tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Έναρξη λειτουργίας Κέντρων Ενημέρωσης Υποστήριξης Δανειοληπτών

Σύμφωνα με το ΦΕΚ 2853/16.08.2017 και απόφασης με αρ.88830 από ν.4389/2016 (ΦΕΚ 94/27.05.2016) ξεκινάει η λειτουργία των κέντρων Υποστήριξης και ενημέρωσης

Της Ειρήνης Τσεσμελή, Λογίστριας Οικονομικής Συμβούλου


Σύμφωνα με το ΦΕΚ 2853/16.08.2017 και απόφασης με αρ.88830 από ν.4389/2016 (ΦΕΚ 94/27.05.2016) ξεκινάει η λειτουργία των κέντρων Υποστήριξης και ενημέρωσης δανειοληπτών για την διαχείριση του χρέους τους.

Τα Κέντρα Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών (ΚΕΥΔ), είναι μια μορφή «ΚΕΠ» που εξειδικεύεται σε δανειολήπτες. Τα ΚΕΥΔ θα λειτουργούν με επιστημονικό προσωπικό, δικηγόρους και οικονομολόγους.

Από τα 120 γραφεία  ενημέρωσης  και υποστήριξης των δανειοληπτών όπως είχε αναφέρει ο Ειδικός Τομεακός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κ. Φώτης Κουρμούσης  στις  20/02/2017 θα ήταν όλα σε λειτουργία το Α’ ΕΞΆΜΗΝΟ του 2017. Το πρώτο Γραφείο Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών ξεκίνησε να λειτουργεί, στα κεντρικά γραφεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (Λ. Θηβών 196-198, Αγ. Ιωάννης Ρέντης), από αρχές Μαρτίου ,που θα προσφέρει υπηρεσίες ενημέρωσης και υποστήριξης των δανειοληπτών, υλοποιώντας τη σχετική πρόβλεψη του Παράλληλου Προγράμματος.

Από τα 120 αυτά γραφεία που θα υπήρχαν πανελλαδικά  τα 30 θα μετεξελίσσονταν στη συνέχεια σε ΚΕΥΔ. Έτσι συγκροτείται ένα ευρύ δίκτυο που θα καλύπτει ολόκληρη τη χώρα, με κεντρικούς κόμβους τα ΚΕΥΔ και απολήξεις τα ΓΕΥΔ. Ας  δούμε λοιπόν το θετικό της υπόθεσης, ότι ξεκίνησαν!

Το δίκτυο Γραφείων Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών (ΓΕΥΔ), δημιουργούνται με σκοπό την κάλυψη της άμεσης ανάγκης ενημέρωσης των πολιτών για βασικά ζητήματα και διαδικασίες υπερχρέωσης. Αυτά στελεχώνονται με δημόσιους υπαλλήλους, που λαμβάνουν την κατάλληλη εκπαίδευση και έχουν συνεχή υποστήριξη από την ΕΓΔΙΧ. Έτσι συγκροτείται σιγά σιγά ένα ευρύ δίκτυο που καλύπτει ολόκληρη τη χώρα, με κεντρικούς κόμβους τα ΚΕΥΔ και απολήξεις τα ΓΕΥΔ.

Αποστολή των Γραφείων αυτών θα είναι να ενημερώνουν γενικά ειδικά  και αναλυτικά για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις υπερχρεωμένων πολιτών και επιχειρήσεων, που επιχειρούν να αντιμετωπίσουν την προφανή αδυναμία τους να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους. Τα ΓΕΥΔ-ΚΕΥΔ θα παρέχουν συμβουλές και οδηγίες για διαδικασίες σχετικές με την προστασίας της πρώτης κατοικίας και γενικότερα τις πρόνοιες που περιλαμβάνει ο Νόμος για το σύνολο των χρεών των ευάλωτων και μη κοινωνικών ομάδων, καθώς και την εξωδικαστική ρύθμιση δανείων, σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών.

Στρατηγικά θα προωθούνται εξωδικαστικές λύσεις και συμβιβαστική επίλυση διαφορών, ωστόσο εάν δεν καταστεί αυτό εφικτό, τότε θα συνιστάται η προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Στα ΓΕΥΔ μπορεί να απευθύνεται η συντριπτική πλειοψηφία των δανειοληπτών: άνεργοι, συνταξιούχοι, εργαζόμενοι ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, αγρότες, εργάτες, ελεύθεροι επαγγελματίες, μικροέμποροι και μικροεπιχειρηματίες.

Οι προτάσεις που θα παρουσιάζουν τα Γραφεία για τη ρύθμιση δανείων λαμβάνουν υπόψη τα εισοδήματα και ολόκληρη την περιουσία των δανειοληπτών, συνεκτιμώντας τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης. Για το λόγο αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό οι πληροφορίες που δίνονται από τους πολίτες να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο σαφείς και ειλικρινείς, ώστε οι συμβουλές να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και να είναι αποτελεσματικές. Προφανώς τα Γραφεία δεν έχουν αρμοδιότητα να αποφασίζουν «κούρεμα» χρεών προς τράπεζες, Δημόσιο ή Ασφαλιστικά Ταμεία ή να σταματούν τυχόν δικαστικές ενέργειες, όπως οι πλειστηριασμοί.

Ωστόσο για όλα αυτά τα θέματα μπορούν να παρέχουν εξειδικευμένη ενημέρωση και συμβουλευτική υποστήριξη, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να λάβουν τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις. Στις 16.08.2017 ξεκίνησαν να λειτουργούν τα 2 πρώτα ΚΕΥΔ στην Αθήνα και τον Πειραιά ενώ  21.08.2017 θα ακολουθήσουν Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Ιωαννίνων και Κοζάνης.


ΤΣΕΣΜΕΛΗ ΕΙΡΗΝΗ

ΛΟΓΙΣΤΡΙΑ – ΟΙΚ.ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

Email: [email protected]

Web: www.taxgservices.gr