tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

ΕΟΠΥΥ. Τριτοκοσμικές καταστάσεις στο Ελεγκτικό Κέντρο Αχαρνών!

οι χαμένες εργατοώρες των πολιτών καθημερινά για το ωράριο κατάθεσης των αιτήσεων αποζημίωσης (08:00-13:00) από τα 4-5 γκισέ, ανέρχονται περίπου στις 800!

Αν κάποιος ασθενής έχει την τύχη να χρειάζεται τον έλεγχο του Ελεγκτικού Κέντρου της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αθηνών του ΕΟΠΥΥ, στην Αχαρνών 96, θα πρέπει να είναι εξοπλισμένος με μεγάλη υπομονή και κουράγιο! Οι καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση θεωρητικά είναι γύρω στη μία ώρα, όπως γράφουν τα χαρτάκια προτεραιότητας, αλλά πρακτικά φτάνουν και στις δύο – δυόμισι ώρες!

 

 

Αν κάποιος νομίσει πως οι πρώτοι επισκέπτες στις 08:00 το πρωί, είναι τυχεροί θα πρέπει να γνωρίζει ότι για να έχουν αυτή την «προνομιακή θέση» ήρθαν μια ή δύο ώρες πριν ανοίξουν τα γραφεία για να «κατακτήσουν» αυτή την προτεραιότητα!

 

Συμπερασματικά, τις δύο ώρες καθυστέρηση δεν τις γλυτώνει κανείς!

 

 

Το δημόσιο κόστος υπαλλήλων και το κοινωνικό κόστος στην εξυπηρέτηση του ΕΟΠΥΥ

 

Επισκεφθήκαμε, σε μια ημέρα, 3 φορές το ελεγκτικό κέντρο της οδού Αχαρνών για να παρατηρήσουμε την εξυπηρέτηση των πολιτών. Στις 08:05΄ ο ηλεκτρονικός πίνακας των γκισέ έδειχνε 004 και τα χαρτάκια της σειράς προτεραιότητας πλησίαζαν τα 100! Στις 10:00 η εξυπηρέτηση ήταν περίπου στο 90 και τα χαρτάκια στο 160. Στις 12:30 η εξυπηρέτηση είχε φτάσει στα 250 και τα χαρτάκια στα 400!

 

 

Είναι άγνωστο αν θα εξυπηρετούνταν όλοι μέχρι τέλους ή θα επαναλάμβαναν το εγχείρημα την επομένη ξανά από την αρχή αφού δεν αναγνωρίζεται προτεραιότητα της προηγούμενης μέρας.

 

Ο απλός πολίτης έχει να αναρωτηθεί πολλά για την εξυπηρέτηση των πολιτών από τον ΕΟΠΥΥ. Δεν αντιλαμβάνεται αν αυτό που συνεχίζεται επί χρόνια στο ίδιο μοτίβο λέγεται από την σημερινή κυβέρνηση «ευαισθησία στα πιο αδύναμα στρώματα»! Γιατί τα υψηλά εισοδηματικά στρώματα μάλλον δεν θα περάσουν ποτέ από τέτοια δοκιμασία, ούτε έχουν ανάγκη την επιδότηση κάποιων θεραπευτικών μέσων.

 

Ωστόσο, θα ήταν χρήσιμο να κάνουμε και μια σύγκριση του κόστους του ΕΟΠΥΥ για την εξυπηρέτηση των πολιτών και του κόστους των πολιτών από την εξυπηρέτηση του ΕΟΠΥΥ.

 

Με βάση την (πάνω από) δίωρη καθυστέρηση (συμπεριλαμβανομένης της προ-έναρξης αναμονής) στην εξυπηρέτηση των πολιτών, οι χαμένες εργατοώρες των πολιτών καθημερινά για το ωράριο κατάθεσης των αιτήσεων αποζημίωσης (08:00-13:00) από τα 4-5 γκισέ, ανέρχονται περίπου στις 800! Αν διπλασίαζαν τα γκισέ παραλαβής των αιτήσεων είναι πιθανόν να εξαλείφονταν η καθυστέρηση. Για τον ΕΟΠΥΥ το ημερήσιο κόστος θα ήταν 5 υπάλληλοι Χ8 ώρες = 40 ώρες! Αποτέλεσμα: Το ημερήσιο κόστος του Δημοσίου θα ήταν 20 φορές μικρότερο του κοινωνικού!

 

Τα παιδιά ενός κατώτερου Θεού μπορούν να σπαταλάνε άπειρες εργατοώρες για να εξοικονομίσει το κράτος μερικές ώρες κόστος εργασίας!

 

Αν η κυβέρνηση θέλει να ισχυρίζεται ότι γι αυτήν πρωτεύει η κοινωνία, δεν έχει παρά να το δείξει λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα ενίσχυσης του ΕΟΠΥΥ είτε με μετατάξεις δημοσίων υπαλλήλων, είτε με προσλήψεις αφού ο οργανισμός υπάγεται στον τομέα Υγείας, στον οποίο υποτίθεται ότι η κυβέρνηση έχει σε προτεραιότητα στις προσλήψεις.

 

Τηρουμένων των αναλογιών βέβαια η εικόνα του ΕΟΠΥΥ είναι εικόνα όλου του Δημόσιου Τομέα. Ποιος δεν ξέρει για τις εφορίες, τα νοσοκομεία κ.α. Η παθογένεια δεν είναι σημερινή που οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν ποσοστό επί του πληθυσμού μικρότερο από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ. Είναι παθογένεια που υπήρχε και όταν οι υπάλληλοι «ξεχείλιζαν» στο Δημόσιο. Άρα, «κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας».

 

 

Περί ηλεκτρονικής διακυβέρνησης κλπ…

 

Είναι να απορεί κανείς γιατί ο ΕΟΠΠΥ δεν έχει καθιερώσει ακόμη την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων αποζημίωσης από δικαιούχους. Κάτι που η εφορία για να εισπράξει το έχει καθιερώσει περισσότερο από 10 χρόνια. Για την είσπραξη είμαστε σύγχρονοι για την απόδοση είμαστε με τον Αραμπά; Τι λέει η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης κυρία Όλγα Γεροβασίλη που αγωνίζεται να εκσυγχρονίσει τη Δημόσια Διοίκηση;  Με δυο μέτρα δυο σταθμά θα προχωρήσουμε;

 

Αν το κράτος χρεώθηκε δισεκατομμύρια για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση η οποία όλο έρχεται και ποτέ δεν φτάνει, τουλάχιστον ας δημιουργηθεί στον ΕΟΠΥΥ ένα ηλεκτρονικό κέντρο υποδοχής και ελέγχου δικαιολογητικών  για αποζημιώσεις και για έλεγχο παραπεμπτικών, συνταγών κλπ.  Αφού δε εξαντληθεί ηλεκτρονικά η υποβολή στοιχείων, κατόπιν ας έρχεται ο πολίτης για την φυσική επιβεβαίωση και ταυτοποίηση που θα είναι ταχύτατη και αποτελεσματική στα γκισέ, απαλλάσσοντας την κοινωνία από ένα πολλαπλάσιο και τεράστιο κοινωνικό κόστος χαμένων και αντιπαραγωγικών εργατοωρών.

 

Δε μιλάμε βέβαια για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση με την οποία θα χρειαζόταν μόνο το όνομα και το ΑΦΜ του πολίτη για να εξυπηρετηθεί εντός λεπτών από τα γκισέ, αφού για κάθε θέμα θα εμφανίζονταν αυτόματα οι ενημερώσεις που είναι απαραίτητες για να εξυπηρετηθεί ο πολίτης σε κάθε αίτημά του.

 

Με την ηλεκτρονική υποβολή των εντύπων το κόστος θα ήταν μεν πολύ μεγαλύτερο από αυτό της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης αλλά απείρως μικρότερο από την φυσική εξυπηρέτηση που ισχύει σήμερα. Έστω και αυτό καλο θα ήταν αλλά δεν το κάνουν!

 

Και αυτά δεν το λέμε μόνο για τον ΕΟΠΥΥ. Δεκάδες Υπηρεσίες και Οργανισμοί έχουν τις ίδιες αντιπαραγωγικές παθογένειες, το κόστος των οποίων το κράτος με ευκολία μεταβιβάζει στην κοινωνία, παριστάνονταν ότι δήθεν μειώνει το κόστος λειτουργίας του Δημοσίου! Αν όμως αυτή η μεταβίβαση αυξάνει το πραγματικό κόστος 20 φορές, θα ήμασταν περίεργοι να ακούσουμε από κυβερνητικά χείλη πού είναι το κέρδος της κοινωνίας από τη «μείωση του κόστους του Δημοσίου»! Το ισοζύγιο για το σύνολο της χώρας, σε περιπτώσεις σαν τον ΕΟΠΥΥ, θα ήταν 20 φορές πιο αρνητικό! Αυτό λέγεται μείωση του δημόσιου κόστους λειτουργίας του κράτους;

 

Δυστυχώς σήμερα, παρά τις διακηρύξεις, το κράτος στην εξυπηρέτηση των πολιτών επιλέγει τον αραμπά ενώ στην είσπραξη εσόδων την ακαριαία ηλεκτρονική μέθοδο από τη φορολογία μέχρι τις ηλεκτρονικές κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς.

 

 

Τι να θαυμάσουμε;

 

 

ΣΒ