22/10/2018 | 12:56
ΕΛΣΤΑΤ: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,9% του ΑΕΠ το 2017
ΕΛΣΤΑΤ: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,9% του ΑΕΠ το 2017
Πρωτογενές πλεόνασμα 3,9% του ΑΕΠ ή 7,01 δισ. ευρώ καταγράφηκε στη Γενική Κυβέρνηση το 2017, σύμφωνα με τη 2η κοινοποίηση των δημοσιονομικών στοιχείων από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία στη Eurostat, στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος. 
Όπως αναφέρεται από την ΕΛΣΤΑΤ, το συγκεκριμένο πρωτογενές πλεόνασμα είναι κατά ESA 2010, ενώ η μέτρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος με βάση το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής δεν υπολογίζεται από τη Στατιστική. Καθώς, για το δεύτερο υπάρχουν στοιχεία που αντιμετωπίζονται διαφορετικά, όπως είναι τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων, συναλλαγές για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς και τα έσοδα από μεταφορές ποσών που συνδέονται με εισοδήματα των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης, τα οποία προέρχονται από την κατοχή ελληνικών κρατικών ομολόγων στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια.
Σύμφωνα επίσης με τα στοιχεία που εστάλησαν στη Eurostat, το ΑΕΠ ανήλθε πέρυσι σε 180,218 δισ. ευρώ, ενώ το δημόσιο χρέος εκτιμάται σε 317,4 δισ. ευρώ (176,1% του ΑΕΠ). Σε σύγκριση με την 1η κοινοποίηση (Απρίλιος 2018), το δημόσιο χρέος εμφανίζεται μειωμένο κατά 2,5 μονάδες του ΑΕΠ.
Σημειώνεται τέλος, ότι το 2017 η υποστήριξη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων είχε θετική επίπτωση στο ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι δεδουλευμένες αμοιβές που προκύπτουν από τις εγγυήσεις του διατραπεζικού δανεισμού και του συστήματος ομολογιακών δανείων, καθώς και τα έσοδα από τις προνομιούχες μετοχές των τραπεζών, ήταν υψηλότερα από τις δεδουλευμένες δαπάνες.
 
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Tags: Οικονομία Το άρθρο έχει αναγνωσθεί 324 φορές

Σχετικές Ειδήσεις