tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Επιμ.Κυκλάδ«Κόκκινα Δάνεια-Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών».

Hμερίδα για το κρίσιμο αυτό ζήτημα άνοιξε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, κ. Γιάννης Ρούσσος, ο οποίος επισήμανε ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό...

Τη Σύρο επισκέφθηκε ο Ειδικός Τομεακός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης, κ. Φώτης Κουρμούσης, μετά από πρόσκληση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, ως εισηγητής της ενημερωτικής ημερίδας με θέμα «Κόκκινα Δάνεια και Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών».

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 19 Απριλίου 2017 παρουσία του Υφυπουργού Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Νεκτάριου Σαντορινιού, στη Συνεδριακή Αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στη Σύρο (κτίριο «Βαλμά») σε ζωντανή σύνδεση με τα γραφεία του στα νησιά Άνδρο, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Σαντορίνη και Τήνο.

Την ημερίδα για το κρίσιμο αυτό ζήτημα άνοιξε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, κ. Γιάννης Ρούσσος, ο οποίος επισήμανε ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό μέτρο που αναμένεται να δώσει ανάσα στις επιχειρήσεις, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας. Στη συνέχεια ευχαρίστησε τον Υφυπουργό κ. Ν.Σαντορινιό, για την παρουσία του και την πολύτιμη βοήθεια του σε θέματα της αρμοδιότητάς του αλλά και για την μεσολάβησή του σε θέματα που σχετίζονται με άλλα υπουργεία.

Ο κ. Υφυπουργός αφού απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό, αναφέρθηκε στα κρίσιμα ζητήματα της νησιωτικότητας και στην προσπάθεια της πολιτείας να αμβλύνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νησιώτες, παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα.

Τέλος, καλωσόρισε τον ειδικό Γραμματέα κ. Φ. Κουρμούση, επισημαίνοντας ότι η παρουσία του στη Σύρο είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την επεξήγηση και αποσαφήνιση θεμάτων σχετικών με το προς ψήφιση νομοσχέδιο, καθώς μέχρι σήμερα είχε δημιουργηθεί – λανθασμένα – η εντύπωση ότι αφορά ένα μικρό αριθμό επιχειρήσεων.

Ο κ. Κουρμούσης περιορίστηκε σε μια σύντομη, συνοπτική παρουσίαση του νόμου, αναφέροντας ότι στόχος είναι η ένταξη όσο το δυνατόν περισσότερων επιχειρήσεων. Στη συνέχεια έδωσε το λόγο στους επαγγελματίες, εκπροσώπους επιχειρήσεων, λογιστές και άλλους ενδιαφερόμενους, προκειμένου τα συμπεράσματα και τα βασικά σημεία του νόμου, να προκύψουν από τις απαντήσεις ερωτημάτων.

Πράγματι, οι απαντήσεις που δόθηκαν από τον Ειδικό Γραμματέα, ανέτρεψαν σε σημαντικό βαθμό τη διάχυτη μέχρι και προ ολίγων ημερών εντύπωση, ότι το σχέδιο νόμου αφήνει εκτός τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων, κάτι που αποτέλεσε μια ευχάριστη ανατροπή για τους συμμετέχοντες σε όλα τα νησιά.

Λόγω του ότι απαντήθηκαν και αναλύθηκαν βασικά σημεία αλλά και τεχνικά ζητήματα του νομοσχεδίου, τα οποία πολλοί ενδιαφερόμενοι δεν είχαν είτε λόγω υποχρεώσεων, είτε λόγω της δυσκολίας της μεταπασχαλινής περιόδου και ώρας, τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν, η ενημερωτική ημερίδα μαγνητοσκοπήθηκε και το βίντεο έχει ανέβει στη διαδικτυακή πύλη του Επιμελητηρίου Κυκλάδων www.ekyklades.gr (link is external) στην ενότητα ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ (link is external).

Επιπλέον, το Επιμελητήριο Κυκλάδων, μετά την ψήφιση του νόμου και σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, θα αναλάβει την υλοποίηση των απαραίτητων ενεργειών με σκοπό την κατάρτιση των προβλεπόμενων «συντονιστών», αλλά και τη λειτουργία γραφείου υποδοχής ερωτημάτων σχετικά τη ρύθμιση οφειλών.