tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ελλάδα – Ρουμανία σχέσεις με προοπτική

Η Ελλάδα και η Ρουμανία είναι δύο χώρες με ιδιαίτερους ιστορικούς, πολιτιστικούς και οικονομικούς δεσμούς

Τις ευκαιρίες οικονομικών και επιχειρηματικών συνεργασιών μεταξύ ελληνικών και ρουμανικών επιχειρήσεων αναλύει ο υπουργός Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος, Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας της Ρουμανίας, Ιλάν Λάουφερ σε συνέντευξή του στο περιοδικό «ΕΠΙΚΑΙΡΑ» 25/8-7/9/2017.

 

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ

ΕΛΕΝΗ-ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΠΑΜΠΑΛΙΟΥΤΑ

 

Η Ελλάδα και η Ρουμανία είναι δύο χώρες με ιδιαίτερους ιστορικούς, πολιτιστικούς και οικονομικούς δεσμούς. Πολλές ελληνικές επιχειρήσεις είδαν ελκυστικές προοπτικές μετά την πτώση του καθεστώτος Τσαουσέσκου και την ευρύτερη πολιτική αλλαγή στην Ανατολική Ευρώπη. Ο αριθμός των ελληνικών επιχειρήσεων που μετακόμισαν ή επέκτειναν τις δραστηριότητές τους στη Ρουμανία, όπως και στη Βουλγαρία, μετά την κρίση αυξήθηκε πολύ.

 

Ποια είναι η οικονομική κατάσταση σήμερα στη Ρουμανία; Έχει κατορθώσει η χώρα αυτή να ξεπεράσει την πρώτη ζοφερή περίοδο που ακολούθησε την πτώση του καθεστώτος Τσαουσέσκου; Σε ποιο σημείο βρίσκεται η συνεργασία μεταξύ Ρουμανίας και Ελλάδας; Τα «Επίκαιρα», με την ευκαιρία της ημερίδας του Οικονομικού Φόρουμ Ελλάδας – Ρουμανίας, που έγινε πριν από μερικές εβδομάδες στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), έθεσαν στον υπουργό Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος, Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας της Ρουμανίας, Ιλάν Λάουφερ, σειρά από ερωτήσεις για την κατάσταση στη Ρουμανία και για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

 

Όσον αφορά στους τομείς που θα μπορούσαν να έχουν ενδιαφέρον για Έλληνες επενδυτές, αξίζει να αναφέρουμε τους εξής: χρηματιστικά, επικοινωνίες, βιομηχανική παραγωγή, γεωργία, ιατρική περίθαλψη, λιανικό εμπόριο και κατασκευές. Επιπλέον, είμαστε μια φιλική προς τις επιχειρήσεις κυβέρνηση και το κυβερνητικό μας πρόγραμμα 20172020 είναι ειδικά σχεδιασμένο για να δημιουργήσει πλούτο. Έτσι, θα μειώσουμε τον ΦΠΑ στο 18% από την 1η Ιανουαρίου 2019, διατηρώντας τη δεύτερη χαμηλότερη θέση στην Ευρώπη των 28, και θα περικόψουμε τη γραφειοκρατία (περικοπή 102 φόρων). Ο φόρος εισοδήματος θα μειωθεί από το 16% στο 10% και οι κοινωνικές συνεισφορές θα μειωθούν από το 39,25% στο 35% από την 1η Ιανουαρίου 2018, μειώνοντας έτσι το εργατικό κόστος από τα 175 ευρώ στα 161 ευρώ.

 

 

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη

 

 

ΣΒ