tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Εντονη αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για τη διαπραγμάτευση

Σε υψηλούς τόνους αντιπαράθεσης, κινήθηκε στη Βουλή η συζήτηση για την διαπραγμάτευση

Σε υψηλούς τόνους αντιπαράθεσης, κινήθηκε στη Βουλή η συζήτηση για την διαπραγμάτευση με κυβέρνηση και αντιπολίτευση να ανταλλάσουν βολές εκατέρωθεν, αλλά χωρίς να γίνεται κανείς σοφότερος, για το γίνεται στις Βρυξέλλες και για την ουσία των συζητήσεων των τεχνικών κλιμακίων, Ελλάδας και δανειστών.

Ο κ. Τσίπρας, κάλεσε την αντιπολίτευση να πάρει σαφή θέση για το αν θα στηρίξει την κυβέρνηση και τα νομοσχέδια που θα φέρει στη Βουλή, για την αντιμετώπιση της κρίσης, με την αντιπολίτευση σύσσωμη, (εκτός ΚΚΕ και Χρυσής Αυγής), να απαντά ότι θα στηρίξει μόνο τα θετικά σημεία της διαπραγμάτευσης.

Παράλληλα η αντιπολίτευση κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό, ότι συγκάλεσε την συνεδρίαση της Ολομέλειας, χωρίς να παρουσιάσει έστω και μια λεπτομέρεια της διαπραγμάτευσης  και έκανε λόγο, για συνεδρίαση συσπείρωσης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς καμιά άλλη πολιτική ουσία.
 
Από τη συνεδρίαση δεν έλλειψαν και οι αντιπαραθέσεις των πολιτικών αρχηγών, με την Ζωή Κωνσταντοπούλου, με την ΝΔ, να αποχωρεί μετά την δευτερολογία του Αντώνη Σαμαρά, έπειτα από έντονη αντιπαράθεση του πρόεδρου της  αξιωματικής αντιπολίτευσης, με την Πρόεδρο της Βουλής.
 
Τσίπρας: Θα συνεχίσετε να φέρεστε σαν φερέφωνα των εμπνευστών του Μνημονίου;
 
Επίθεση στην αντιπολίτευση, εξαπέλυσε  ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, ζητώντας παράλληλα να ξεκαθαρίσει τη θέση της και να πει αν θα ψηφίσει τα νομοσχέδια, που θα φέρει στη Βουλή για την αντιμετώπιση της κρίσης.
 
«Θα συνεχίσετε να φέρεστε σαν φερέφωνα των εμπνευστών του Μνημονίου; Αυτό είναι το ερώτημα. Και πρέπει απόψε να απαντηθεί χωρίς μισόλογα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας και κάλεσε  την αντιπολίτευση να συστρατευτεί στην κρίσιμη προσπάθεια διαπραγμάτευσης. 
 
Μάλιστα, έκανε λόγο για αντιφάσεις στον αντιπολιτευτικό λόγο οι οποίες «δεν μας ξαφνιάζουν» καθώς όπως υποστήριξε «είναι ενδεικτικές της στρατηγικής της, σύγχυσης».
 
Ο κ. Τσίπρας, εξέφρασε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να φτάσει σε έναν έντιμο συμβιβασμό με τους εταίρους, αλλά όχι να συνθηκολογήσει άνευ όρων και στηρίζοντας τη στρατηγική της κυβέρνησης εξέφρασε την πεποίθηση θα αποφέρει καρπούς «παρά το γεγονός ότι το περιβάλλον ήταν ναρκοθετημένο παρά το γεγονός ότι παραλάβαμε μία χώρα βαθιά μέσα στον γκρεμό».
 
Εντείνοντας την κριτική του προς την αντιπολίτευση, έκανε λόγο για ανικανότητα της προηγούμενης  κυβέρνησης  και άφησε αιχμές ότι κάποιοι είχαν φροντίσει να υπάρξει  ασφυκτική κατάσταση. 
 
«Παρά ταύτα η διαπραγματευτική μας στρατηγική οδήγησε στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου» πρόσθεσε για να συμπληρώσει ότι  με την απόφαση αναγνωρίζεται επίσης η ανάγκη να ανοίξει η συζήτηση για αναδιάρθρωση δημόσιου χρέους γιατί αλλιώς είναι αδύνατη η αποπληρωμή του. 
 
«Αυτή είναι η μοναδική στρατηγική που μπορεί να βάλει τέλος στη λιτότητα διατηρώντας τη χώρα στην Ευρώπη ο άλλος δρόμος είναι η άτακτη υποχώρηση σε όσους έχουν συμφέρον να συνεχίσουν την ίδια πολιτική που κατέστρεψε τον τόπο» ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός στην δευτερολογία του κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμφωνήσουν στις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης.
 
«Δεν συζητάμε νέο μνημόνιο σας καλούμε να στηρίξετε αυτή την κόκκινη γραμμή. Η χώρα δεν ανέλαβε καμία νέα δέσμευση απέναντι στους δανειστές οι οποίοι αναθεώρησαν την άποψη τους για το πλεόνασμα. Αφού δεν μας ζητούν οι δανειστές προς κύρωση την συμφωνία γιατί μας την ζητάτε εσείς; Τι υποκρισία είναι αυτή; Εμείς δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε. Ένα όπλο έχουμε και αυτό είναι η στήριξη του ελληνικού λαού που εσείς και οι πολιτικές σας φέρατε τα τελευταία χρόνια.», σημείωσε.

Σαμαράς: Χτυπάτε εμάς για να προειδοποιήσετε τους δικούς σας
 
Ιδιαίτερα επικριτικός προς την Κυβέρνηση και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό ήταν ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς.
 
Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό, ότι ενώ συγκάλεσε την έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας, για την διαπραγμάτευση, δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για την πορεία των συζητήσεων με τους δανειστές και αναρωτήθηκε: «Γιατί μας καλέσατε εδώ; Για να μας κάνετε συνυπεύθυνους σε μία ρήξη, ή τους δικούς σας βουλευτές συνυπεύθυνους σε μία τούμπα;».
 
 Απαντώντας δε στον ερώτημα του Αλέξη Τσίπρα αν θα στηρίξει η αντιπολίτευση την εθνική διαπραγμάτευση, ο κ. Σαμαράς απάντησε ότι «θα στηρίξουμε να μην πάει η χώρα στα βράχια».
 
«Ζητάτε συναίνεση σε τι; Σε αυτά που δεν γνωρίζουμε; Φοβάστε τους δικούς μας βουλευτές ή τους δικούς σας; Χτυπάτε εμάς για να προειδοποιήσετε τους δικούς σας», συνέχισε σε υψηλούς τόνους, ο Αντώνης Σαμαράς  και κάλεσε τον Πρωθυπουργό να «λύσει το πρόβλημα εκεί που υπάρχει, στο εσωτερικό του κόμματός του».
 
«Το πρόβλημα είναι ότι μεγάλο μέρος του κόμματος σας θέλει να οδηγήσει τη χώρα σε ρήξη με τους εταίρους» είπε ο κ. Σαμαράς και συμπλήρωσε: «Εμείς θα σας στηρίξουμε, αλλά δεν θα στηρίξουμε οτιδήποτε. Αν εσείς ξαναγυρίστε στην ύφεση και στα ελλείμματα δεν μπορούμε να στηρίξουμε ένα νέο κύκλο θυσιών που δεν χρειάζονται».
 
«Εμείς είμαστε με την Ελλάδα» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και προειδοποίησε ότι «όσο συνεχίζεται το θέατρο μίας εικονικής διαπραγμάτευσης ο λογαριασμός θα αυξάνεται». «Η χώρα δεν αντέχει άλλο από αυτό το μαρτύριο, διαπραγμάτευση δεν έγινε ποτέ» πρόσθεσε.

Ο κ. Σαμαράς κορυφώνοντας την επίθεση στον Πρωθυπουργό τον αποκάλεσε «νέο Μερκελστή» προσθέτοντας πως «αν ξαναγυρίσετε τη χώρα σε ύφεση και ελλείμματα δεν μπορούμε να στηρίξουμε την επιστροφή σε ένα νέο κύκλο θυσιών που δεν χρειάζεται».
 
Θεοδωράκης: θα στηρίξουμε την κυβέρνηση στις μεγάλες μάχες, όχι στα προβλήματα
 
Σαφής όσον αφορά τις προθέσεις του, ήταν ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος είπε ότι το κόμμα του,  θα στηρίξει την κυβέρνηση στις μεγάλες μάχες, αλλά θα σταθεί απέναντι στα προβλήματα που αυτή δημιουργεί.
 
Ο κ. Θεοδωράκης, σημείωσε ότι υπάρχουν πολλά σημεία στα οποία δεν μπορεί να συμφωνήσει με την κυβέρνηση που εμφανίζει διχογνωμίες. 
 
«Θα μας βρείτε απέναντι στις ιδεοληψίες σας. Το πραγματικό δίλημμα της χώρας είναι σύγκρουση με τα συμφέροντα, τις συντεχνίες και το λόμπι της δραχμής ή η ευρωπαϊκή πορεία.«Αλλαγές ή έξοδος από την Ευρώπη και τραγωδία;» αυτό είναι το δίλημμα τόνισε.
 
Κουτσούμπας: Παρωδία συζήτησης
 
«Σήμερα ούτε ενημέρωση έγινε. Επανάληψη συνθημάτων ήταν και μάλιστα αμήχανα», υπογράμμισε από την πλευρά του, ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αποφεύγει τη συζήτηση, όπως ο διάβολος το λιβάνι και κάνοντας λόγο για παρωδία συζήτησης.
 
Απευθυνόμενος δε στον Πρωθυπουργό, υπογράμμισε ότι «προσπαθεί να παρουσιάσει ως υπερήφανη διαπραγμάτευση» τις ιδιωτικοποιήσεις και χρησιμοποιεί «παραπλανητικά συνθήματα για τέλος λιτότητας και αντιυφεσιακά μέτρα».
 
«Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – Ανεξάρτητων Ελλήνων όχι μόνο δεν έφερε αμέσως στη Βουλή νόμο κατάργησης των μνημονίων, αλλά προχώρησε σε νέα συμφωνία επέκτασης των μνημονίων. Και επί 40 μέρες δεν έφερε στη Βουλή την συμφωνία για συζήτηση», είπε.
 
Βενιζέλος: Η κυβέρνηση κατέστρεψε το καθαρό και ασφαλές πλαίσιο για τη χώρα
 
Δριμύ κατηγορώ προς την κυβέρνηση εξαπέλυσε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, λέγοντας ότι μέσα σε λίγες εβδομάδες κατέστρεψε το καθαρό και ασφαλές πλαίσιο που είχε δημιουργήσει η προηγούμενη κυβέρνηση για τη χώρα. 
 
Παράλληλα κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της με σοβαρότητα και να μην παίζει με το εθνικό συμφέρον, ενώ ξεκαθαρίζοντας τη θέση του, τόνισε ότι το κόμμα του, «βοήθεια για την καταστροφή ή για "γυριστή" χωρίς κόστος, δεν δίνει».
 
«Δεν υπάρχει διαφυγή, όλα εδώ πληρώνονται», σημείωσε. 
 
Νικολόπουλος: Στηρίξαμε και στηρίζουμε την κυβέρνηση 
 
Ιστορικής σημασίας, χαρακτήρισε την συνεδρίαση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκος Νικολόπουλος που μίλησε επειδή απουσιάζει στο εξωτερικό ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος.
 
Ο κ. Νικολόπουλος επέκρινε για τη ρητορική τους τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι και έκανε έκκληση στην αντιπολίτευση να αντιληφθούν την κρισιμότητα των στιγμών και να στηρίξουν την εθνική προσπάθεια, ακόμη και εκείνους που φοβούνται ή έχουν αλισβερίσια».
 
«Στηρίξαμε και συνεχίζουμε να στηρίζουμε αυτή την Κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα γιατί πράγματι διαπραγματεύεται. Ασφαλώς και υπάρχουν υποχωρήσεις αλλά όχι υποχωρήσεις για την αφαίμαξη του ελληνικού λαού. Ακόμη και αν χρειαστεί να ματώσουμε περνώντας από τις Συμπληγάδες, εμείς θα βάζουμε τις κόκκινες γραμμές», τόνισε χαρακτηριστικά.
 

Πηγή www.reporter.gr