13/09/2017 | 16:32
ΕΝΔΙΣΥ: Μήνυση για παρακράτηση εισφορών σε 1 εκατ. συνταξιούχους
  • ΕΝΔΙΣΥ: Μήνυση για παρακράτηση εισφορών σε 1 εκατ. συνταξιούχους
  • ΕΝΔΙΣΥ: Μήνυση για παρακράτηση εισφορών σε 1 εκατ. συνταξιούχους
Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για παράνομη παρακράτηση εισφορών θα υποβάλει την Πέμπτη το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων το οποίο οργάνωσε σήμερα δυναμική διαδήλωση έξω από το Υπουργείο Εργασίας.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Δικτύου, η μηνυτήρια αναφορά θα κατατεθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών κατά παντός υπευθύνου για την διάπραξη αξιοποίνων πράξεων σχετικά με παράνομη παρακράτηση εισφοράς για την ασφάλιση ασθενείας των συνταξιούχων πλέον του ποσοστού, που ορίζεται από τον νόμο. 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το προεδρείο του ΕΝΔΙΣΥ συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εργασίας κ. Τάσο Πετρόπουλο ο οποίος αναγνώρισε ότι είναι παράνομη η παρακράτηση των εισφορών και δήλωσε ότι από 1/1/2018 θα δώσει εντολή στην ΗΔΙΚΑ ώστε να υπολογιστούν τα οφειλόμενα ανά συνταξιούχο, χωρίς ωστόσο να δεσμευτεί για την καταβολή τους.
Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων -όπως σημειώνει- έχει υπολογίσει ότι το κράτος χρωστά σε πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχους.
Για την υλοποίηση του αιτήματος της επιστροφής των παράνομων κρατήσεων έχει συντάξει έντυπη αίτηση για κάθε Ταμείο.
Απαραίτητη για τη συμπλήρωση της αίτησης είναι τόσο η αρχική απόφαση συνταξιοδότησης όσο και το ενημερωτικό σημείωμα της σύνταξης.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας
Στη δική του ανακοίνωση για τη συνάντηση το υπουργείο Εργασίας αναφέρει τα εξής: 
"Ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Τάσος Πετρόπουλος, κατά τη σημερινή συνάντηση με αντιπροσωπεία συνταξιούχων, επανέλαβε τη δημόσια δέσμευσή του ότι θα επιστραφούν τα επιπλέον ποσά που παρακρατήθηκαν ως εισφορά υπέρ ασθενείας από 1/1/2012 έως και 30/6/2016, επί πλασματικών και όχι επί των πράγματι καταβαλλομένων συντάξεων. 

Με διάταξη του ν.4387/2016 (άρθρο 44) αποκαταστάθηκε ο τρόπος παρακράτησης της εισφοράς ασθενείας για το παραπάνω χρονικό διάστημα και ως βάση υπολογισμού της κράτησης προσδιορίστηκε το μεικτό ποσό της σύνταξης, αφού όμως αφαιρεθούν οι μνημονιακές περικοπές των νόμων 4024/2011, 4051/2011 και 4093/2012. 

Ο επανυπολογισμός της εισφοράς των συνταξιούχων υπέρ ασθενείας σε είδος θα αφορά συντάξεις με ημερομηνία έκδοσης έως και 30/6/2016. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, αφού επαληθεύσουν τα ποσοστά και τη βάση υπολογισμού, θα επιστρέψουν τη θετική διαφορά στους δικαιούχους- συνταξιούχους".
Tags: Κοινωνία, Συντάξεις Το άρθρο έχει αναγνωσθεί 1736 φορές

Σχετικές Ειδήσεις