tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

ΕΝ.ΔΙ.ΣΥ.: Μάχη μέχρι να αποδοθούν όλες οι συντάξεις

Συνολικά βρίσκονται σε εκκρεμότητα 180.000 συντάξεις και εφάπαξ ύψους 1.581.200.000 Ευρώ συν τα 49 εκ. Ευρώ που προκύπτουν από την παράλληλη ασφάλιση!

"Συνολικά βρίσκονται σε εκκρεμότητα 180.000 συντάξεις και εφάπαξ ύψους 1.581.200.000 Ευρώ συν τα 49 εκ. Ευρώ που προκύπτουν από την παράλληλη ασφάλιση, με τον χρόνο αναμονής στις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις να φθάνει και τα 6 χρόνια"

 

Σχετικά με το πρόβλημα που προέκυψε με την διαρκή καθυστέρηση της απόδοσης συνάξεων γενικά και από την παράλληλη ασφάλιση με τον ν.4387/2016 ειδικά, ο Πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝ.ΔΙ.ΣΥ.), κ. Νίκος Χατζόπουλος δήλωσε στο eea.gr ότι ο αγώνας απόδοσης των συντάξεων είναι δίκαιος και θα συνεχιστεί μέχρι τέλους. Δεν είναι δυνατόν από τη μια να δηλώνει η κυβέρνηση πλεονάσματα στον ΕΦΚΑ και αυτά να είναι στην πραγματικότητα καθυστερούμενες συνταξιοδοτήσεις ασφαλισμένων. Για το θέμα της παράλληλης σύνταξης, όπως είπε, δεν απάντησε στην ουσία το υπουργείο Εργασίας στην τελευταία ανακοίνωσή του.

 

Το ΕΝ.ΔΙ.ΣΥ. εξέδωσε για το θέμα, ειδική ανακοίνωση στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

 

Νέα κοροϊδία σε βάρος των συνταξιούχων αφού, μετά από 27 μήνες από την εφαρμογή του ν. Κατρούγκαλου, το Υπουργείο Εργασίας έχει εκδώσει τρείς εγκυκλίους για το ίδιο θέμα (παράλληλη ασφάλιση) με σκοπό την καθυστέρηση, χωρίς όμως να έχει εκδώσει ούτε μια απόφαση συνταξιοδότησης!

 

Πάγιο αίτημα των εργαζομένων και των συνταξιούχων ήταν το δικαίωμα στην υποχρεωτική παράλληλη ασφάλιση (πέραν του ενός φορέα κύριας ασφάλισης), ώστε να υπάρξει προσαύξηση στην πρώτη κύρια σύνταξη ή να λάβει τις συντάξεις που του αναλογούν.

 

Το ΕΝ.ΔΙ.ΣΥ. μαζί με τον Σύλλογο Συνταξιούχων Δικαστικών Υπαλλήλων Διοικητικών Δικαστηρίων ζήτησαν να αρθεί η αδικία με έγγραφό τους από 11.09.2014 στον τότε Υπουργό Εργασίας κ. Ιωάννη Βρούτση. Μετέπειτα ψηφίστηκε ο νόμος 4387/2016 και ρυθμίστηκε το θέμα γιατους αιτούντες από 13.05.2016 (ν. Κατρούγκαλου) και μετά. Για τους πριν τις 12.05.2016 δεν δόθηκε καμία λύση με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια τεράστια ανισότητα και αδικία.

 

Κατά το  ΕΝΔΙΣΥ το κόστος της προσαύξησης είτε της χορήγησης δεύτερης κύριας σύνταξης είτε της προσαύξησης της πρώτης κύριας σύνταξης ανέρχεται μεσοσταθμικά στα 49 εκ. Ευρώ.

 

Το  ΕΝΔΙΣΥ υπενθυμίζει ότι σκοπίμως δεν καταβάλλονται οι συντάξεις ώστε η κυβέρνηση να δημιουργεί υπέρ πλεόνασμα στον ΕΦΚΑ. Συνολικά βρίσκονται σε εκκρεμότητα 180.000 συντάξεις και εφάπαξ ύψους 1.581.200.000 Ευρώ συν τα 49 εκ. Ευρώ που προκύπτουν από την παράλληλη ασφάλιση, με τον χρόνο αναμονής στις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις να φθάνει και τα 6 χρόνια.

 

 

Μάλιστα  με προσωρινή  σύνταξη-φιλοδώρημα ύψους 400 ευρώ – για πάνω από δυο χρόνια -αναγκάζονται να ζήσουν χιλιάδες  ασφαλισμένοι που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης στον ΕΦΚΑ  για να πάρουν τις  ‘’ψαλιδισμένες’’  κύριες συντάξεις τους. Ιδιαίτερα απελπιστική είναι η κατάσταση μετις ψαλιδισμένες  επικουρικές συντάξεις όπου στο ΕΤΕΑΕΠ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών), βρίσκονται σε εκκρεμότητα 92.000  αιτήσεις.

 

 

 

Β