tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα για το Μεταφορικό Ισοδύναμο

Πιλοτικά η πρώτη εφαρμογή του μέτρου

Ο χαμηλός ΦΠΑ φεύγει- κι από τα τελευταία νησιά του Αιγαίου- το Μεταφορικό Ισοδύναμο έρχεται. Κάπως έτσι αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το πρόβλημα με τα υψηλά κόστη, που επιβαρύνουν πολίτες και επιχειρήσεις στο Αιγαίο, μετά από την πλήρη κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στο τέλος του έτους. 

Με φόντο τις συζητήσεις και τις εισηγήσεις που έγιναν ακόμα και για πλαφόν στην τιμή της βενζίνης, το υπουργείο Ναυτιλίας ανακοίνωσε ότι από σήμερα Δευτέρα, 27/8/2018, οι επιχειρήσεις με έδρα τα νησιά, τα οποία εντάσσονται στην πιλοτική εφαρμογή του μέτρου, έχουν πια την δυνατότητα να εγγραφούν στην πλατφόρμα του Μεταφορικού Ισοδύναμου – www.metaforikoisodynamo.gr. Οι επιχειρήσεις, αφού συμπληρώσουν τα απαιτούμενα στοιχεία στην φόρμα του ΜΙ, αποκτούν τον Μοναδικό Αριθμό Νησιωτικής Επιχείρησης, ο οποίος τις καθιστά δικαιούχες του μέτρου.

Όπως σημειώνει το υπουργείο, "η έναρξη εγγραφής των νησιωτικών επιχειρήσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΜΙ, ανοίγει τον δρόμο για την χρηματοδότηση του κόστους μεταφοράς των προϊόντων τους, από και προς τα νησιά, στοιχείο που μέχρι στιγμής τις καθιστούσε μη ανταγωνιστικές". 

Υπενθυμίζεται ότι οι μεταφορικές δαπάνες για τις επιχειρήσεις των νησιών της πιλοτικής εφαρμογής, είναι επιλέξιμες από 1/7/2018. Εντός Σεπτεμβρίου, οι επιχειρήσεις θα κληθούν να εισάγουν στην πλατφόρμα, τα σχετικά παραστατικά του τριμήνου Ιουλίου – Αυγούστου – Σεπτεμβρίου, ώστε να πιστωθεί στους λογαριασμούς τους το αντίστοιχο ποσό.