tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Επί τάπητος νέα “χαλάρωση” των capital controls

Tην περαιτέρω χαλάρωση των capital controls ζητάει από την Τράπεζα της Ελλάδος η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

Tην περαιτέρω χαλάρωση των capital controls ζητάει από την Τράπεζα της Ελλάδος η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

Σύμφωνα με την πρόταση τίθενται στο τραπέζι των συζητήσεων ελαφρύνσεις, τόσο για επιχειρήσεις, όσο και για ιδιώτες, ενώ όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα το capital.gr, πρόκειται να υποβληθεί μέχρι τα τέλη της εβδομάδας και στη συνέχεια να συζητηθεί σε επίπεδο SSM.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα τα βασικά σημεία της πρότασης είναι:

*περαιτέρω αύξηση των ορίων για τις συναλλαγές επιχειρήσεων που εγκρίνονται από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών,

*μεγαλύτερη απελευθέρωση στο όριο εμβασμάτων προς το εξωτερικό που σήμερα ανέρχεται σε 1.000 ευρώ, καθώς επίσης και δυνατότητα μεγαλύτερης ανάληψης από το 10% υπολοίπων εμβασμάτων από το εξωτερικό (ήδη έχει δοθεί δυνατότητα για τα υπόλοιπα εμβασμάτων που προέρχονται από το εξωτερικό να εξάγονται στο σύνολό τους στο εξωτερικό, ενώ μπορεί και να αναληφθεί το 10% αυτών σε φυσική μορφή).

*αύξηση του εβδομαδιαίου ορίου ανάληψης μετρητών από τα 420 ευρώ σήμερα στα 500 – 550 ευρώ ή εναλλακτικά να υπάρχει δυνατότητα σωρευτικής ανάληψης του μηνιαίου ορίου των 1.680 ευρώ (420 ευρώ Χ 4 εβδομάδες), και

*άρση των περιορισμών για το "νέο χρήμα", δηλαδή δυνατότητα πλήρους ανάληψης των μετρητών που θα κατατίθενται στις τράπεζες και τα οποία θα μπορούν να διακινηθούν ελεύθερα (π.χ. να επενδυθούν οπουδήποτε εντός ή εκτός Ελλάδος ή να μεταφερθούν με έμβασμα σε λογαριασμό του καταθέτη στο εξωτερικό).

Σημειώνεται πάντως ότι οι συγκεκριμένες προτάσεις δεν είναι βέβαιο ότι θα εγκριθούν στο σύνολό τους από τον SSM, καθώς κρίσιμο τεστ για την ομαλή πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων που αποτελεί προϋπόθεση για την εμπέδωση εμπιστοσύνης, θεωρείται ο Οκτώβριος και τα μέτρα που πρέπει να ψηφιστούν (βαρύ "πακέτο" εργασιακών μεταρρυθμίσεων) για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δις. ευρώ.

Πηγή www.news.gr