tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Επιβάλλεται τέλος επιτηδεύματος σε έκθεση;

Οι επιτηδευματίες και οι ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα, εφόσον τηρούν βιβλία Β΄ ή Γ΄ κατηγορίας του ΚΒΣ, υποχρεούνται σε καταβολή ετήσιου τέλους επιτηδεύματος..

Ερώτημα: Επιβάλλεται τέλος επιτηδεύματος σε έκθεση;

Απάντηση:

Σύμφωνα με τον Ν. 3986/2011:

«Άρθρο 31

1. Οι επιτηδευματίες και οι ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα, εφόσον τηρούν βιβλία Β΄ ή Γ΄ κατηγορίας του Κ.Β.Σ., υποχρεούνται σε καταβολή ετήσιου τέλους επιτηδεύματος, το οποίο ορίζεται ως εξής:

α) Για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως διακόσιες χιλιάδες (200.000) κατοίκους, σε οκτακόσια (800) ευρώ ετησίως.

β) Για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από διακόσιες χιλιάδες (200.000) κατοίκους, σε χίλια (1.000) ευρώ ετησίως.

γ) Για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, σε εξακόσια πενήντα (650) ευρώ ετησίως.

δ) Για κάθε υποκατάστημα σε εξακόσια (600) ευρώ ετησίως.

ε) Για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις και τους Συνεταιρισμούς Εργαζομένων, σε πεντακόσια (500) ευρώ ετησίως…»

Σύμφωνα με τον προϊσχύοντα ΚΒΣ (Π.Δ. 186), άρθρο 9:

«1. Για την εφαρμογή των διατάξεων του Kώδικα αυτού, υποκατάστημα είναι οποιαδήποτε εκτός της έδρας της επιχείρησης επαγγελματική εγκατάσταση του επιτηδευματία, στην οποία ενεργείται παραγωγική ή συναλλακτική δραστηριότητα, ανεξάρτητα από το εάν αυτή διενεργείται κατ΄ εντολή της έδρας ή άλλου υποκαταστήματος σε εκτέλεση σχετικών συμβάσεων.

Δεν θεωρείται ότι στις επαγγελματικές εγκαταστάσεις του επιτηδευματία ενεργείται συναλλακτική δραστηριότητα όταν πραγματοποιούνται μόνο απλές παραλαβές ή παραδόσεις αγαθών ή όταν ενεργούνται εργασίες διοικητικές, προβολής αγαθών ή άλλες συναφείς εργασίες και οι δοσοληψίες στις εγκαταστάσεις αυτές περιορίζονται μόνο στη διενέργεια των εξόδων λειτουργίας τους.

Κατ΄ εξαίρεση των όσων ορίζονται στα προηγούμενα εδάφια δεν θεωρούνται υποκαταστήματα οι προσωρινοί εκθεσιακοί χώροι, καθώς και οι λοιπές πρόσκαιρες εγκαταστάσεις που λειτουργούν για χρονικό διάστημα μέχρι τριάντα (30) ημερολογιακές ημέρες….»

Ελλείψει ορισμού της έννοιας του υποκαταστήματος στον νέο ΚΦΕ 4172/2013, λαμβάνουμε υπόψη μας τον ορισμό του Π.Δ. 186.

Με βάση τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι δεν μπορεί να επιβληθεί τέλος επιτηδεύματος σε εκθεσιακό χώρο, δεδομένου ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί ως υποκατάστημα, εφόσον βέβαια πληρούνται τα ανωτέρω κριτήρια.


PANTELIS & PARTNERS
ACCOUNTING SPECIALISTS
Σερβίων 10 – Αθήνα – Τ.Κ.: 10441
Τηλ.: 210 5154733 – 210 5120402 – 210 5238054
[email protected]
www.pantelisco.com

Μπορείτε να απευθύνετε γραπτά ερωτήματα στο e-mail: [email protected].