tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Έως τέλος χρόνου το περιθώριο για συμφωνία με ΕΚΤ και Κομισιόν

Επισπεύδονται οι διαδικασίες για την «προληπτική γραμμή στήριξης», καθώς η κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας από τις αγορές είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Επισπεύδονται οι διαδικασίες για την «προληπτική γραμμή στήριξης», καθώς η κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας από τις αγορές είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Ο λόγος που πλέον επισπεύδονται οι διαδικασίες για την συμφωνία, είναι είναι το καταστατικό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που δεν επιτρέπει τη χρηματοδότηση χώρας της οποίας οι χρηματοδοτικές ανάγκες δεν είναι καλυμμένες για το προσεχές δωδεκάμηνο.

Με την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης που έχει διακοπεί και θα ξαναρχίσει τις αρχές Νοεμβρίου, η κυβέρνηση προσδοκά στην εκταμίευση συνολικού ποσού ύψους 7,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,5 δισ. ευρώ προέρχονται από το ΔΝΤ.

Για την εκταμίευσή τους δεν αρκεί μόνο η συμφωνία με την τρόικα, αλλά χρειάζεται και η παροχή εγγυήσεων προς το ΔΝΤ ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα είναι καλυμμένες μέχρι και το τέλος του 2015.

Το ίδιο το ΔΝΤ μέχρι τώρα εκτιμά πως η Ελλάδα έχει χρηματοδοτικό κενό ύψους 12,5 δισ. ευρώ το 2015, το οποίο διευρύνεται σε 25 δισ. ευρώ, εάν η Ελλάδα δεν λάβει το υπόλοιπο των δόσεων που απομένουν από τη δανειακή σύμβαση με το ΔΝΤ (12,5 δισ. ευρώ, μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2016).

 

Στο πλαίσιο αυτό, όπως άλλωστε έδειξε και η άνοδος των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, υπάρχει αβεβαιότητα για την κάλυψη των δανειακών αναγκών του επόμενου έτους, η οποία με βάση τις χθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά θα καλυφθεί με την «ειδική πιστωτική γραμμή».

Τώρα πλέον απαιτούνται άμεσες διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν και την ΕΚΤ ώστε να ολοκληρωθούν μέχρι το Δεκέμβριο και να μπορέσει το ΔΝΤ να εκταμιεύσει τη δόση των 3,5 δισ. ευρώ.

Έτσι η κυβέρνηση σε διάστημα δύο μηνών, θα πρέπει:

*  Να ολοκληρώσει τη συμφωνία με την τρόικα, με την ατζέντα να παραμένει δύσκολη και να περιέχει «καυτά» ζητήματα.

* Να ξεκινήσει νέο κύκλο διαπραγμάτευσης, αυτή τη φορά μόνο με την Κομισιόν και την ΕΚΤ χωρίς το ΔΝΤ, για το πλαίσιο συμφωνίας που θα διέπει τη λειτουργία της ειδικής πιστωτικής γραμμής, αλλά και το πλαίσιο εποπτείας της Ελλάδας.

*  Μετά τη συμφωνία με την τρόικα, αλλά χωρίς να προσδιορίζεται χρόνος, θα ξεκινήσουν και οι συζητήσεις για τις πρόσθετες παρεμβάσεις μείωσης του χρέους.

 

Πηγή : naftemporiki.gr