tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Επιμελητηρίο Λακωνίας:Διαμαρτυρία για τα ειδοποιητήρια κατασχέσεων

Το ζήτημα των ειδοποιητηρίων κατασχέσεων που αποστέλλει μέσω του νεοσύστατου κέντρου είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών ο ΟΑΕΕ...

Το ζήτημα των ειδοποιητηρίων κατασχέσεων που αποστέλλει μέσω του νεοσύστατου κέντρου είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών ο ΟΑΕΕ, θίγει σε επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας κ. Κωνσταντίνος Πανδής. Οι ατομικές αυτές ειδοποιήσεις προβλέπουν προθεσμία είκοσι ημερών για αποπληρωμή των οφειλόμενων συνδρομών στον ΟΑΕΕ με την απειλή της κατάσχεσης.

Υπογραμμίζοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις εν μέσω κρίσης (έλλειψη ρευστότητας, υψηλή φορολόγηση, ΦΠΑ, κατακόρυφη πτώση τζίρου) και υπενθυμίζοντας ότι το 80% των επαγγελματιών αδυνατούν να αποπληρώσουν τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους προς τον ΟΑΕΕ στερούμενοι ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, ο κ. Πανδής διερωτάται αν τα τελεσίγραφα για κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων είναι μέτρο ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας. “Τι ασφαλιστικός φορέας είναι αυτός -στον οποίο ο επιχειρηματίας έχει εναποθέσει το παρόν και το μέλλον του- που διώκει τον ασφαλισμένο ως κοινό εγκληματία;”, αναφέρει χαρακτηριστικά, και προβάλλει τις εξής απαιτήσεις:

• Να σταματήσει άμεσα ο τρόπος είσπραξης υπό μορφή κατασχέσεων, ο οποίος, όπως εκτιμά το Επιμελητήριο, σκοπό έχει να διαλύσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

• Επιμήκυνση των δόσεων εναρμονισμένη στο οικονομικό περιβάλλον για όσο κρατάει η οικονομική κρίση.

• Μείωση των ήδη υψηλών εισφορών και δυνατότητα επιλογής της κατηγορίας ασφάλισης.

• Κατάργηση του μέτρου αναγκαστικής είσπραξης μέσω του κέντρου είσπραξης οφειλών ΟΑΕΕ.

• Αποποινικοποίηση των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ. “Η οφειλή προς τον ασφαλιστικό φορέα δεν μπορεί να συνιστά ποινικό αδίκημα”, σημειώνεται στο έγγραφο.

“Τα χτυπήματα που δέχεται η μικρομεσαία επιχείρηση στην περιοχή μας, αλλά και σ’ όλη τη χώρα, στόχο έχουν τον αφανισμό της και μόνο”, υποστηρίζει ο κ. Πανδής, για να προβλέψει στη συνέχεια πως η αναγκαστική είσπραξη οφειλών θα οδηγήσει σε αύξηση λουκέτων, ανεργία και διάλυση του κοινωνικού ιστού των ελευθέρων επαγγελματιών.

Για όλους αυτούς τους λόγους το Επιμελητήριο Λακωνίας ζητά από την κυβέρνηση να σταματήσει άμεσα την αναγκαστική είσπραξη των ασφαλιστικών και λοιπών οφειλών, ξεκινώντας παράλληλα ειδικές ρυθμίσεις που θα ανακουφίσουν τις επιχειρήσεις όχι μόνο με επιμήκυνση των δόσεων, αλλά και μέσω επιχορηγήσεων χρηματοδοτικών εργαλείων (ΕΣΠΑ).

Η επιστολή απευθύνεται στον πρωθυπουργό, στους προέδρους των πολιτικών κομμάτων, στους βουλευτές και δημάρχους της Λακωνίας, στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, τη ΓΣΕΒΕΕ, την ΕΣΕΕ και τα Επιμελητήρια της χώρας.