tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

ΕΝΦΙΑ και διορθώσεις λαθών

Η εφαρμογή του Taxisnet για τη διόρθωση λαθών στον ΕΝΦΙΑ, αναμένεται να ανοίξει μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.

Η εφαρμογή του Taxisnet για τη διόρθωση λαθών στον ΕΝΦΙΑ, αναμένεται να ανοίξει μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.

 

Έτσι θα δοθεί η δυνατότητα σε χιλιάδες πολίτες που έχουν κάνει λάθη στην συμπλήρωση του Ε9 και που καλούνται να πληρώσουν υψηλότερο φόρο, να τα διορθώσουν.

Εφόσον θέλουν να προχωρήσουν σε μία διαδικασία οι φορολογούμενοι, θα πρέπει να υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση Ε9 στο έτος 2016 και να την οριστικοποιήσουν.

Εφόσον από την διόρθωση των λαθών ο οφειλόμενος ΕΝΦΙΑ που βεβαιώθηκε με το τελευταίο εκκαθαριστικό αυξάνεται ή μειώνεται έως και 300 ευρώ η νέα εκκαθάριση του φόρου γίνεται άμεσα. Θα πρέπει όμως ο φορολογούμενος να επισκεφθεί την εφορία του και να προσκομίσει ένα έγγραφο στο οποίο αναγράφεται ο αριθμός IBAN του τραπεζικού του λογαριασμού και το όνομά σε αυτόν τον λογαριασμό.

 

Σε διάστημα περίπου 15 ημερών, η εφορία προχωρά στην κατάθεση του ποσού του επιπλέον ΕΝΦΙΑ αν αυτός έχει ήδη εξοφληθεί. Στην περίπτωση που η μείωση του ΕΝΦΙΑ γίνεται πριν εξοφληθούν οι δόσεις του φόρου, το ποσό της μείωσης αφαιρείται από τις επόμενες δόσεις που δεν έχουν εξοφληθεί.

Στις περιπτώσεις που ο οφειλόμενος ΕΝΦΙΑ μειώνεται μετά τη διόρθωση των λαθών πάνω από 300 ευρώ, τότε ο φορολογούμενος είναι υποχρεωμένος να επισκεφθεί την εφορία του και να προσκομίσει δικαιολογητικά τα οποία τεκμηριώνουν τις αλλαγές (π.χ. συμβόλαια, αποδοχή κληρονομιάς). Εφόσον από τον έλεγχο πιστοποιηθεί η ορθότητα των αλλαγών τότε δίνεται ηλεκτρονικά από την εφορία το πράσινο φως για την νέα εκκαθάριση του φόρου.

Να σημειωθεί ότι η υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 γίνεται έως το τέλος Νοεμβρίου με μειωμένο πρόστιμο κατά 50%. Σημειώνεται ότι το πρόστιμο για υποβολή εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης Ε9 είναι 100 ευρώ και έτσι έως το τέλος Νοεμβρίου χρεώνονται 50 ευρώ.

 

 

Πηγή : www.capital.gr