08/11/2012 | 11:10
Επιστολή κ. Γεώργιο Μαυραγάνη Υφυπουργό Οικονομικών

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας μεταφέρουμε την αγωνία ενός ολόκληρου κλάδου του Επιμελητηρίου μας, αυτόν της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης, που οδηγείται σε σίγουρο αφανισμό ύστερα από την εφαρμογή των νέων εξαγγελιών.

Κατανοούμε τις δυσκολίες της κυβέρνησης και ειδικά την  προσπάθεια του Υπουργείου σας να πατάξει την φοροδιαφυγή και να εισπράξει έσοδα, αλλά η φορολόγηση του συγκεκριμένου κλάδου, με συντελεστές 25-30 και 35%, κρίνεται εντελώς άδικη, αφού ο κλάδος της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης ανήκει στην κατηγορία των ειλικρινώς φορολογούμενων, αφού τα εισοδήματά του είναι δεδομένα και δεν μπορούν να αποκρυφτούν.

Θυμίζουμε ότι οι Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές, αμείβονται  με «εκκαθαριστικό» και βεβαίωση προμηθειών, που εκδίδεται από της ασφαλιστικές εταιρίες με παράλληλη υποβολή καταστάσεων, στις Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, προς διασταύρωση.

Αν στο μέτρο της υπερφορολόγησης του Κλάδου,  προστεθούν και οι ρυθμίσεις περί κατάργησης των  φοροαπαλλαγών των ασφαλίστρων και επί πλέον η νέα ρύθμιση, την οποία πληροφορούμεθα ότι προωθεί το Υπουργείο, σχετικά με την φορολόγηση των ασφαλίστρων που καταβάλει ο εργοδότης για ομαδικά ασφαλιστήρια Ζωής και Συντάξεως για το υπαλληλικό προσωπικό, που πλέον,  θα θεωρούνται εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και θα υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος, τότε, όχι μόνο η Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση, αλλά ολόκληρο το οικοδόμημα της Ιδιωτικής Ασφάλισης θα υποστεί μεγάλη συρρίκνωση. 

Με δεδομένα τα προβλήματα και την διαγεγραμμένη πορεία της Κρατικής Ασφάλισης, θα έπρεπε να δοθεί διέξοδος και «αναπτυξιακή ανάσα» προς τον ιδιωτικό τομέα, κάτι που τα παραπάνω μέτρα δεν το επιτρέπουν.

Οι ρυθμίσεις αυτές αφαιρούν κάθε κίνητρο για εναλλακτική επιλογή των ασφαλισμένων και ανακούφιση των Κρατικών Συστημάτων, ενώ είναι βέβαιο ότι θα συρρικνώσουν επικίνδυνα τον κύκλο εργασιών και θα αφανίσουν κυριολεκτικά  τους Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές, που είναι και ο βασικός μοχλός ανάπτυξης της Ιδιωτικής Ασφάλισης.

Από τα τηρούμενα στοιχεία του μητρώου μας, προκύπτει ήδη ανησυχητική μείωση εγγεγραμμένων, αφού από 7.000 περίπου το 2011 ο αριθμός των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών περιορίστηκε στις 5.500 και βαίνει συνεχώς μειούμενος. 

Σας καλούμε λοιπόν να αναθεωρήσετε αυτές τις αποφάσεις, αφού είναι σίγουρο ότι θα επιφέρουν το αντίθετο από το προσδοκώμενο αποτέλεσμα, θα περιορίσουν τον κύκλο εργασιών, θα εξογκώσουν έτι περαιτέρω την ανεργία, θα επιτείνουν τα αδιέξοδα και θα δημιουργήσουν, οικονομική και «κοινωνική ασφυξία».