tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας: Κυρώσεις με άγνωστο μέλλον

Όλοι οι προηγούμενοι όρκοι πίστεως στο «ελεύθερο εμπόριο» πήγαν περίπατο, όταν τα στενά συμφέροντα κάθε κράτους θίχτηκαν και το «ελεύθερο εμπόριο» έφερε ζημιές

Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας μόλις άρχισε. Το μέλλον του άγνωστο. Όλοι οι προηγούμενοι όρκοι πίστεως στο «ελεύθερο εμπόριο» πήγαν περίπατο, όταν τα στενά συμφέροντα κάθε κράτους θίχτηκαν και το «ελεύθερο εμπόριο» άρχισε να φέρνει ζημίες αντί για κέρδη. Δυστυχώς, αυτό μπορεί να γίνει μόνο από μεγάλες οικονομικές δυνάμεις και όχι από μικρές που τις συνθλίβει αυτή η ελευθερία του εμπορίου με τους όρους των μεγάλων.

 

Η Κίνα θα επιβάλει επιπλέον δασμούς ύψους 25% σε 106 αμερικανικά προϊόντα, μεταξύ των οποίων η σόγια, τα αυτοκίνητα, τα χημικά προϊόντα, κάποιοι τύποι αεροσκαφών και προϊόντα καλαμποκιού, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών. 

 

Επιπλέον δασμοί θα επιβληθούν σε προϊόντα όπως το ουίσκι, τα πούρα και ο καπνός, κάποια είδη βοδινού, λιπαντικά, προπάνιο και άλλα πλαστικά προϊόντα, ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών στην ανακοίνωσή του. Στους νέους δασμούς θα υπόκεινται ο αμερικανικός χυμός πορτοκαλιού, το βαμβάκι, κάποια είδη σίτου καθώς και τα μικρά φορτηγά, κάποια οχήματα τύπου SUV και ορισμένα ηλεκτρικά οχήματα, σύμφωνα με το υπουργείο.

 

Σύμφωνα με την ίδια πηγή το Πεκίνο θα ανακοινώσει αργότερα το πότε θα τεθούν σε ισχύ οι νέοι δασμοί.

 

Ουσιαστικά πρόκειται για επιπρόσθετα μέτρα ανταπόδοσης μετά τη δημοσιοποίηση από την αμερικανική κυβέρνηση ενός καταλόγου 1.300 κινεζικών προϊόντων στα οποία η Ουάσινγκτον εννοεί να επιβάλει επιπρόσθετους εισαγωγικούς δασμούς 25%. Η ημερομηνία εφαρμογής του μέτρου αυτού θα εξαρτηθεί από το πότε θα επιβάλει η αμερικανική κυβέρνηση δασμούς στα κινεζικά προϊόντα,

 

Τα προϊόντα αυτά υπολογίζεται ότι έχουν αξία 50 δισ. δολαρίων σε ετήσια βάση. 

 

Νωρίτερα σήμερα, ο πρεσβευτής της Κίνας στις ΗΠΑ, Σουί Τιανκάι, δήλωσε ότι οι νέοι δασμοί που η αμερικανική κυβέρνηση ανήγγειλε ότι θα επιβάλει σε κινεζικά προϊόντα που εισάγονται στη χώρα αυτή είναι άλλο ένα βήμα στη λάθος κατεύθυνση, σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση της Κίνας καταδίκασε την κίνηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Επανέλαβε ότι η αντίδρασή της θα είναι να επιβάλει «αντίστοιχα μέτρα ίσου μεγέθους και ίσης ισχύος σε βάρος προϊόντων των ΗΠΑ» και διεμήνυσε ότι θα καταθέσει προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

 

«Όπως λέει ένα κινεζικό ρητό, είναι ευγενική η ανταπόδοση. Η κινεζική πλευρά θα προσφύγει στον μηχανισμό επίλυσης διαφορών του ΠΟΕ και θα λάβει αντίστοιχα μέτρα, ίδιας αναλογίας και ίσης ισχύος, εναντίον αμερικανικών προϊόντων βάσει της κινεζικής νομοθεσίας», ανέφερε ανακοίνωση της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον.

 

«Δεν θα επιλύσει την εμπορική ανισορροπία» η απόφαση της Κίνας  

Η απόφαση της Κίνας να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές σόγιας από τις ΗΠΑ είναι «λυπηρή» και «δεν θα επιλύσει την εμπορική ανισορροπία», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής για την Κίνα του Αμερικανικού Συμβουλίου Εξαγωγών Σόγιας.

 

Η κίνηση ήταν αναμενόμενη για την αμερικανική βιομηχανία σόγιας, δήλωσε ο Τζανγκ Σιαοπίνγκ στο πρακτορείο Reuters, παρότι η οργάνωση που εκπροσωπεί τους Αμερικανούς παραγωγούς έκανε «τα πάντα» για να την αποτρέψει.

 

Η Κίνα μπορεί και πάλι να αγοράσει αμερικανική σόγια, παρά τους επιπλέον δασμούς, εάν υπάρχει ζήτηση στην αγορά της, πρόσθεσε ο Τζανγκ.

 

Πηγή: REUTERS, ΑΠΕ