19/08/2018 | 15:30
Ένα 24ωρο πριν από τη λήξη του Μνημονίου...
  • Ένα 24ωρο πριν από τη λήξη του Μνημονίου...
  • Ένα 24ωρο πριν από τη λήξη του Μνημονίου...

Σε καθεστώς ενισχυμένης επιτήρησης, μπαίνει από την Τρίτη η Ελλάδα, καθώς κλείνει ο κύκλος των επώδυνων Μνημονίων, που άνοιξε πριν από 8 χρόνια, αλλά ξεκινά μια διόλου εύκολη διαδικασία επανένταξης στις αγορές, υπό το άγρυπνο βλέμμα των Θεσμών. 

Το βασικό στοιχείο της "ενισχυμένης επιτήρησης" είναι οι πυκνότερες αξιολογήσεις της Ελλάδας, όσον αφορά στην τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει. "Η Ελλάδα είναι εξαιρετική περίπτωση. Έχει λάβει πολύ περισσότερα δάνεια από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Επίσης, η Ελλάδα έχει επωφεληθεί  από τεράστια μείωση του Χρέους. Σε καμία άλλη χώρα δεν έχει γίνει κάτι παρόμοιο. Ως εκ τούτου, η παρακολούθηση θα είναι αυστηρότερη από ό, τι στις άλλες περιπτώσεις και αυτό θα έχει τη μορφή της επονομαζόμενης «ενισχυμένης εποπτείας»" δηλώνει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ESM σε συνέντευξη του σε ΕΘΝΟΣ- News 24/7. 

Αν και οι Ευρωπαίοι επιμένουν ότι η μεταμνημονιακή επιτήρηση δεν αποτελεί ένα νέο Μνημόνιο, τα περιθώρια ευελιξίας στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής, είναι εξαιρετικά στενά. Είναι, άλλωστε, χαρακτηριστικό, ότι παρά τη διάθεση και την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης, να αναστείλει τις ψηφισμένες περικοπές συντάξεων, οι Ευρωπαίοι μοιάζουν "παγωμένοι". "Υπάρχει σαφής συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και θεσμών για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Συμφωνήθηκε επίσης ότι θα εφαρμοστούν όλες οι συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί πριν από το τέλος του προγράμματος", τονίζει χαρακτηριστικά ο Κ. Ρέγκλινγκ. 

Η τήρηση των δεσμεύσεων, η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και η μη αναστροφή όσων έχουν θεσμοθετηθεί ως τώρα, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, καθώς από αυτές τις κινήσεις θα κριθεί η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών. "Αν υπαναχωρήσουμε από τα συμφωνηθέντα, τώρα ή στο μέλλον, οι αγορές θα μας εγκαταλείψουν και δεν θα μπορέσουμε να αναχρηματοδοτήσουμε τις λήξεις των δανείων με όρους βιωσιμότητας Χρέους", προειδοποιεί ο Διοικητής της ΤτΕ σε συνέντευξη του στην Καθημερινή, συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα έχει ακόμα πολλές δομικές αδυναμίες, που καθιστούν μονόδρομο τη συνέχιση των προσπαθειών. 

Tags: Οικονομική κρίση Το άρθρο έχει αναγνωσθεί 16789 φορές

Σχετικές Ειδήσεις