25/09/2017 | 13:00
Εκτός της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος η Ελλάδα και επισήμως
Εκτός της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος η Ελλάδα και επισήμως

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανακοίνωσε σήμερα και επισήμως την έξοδο -μετά από 8 χρόνια- της Ελλάδας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, επιβεβαιώνοντας ότι πλέον το έλλειμμα της χώρας είναι τώρα κάτω από το 3% του ΑΕΠ, την τιμή αναφοράς της ΕΕ για τα δημοσιονομικά ελλείμματα.

«Μετά από πολλά χρόνια σοβαρών δυσκολιών, τα οικονομικά της Ελλάδας είναι πολύ καλύτερα διαμορφωμένα και η σημερινή απόφαση είναι θετική», αναφέρει σε δήλωσή του ο Τόμας Τόνιστε, υπουργός Οικονομικών της Εσθονίας, η οποία ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου.

Στην ανακοίνωση του Συμβουλίου αναφέρεται πως από έλλειμμα 15,1% του ΑΕΠ το 2009, το δημοσιονομικό ισοζύγιο της Ελλάδας βελτιώθηκε σταθερά και το 2016 μετετράπη σε πλεόνασμα 0,7%.

Όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, παρότι προβλέπεται ένα μικρό έλλειμμα για το 2017, οι δημοσιονομικές προοπτικές αναμένεται να βελτιωθούν και πάλι, ενώ ο δείκτης χρέους της Ελλάδας προς το ΑΕΠ ανήλθε σε 179,0% το 2016 και αναμένεται επίσης να μειωθεί τα επόμενα χρόνια.

Υπό το πρίσμα αυτό, το Συμβούλιο διαπίστωσε ότι η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις για το κλείσιμο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος και ότι εφεξής θα υπόκειται στο προληπτικό σκέλος του δημοσιονομικού κανονισμού της ΕΕ, του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Αναφέρεται επίσης ότι «η παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας θα συνεχιστεί μέχρι τον Αύγουστο του 2018 στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής» και ότι θα υφίσταται παρακολούθηση και μετά το πρόγραμμα.

«Οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να διατηρήσουν ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και στη συνέχεια μια δημοσιονομική τροχιά που θα είναι σύμφωνη με τις δημοσιονομικές απαιτήσεις της ΕΕ», καταλήγει η ανακοίνωση του Συμβουλίου για την Ελλάδα.

Tags: ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ, Οικονομία Το άρθρο έχει αναγνωσθεί 1219 φορές

Σχετικές Ειδήσεις