tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Επιμένει το ΔΝΤ ότι «το πρόγραμμα δεν βγαίνει»

Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου διαχώρισε πλήρως τη θέση του Ταμείου σχετικά με το πώς έκλεισε η πρώτη αξιολόγηση.

Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου διαχώρισε πλήρως τη θέση του Ταμείου σχετικά με το πώς έκλεισε η πρώτη αξιολόγηση.

Ταυτόχρονα ζήτησε περισσότερες μεταρρυθμίσεις από την ελληνική κυβέρνηση και μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους από την Ευρωζώνη, το οποίο χαρακτήρισε μη βιώσιμο.

 

Μιλώντας σε συνέδριο του Εconomist, υποστήριξε ότι υπάρχουν δύο κρίσιμα στοιχεία για την επιτυχία του προγράμματος:

 

• Πρέπει να ενισχυθούν οι μεταρρυθμίσεις. Η κυρία Βελκουλέσκου ανέφερε ότι η αλλαγή στη φορολογία εισοδήματος δεν διευρύνει επαρκώς τη φορολογική βάση και βασίζεται στην υψηλή φορολόγηση. Κριτική άσκησε και για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, θεωρώντας ότι δεν είναι επαρκείς, ενώ αναφορικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις υποστήριξε πως πρέπει να γίνουν περισσότερες από αυτές που προβλέπονται. Μάλιστα, εκτίμησε ότι οι αλλαγές αναφορικά με το πλαίσιο πώλησης και διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων δεν είναι αρκετά φιλόδοξες.

 

Επίσης, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να κινητοποιήσει τις πολιτικές δυνάμεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η διαφθορά και επανέλαβε τη θέση του Ταμείου για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Ο,τι δηλαδή θα πρέπει οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα να είναι πιο ρεαλιστικοί.

 

Σύμφωνα με το στέλεχος του ΔΝΤ, ακόμη και με την πλήρη εφαρμογή των συμφωνημένων, δεν μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι.

 

• Να υπάρξει σημαντική ελάφρυνση χρέους. Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ χαρακτήρισε ιδιαιτέρως μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος, το οποίο, ακόμη και με την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος, δεν μπορεί να μετατραπεί σε βιώσιμο. Μάλιστα, υποστήριξε ότι χρειάζεται σημαντική επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ευρωπαϊκών δανείων και σταθεροποίηση των επιτοκίων τους. Προσέθεσε δε πως η ελάφρυνση χρέους θα πρέπει να γίνει ταυτόχρονα με τις μεταρρυθμίσεις και οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν πριν από το τέλος του προγράμματος.

 

 

Παύλος Τσακίρης

 

Πηγή : www.kathimerini.gr