18/10/2018 | 15:05
Εκτοξεύεται η Χρυσή Βίζα - Πάνω από 50 αιτήσεις την ημέρα
Εκτοξεύεται η Χρυσή Βίζα - Πάνω από 50 αιτήσεις την ημέρα
Πολύτιμο εργαλείο για τα δημόσια ταμεία αποδεικνύεται η «Χρυσή Βίζα», αφού μέσα σε λίγα χρόνια λειτουργίας η ζήτηση έχει εκτιναχθεί από τις 400 βίζες ετησίως, στις 50 αιτήσεις καθημερινά αποφέροντας έσοδα άνω των 1,5 δισ. ευρώ. 
Με μια επένδυση σε ακίνητα αξίας από 250.000 ευρώ και άνω, οι πολίτες εκτός ΕΕ έχουν την ευκαιρία να εξασφαλίσουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα, ένα κίνητρο που βρίσκει ευήκοα ώτα τόσο σε Ασιάτες όσο και σε Άραβες και Ρώσους. 
Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δυσκολεύεται πλέον να διαχειριστεί τις αιτήσεις που έχουν εκτιναχθεί το τελευταίο διάστημα, σημείωσε ο ίδιος, και εκτίμησε ότι το προσωπικό του αρμόδιου τμήματος θα ενισχυθεί προκειμένου να μειωθεί ο χρόνος εξέτασης των αιτήσεων. Προς το παρόν, χρειάζονται μερικές εβδομάδες για να γίνουν οι έλεγχοι ποινικού μητρώου, ξεπλύματος χρήματος κ.λπ. προκειμένου να χορηγηθεί η Golden Visa στον ενδιαφερόμενο. 

 

Προϋποθέσεις και απαντήσεις σε ερωτήματα για την χρυσή βίζα:

 

Είμαι πολίτης τρίτης χώρας που κατέχω ή προτίθεμαι να αποκτήσω ακίνητο στην Ελλάδα είτε ως φυσικό πρόσωπο, είτε ως μέτοχος/κάτοχος εταιρικών μεριδίων σε νομικό πρόσωπο ή έχοντας συνάψει μίσθωση σε τουριστικό ακίνητο. Μπορώ να αποκτήσω, μετά την αγορά του ακινήτου, άδεια διαμονής στη χώρα; Εάν ναι, ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσω; 
Έχετε τη δυνατότητα να αποκτήσετε πενταετή άδεια διαμονής εφόσον η αξία του ακινήτου, που αναγράφεται στο συμβόλαιο αγοράς ή στο συμβολαιογραφικό έγγραφο μίσθωσης, εάν πρόκειται για δεκαετούς διάρκειας μίσθωση ξενοδοχειακών καταλυμάτων ή τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα, ανέρχεται σε τουλάχιστον 250.000 ευρώ. 
Η διαδικασία που θα ακολουθήσετε, είτε έχετε ήδη αγοράσει το ακίνητο, είτε προτίθεστε να προβείτε στην αγορά του, είτε έχετε συνάψει μίσθωση σε τουριστικό κατάλυμα, είναι η ακόλουθη: 
α) Απευθύνεστε στην ελληνική προξενική αρχή του τόπου κατοικίας σας και ζητάτε χορήγηση θεώρησης εισόδου τύπου (D ή C). 
Για την έκδοση της θεώρησης εισόδου θα πρέπει να προσκομίσετε: 
•Διαβατήριο 
•Αντίγραφο ποινικού μητρώου από τη χώρα προέλευσης 
•Ταξιδιωτική ασφάλιση 
•Αποδεικτικά στοιχεία αγοράς του ακινήτου (αντίγραφο συμβολαίου αγοράς ακινήτου ή ακινήτων αξίας 250.000 ευρώ τουλάχιστον) ή άλλο έγγραφο που να αποδεικνύει την οικονομική δυνατότητα και την πρόθεση του αιτούντος να αγοράσει το ακίνητο (σύμβαση ανάθεσης σε δικηγορικό ή σε κτηματομεσιτικό γραφείο), στη περίπτωση που δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αγοράς. 
•Αποδεικτικό μεταγραφής από το αρμόδιο υποθηκοφυλακείο ή 
•Αντίγραφο συμβολαίου μίσθωσης στο οποίο να υφίσταται μνεία για χορήγηση σχετικού σήματος λειτουργίας από τον ΕΟΤ και αποδεικτικό μεταγραφής του αρμόδιου υποθηκοφυλακείου στο οποίο έχει μεταγραφεί το σχετικό μισθωτήριο συμβόλαιο, εάν έχει συναφθεί δεκαετής μίσθωση τουριστικού καταλύματος. 
•Αντίγραφο του καταστατικού του νομικού προσώπου όπου θα εμφαίνεται ότι ο πολίτης τρίτης χώρας είναι κάτοχος όλων των εταιρικών μεριδίων ή των μετοχών, εάν το ακίνητο έχει αποκτηθεί μέσω νομικού προσώπου. 
β) Εφόσον εφοδιαστείτε με την θεώρηση εισόδου μπορείτε να εισέλθετε στην Ελλάδα και ή να ζητήσετε άμεσα άδεια διαμονής, εάν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες αγοράς του ακινήτου ή να προβείτε στις ενέργειες που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της επένδυσης. 
Σε κάθε περίπτωση, οι διαδικασίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πριν τη λήξη της ισχύος της θεώρησης εισόδου, καθόσον η αίτηση για τη χορήγηση άδειας πρέπει να υποβληθεί οπωσδήποτε πριν τη λήξη της θεώρησης εισόδου.
Σε ποια υπηρεσία υποβάλλεται η αίτηση για άδεια διαμονής; Ποια δικαιολογητικά απαιτούνται;
 
Η αίτηση υποβάλλεται στην υπηρεσία μιας στάσης της αρμόδιας Διεύθυνσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης του τόπου διαμονής του αιτούντος. 
Η υποβολή των αιτήσεων για τη χορήγηση αρχικής άδειας διαμονής, η υποβολή συμπληρωματικών δικαιολογητικών και η παραλαβή της άδειας διαμονής ή της απορριπτικής απόφασης ή άλλων εγγράφων από τον οικείο φάκελο μπορεί να γίνεται είτε με αυτοπρόσωπη παρουσία του πολίτη τρίτης χώρας είτε δια πληρεξουσίου. 
Μαζί με την αίτηση χορήγησης άδειας διαμονής, προσκομίζετε τα εξής γενικά δικαιολογητικά:
•Τρεις (3) έγχρωμες πρόσφατες φωτογραφίες. 
•Επικυρωμένο αντίγραφο ισχύοντος διαβατηρίου ή ταξιδιωτικού εγγράφου αναγνωρισμένου από την χώρα μας με την προβλεπόμενη ισχύουσα θεώρηση εισόδου 
•Παράβολο ύψους πεντακοσίων (500) ευρώ, 
και τα ακόλουθα ειδικά, ανά κατηγορία δικαιολογητικά: 

Ιδιοκτήτες, κατά κυριότητα, νομή και κατοχή, εξ’ ολοκλήρου ή εξ’ αδιαιρέτου, ακινήτων στην Ελλάδα:
• Συμβόλαιο αγοράς επί του οποίου αναγράφεται ότι «το συμβόλαιο αγοραπωλησίας του ακινήτου, δεν τελεί υπό όρους και αιρέσεις, το σύνολο του τιμήματος ανέρχεται σε ποσό ……… το οποίο καταβλήθηκε ολοσχερώς με δίγραμμη τραπεζική επιταγή ή με τραπεζική συναλλαγή» και .αποδεικτικό μεταγραφής του συμβολαίου από το αρμόδιο υποθηκοφυλακείο ή 
•Βεβαίωση συμβολαιογράφου (σε περίπτωση που κατά την αγορά του ακινήτου καταβλήθηκε ποσό μικρότερο των διακοσίων πενήντα χιλιάδων ευρώ αλλά η σημερινή αντικειμενική αξία του ακινήτου υπερβαίνει ή είναι ίση του εν λόγω ποσού), στην οποία θα πρέπει να αναγράφεται: «Από τον έλεγχο του αριθ. …… συμβολαίου αγοράς ακινήτου προκύπτει ότι καταβλήθηκε το τίμημα της αξίας του ακινήτου ολοσχερώς και το συμβόλαιο, δεν τελεί ΠΛΕΟΝ υπό όρους, αιρέσεις και προθεσμίες και η αντικειμενική αξία του ακινήτου, ως έχει σήμερα, ανέρχεται στο ποσόν …….» 
•Αποδεικτικό μεταγραφής από το αρμόδιο υποθηκοφυλακείο. 
•Βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα για την κάλυψη εξόδων νοσηλείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. 
Πολίτες τρίτων χωρών, που διαθέτουν, ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα μέσω νομικού προσώπου, του οποίου οι μετοχές ή τα εταιρικά μερίδια, τους ανήκουν εξ’ ολοκλήρου:
•Συμβόλαιο αγοράς επί του οποίου αναγράφεται ότι «το συμβόλαιο αγοραπωλησίας του ακινήτου, δεν τελεί υπό όρους και αιρέσεις, το σύνολο του τιμήματος ανέρχεται σε ποσό ……… το οποίο καταβλήθηκε ολοσχερώς με δίγραμμη τραπεζική επιταγή ή με τραπεζική συναλλαγή» και .αποδεικτικό μεταγραφής του συμβολαίου από το αρμόδιο υποθηκοφυλακείο ή 
•Βεβαίωση συμβολαιογράφου (σε περίπτωση που κατά την αγορά του ακινήτου καταβλήθηκε ποσό μικρότερο των διακοσίων πενήντα(250.000) χιλιάδων ευρώ αλλά η σημερινή αντικειμενική αξία του ακινήτου υπερβαίνει ή είναι ίση του εν λόγω ποσού, στην οποία θα πρέπει να αναγράφεται, «Από τον έλεγχο του αριθ. …… συμβολαίου αγοράς ακινήτου προκύπτει ότι καταβλήθηκε το τίμημα της αξίας του ακινήτου ολοσχερώς και το συμβόλαιο, δεν τελεί ΠΛΕΟΝ υπό όρους, αιρέσεις και προθεσμίες και η αντικειμενική αξία του ακινήτου, ως έχει σήμερα, ανέρχεται στο ποσόν …….» 
•Αποδεικτικό μεταγραφής από το αρμόδιο υποθηκοφυλακείο. 
•Αντίγραφο του καταστατικού του νομικού προσώπου όπου θα εμφαίνεται ότι ο πολίτης τρίτης χώρας είναι κάτοχος όλων των εταιρικών μεριδίων ή των μετοχών. 
•Βεβαίωση ότι ασφαλιστικού φορέα για την κάλυψη εξόδων νοσηλείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. 
Πολίτες τρίτων χωρών που έχουν συνάψει τουλάχιστον δεκαετούς διάρκειας μίσθωση ξενοδοχειακών καταλυμάτων ή τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα του άρθρου 8 παρ. 2 του ν. 4002/2011:

•Αντίγραφο συμβολαιογραφικού εγγράφου μίσθωσης ξενοδοχειακών καταλυμάτων ή τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα, από το οποίο να αποδεικνύεται η εφάπαξ καταβολή του ποσού των 250.000 ευρώ και στο οποίο να υφίσταται μνεία για χορήγηση σχετικού σήματος λειτουργίας από τον ΕΟΤ. 
•Αποδεικτικό μεταγραφής του αρμόδιου υποθηκοφυλακείου στο οποίο έχει μεταγραφεί το σχετικό μισθωτήριο συμβόλαιο. •Βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα για την κάλυψη εξόδων νοσηλείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. 
Μέλη οικογένειας:
•Βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα για την κάλυψη εξόδων νοσηλείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. 
•Πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης αλλοδαπών αρχών, από το οποίο να προκύπτει ο συγγενικός δεσμός.
Μπορώ να αποκτήσω περισσότερα του ενός ακίνητα με αυτοτελή αξία μικρότερη των € 250.000 ευρώ και συνολική αξία ίση ή μεγαλύτερη του ποσού αυτού;
 
Ναι, έχετε αυτή τη δυνατότητα και δικαιούστε άδειας διαμονής, ανεξαρτήτως εάν κατέχετε ένα ή περισσότερα ακίνητα, ίσης ή μεγαλύτερης των 250.000 ευρώ αξίας.

 Η άδεια διαμονής μου παρέχει τη δυνατότητα να εργάζομαι ή να ασκώ οικονομική δραστηριότητα;
Η άδεια διαμονής δεν επιτρέπει καμία μορφή απασχόλησης στην Ελλάδα. Στην έννοια της απασχόλησης δεν συμπεριλαμβάνεται η οικονομική δραστηριότητα με την ιδιότητα του μετόχου, του μέλους Δ.Σ. ή του Διευθύνοντος Συμβούλου.
Ποια μέλη της οικογένειάς μου δικαιούνται άδειας διαμονής; Τα τέκνα μου έχουν πρόσβαση στη δημόσια εκπαίδευση; Έχω πρόσβαση στο σύστημα υγείας;
 
Ως μέλη οικογένειας που δικαιούνται εισόδου και διαμονής νοούνται: 
α. Οι σύζυγοι, εφόσον έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, καθώς και τα κάτω των 21 ετών άγαμα, κοινά τέκνα τους, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που έχουν υιοθετηθεί. 
β. Τα λοιπά, κάτω των 21 ετών, άγαμα τέκνα του συντηρούντος ή του ετέρου των συζύγων, συμπεριλαμβανομένων των τέκνων που έχουν υιοθετηθεί, εφόσον του έχει ανατεθεί η άσκηση της γονικής μέριμνας. 
Οι κάτοχοι άδειας διαμονής έχουν πρόσβαση στην υγεία και στη δημόσια παιδεία, κατ’ αναλογία με τους Έλληνες.
Μπορώ να ζητήσω άδεια διαμονής όταν έχω αγοράσει οικόπεδο;
Ναι. Η σχετική ρύθμιση προβλέπει την κατοχή ακίνητης περιουσίας και συνεπώς μπορεί να εφαρμοστεί και για την αγορά οικοπέδου. 
 

Θράσος Μίαρης 
Φορολογικός Συνεργάτης 
Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών 

Tags: Ακίνητα Το άρθρο έχει αναγνωσθεί 913 φορές

Σχετικές Ειδήσεις