tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Έρχεται νέο θεσμικό πλαίσιο για λειτουργία – εποπτεία εταιριών

θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες σχέδιο νόμου στη Βουλή για τις Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης

Τέλος καλοκαιριού θα έχουμε ένα πλήρες και σύγχρονο πλαίσιο που θα αφορά στη λειτουργία και εποπτεία των εταιρειών, ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας στο διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας.
Όπως είπε, θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες σχέδιο νόμου στη Βουλή για τις Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης, αρχές του μήνα θα δοθεί στη δαβούλευση το σχέδιο νόμου για την αντικατάσταση του νόμου 2190/20 : περί ανωνύνων εταιρειών, δουλεύει η νομοπαρασκευαστική επιτροπή για θέματα μετασχηματισμών και συγχωνεύσεων και στο πλαίσιο της εποπτείας θα συζητηθούν και θέματα που αφορούν στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο αλλά και της αναβάθμισης του ρόλου των επιμελητηρίων με απώτερο σκοπό την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης και λειτουργίας των εταιρειών. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και όσα γίνονται για να λυθούν άλλα δομικά προβλήματα, όπως είπε ο ίδιος και αναφέρθηκε στο πρόγραμμα για την κωδικοποίηση της νομοθεσίας το οποίο υπογράμμισε ότι προχωράει με αρκετά γρήγορο ρυθμό « και θα έχει ολοκληρωθεί ένα μεγάλο μέρος του μέσα στην επόμενη διετία» καθώς και στην ολοκλήρωση του κτηματολογίου όπως και τα θέματα του δασολογίου.
Δομικά ζητήματα που σχετίζονται με τις επενδύσεις επιλύονται και σύντομα θα έχουμε ένα νέο πλαίσιο, υπογράμμισε ο υφυπουργός.
Για να απομυθοποιηθεί, όπως είπε, η άποψη ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στον τομέα των επενδύσεων αναφέρθηκε στην περίπτωση της επένδυσης του Ελληνικού. Όπως σημείωσε, «έγινε ένας διαγωνισμός για πώληση 7000 στρεμμάτων χωρίς τοπογραφικό και χωρίς πράξη χαρακτηρισμού …. βρεθήκαμε στο σημείο να πρέπει να καλύψουμε πολλές τέτοιες αιρέσεις και φτάσαμε στο σημείο να εκδοθεί το ΠΔ, με ομοφωνία από το ΣτΕ, που σημαίνει ότι έγινε μια προσεκτική και συστηματική δουλειά. Αυτή ήταν η προϋπόθεση για να ξεκινήσει η πλήρωση πολλών αιρέσεων για την υλοποίηση της επένδυσης. Είμαστε λοιπόν στη φάση που θα πρέπει να εκδοθεί ένας μεγάλος αριθμός ΚΥΑ για να λυθούν τα θέματα της πολεοδόμησης και της ανάπτυξης των ζωνών. Η εταιρεία που θα κατασκευάσει το έργο θα ολοκληρώσει την κατάθεση των μελετών που απαιτούνται για να εκδοθούν αυτές οι πράξεις τον Ιούνιο του 2018. Έχουμε φτάσει στο τέλος. Μέχρι τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο θα έχει ολοκληρωθεί η έκδοση των ΚΥΑ για να αρχίσει η υλοποίηση του έργου».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ