματισμούς", πρόσθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον κ. Κουρμούση, "για τις επιχειρήσεις που έχουν χρέη κάτω από 200.000 ευρώ αναμένεται μέχρι τέλος του Σεπτεμβρίου να δούμε τις πρώτες ρυθμίσεις χρεών τόσο δανείων όσο και προς το Δημόσιο ενώ όσον αφορά τα χρέη μεσαίων επιχειρήσεων, αναμένεται να δούμε τις ρυθμίσεις τους μέχρι το τέλος Οκτωβρίου".

Η Ειδική Γραμματεία εκτιμά πως "ο συνολικός αριθμός επιχειρήσεων που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τον νόμο κυμαίνεται από 150.000 μέχρι και 400.000”.
Σε ό,τι αφορά, τέλος, τους χώρους όπου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να αναζητήσουν λύσεις δια ζώσης και όχι ηλεκτρονικά, ο κ. Κουρμούσης είπε πως, πέρα από τους υφιστάμενους, εντός της εβδομάδας η Γραμματεία εκτιμά πως "θα υπάρχει η δυνατότητα για ραντεβού στη Θεσσαλονίκη σε δύο σημεία, στα Ιωάννινα και την Κοζάνη, ενώ μέχρι τέλος του Σεπτεμβρίου θα ανοίξουν χώροι και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Κάθε πολίτης μπορεί να κάνει ραντεβού σε άλλο σημείο της Ελλάδας χωρίς πρόβλημα ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας του".
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ