tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

ΕΚΤ : Πρώτα βήματα για ενίσχυση της ρευστότητας

Εμμέσως πλην σαφώς η ΕΚΤ ανοίγει τον δρόμο για την ποσοτική χαλάρωση στην ζώνη του ευρώ

Εμμέσως πλην σαφώς η ΕΚΤ ανοίγει τον δρόμο για την ποσοτική χαλάρωση στην ζώνη του ευρώ (ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς) λέγοντας πως αναζητεί τρόπους που θα υποχρεώσουν τα πιο αδύναμα μέλη της ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα, να επωμιστούν μεγαλύτερο ρίσκο σε περίπτωση αγοράς κρατικών ομολόγων (ποσοτική χαλάρωση).

Την είδηση μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές.

Ειδικότερα η ΕΚΤ φέρεται να σκέπτεται να ζητήσει από τις κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών να αυξήσουν τα αποθεματικά τους προκειμένου να καλύψουν τυχόν ζημίες από αγορές ομολόγων της αντίστοιχης χώρας.

Τις ζημίες θα επωμίζονται τα κράτη-μέλη ενώ η συγκριμένη μέθοδος επί της ουσίας ουσιαστικά επιτρέπει να μετακυληθεί μέρος του επενδυτικού κίνδυνου από την ίδια την ΕΚΤ στα κράτη-μέλη, ενδεχομένως μειώνοντας την αντίσταση της Γερμανίας σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι έχει καταστήσει σαφές πως το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όντως εξετάζει σενάρια ποσοτικής χαλάρωσης, με τις όποιες αποφάσεις να αναμένονται στις αρχές του 2015.

Έχοντας μάλιστα τονίσει πως οι αποφάσεις δεν χρειάζεται να είναι ομόφωνες, κατι που ερμηνεύτηκε ως ένα έμμεσο μήνυμα προς τον πρόεδρο της γερμανικής ομοσπονδιακής τράπεζας Γενς Βάιντμαν, που είναι κατηγορηματικά αντίθετος σε κάθε κίνηση εκτύπωσης χρήματος.

Σύμφωνα με ανθρώπους του χώρου από τους οποίους το reporter.gr ζήτησε ερμηνεία της κίνησης, φαίνεται πως η ΕΚΤ θα ζητήσει από τις Κεντρικές Τράπεζες να προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Σημειώνεται πως η επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ είναι προγραμματισμένη για τις 22 Ιανουαρίου.

Πηγή www.reporter.gr