tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Έρχονται αλλαγές στα κριτήρια για το κοινωνικό τιμολόγιο ηλ. ρεύματος

Η ΡΑΕ επεξεργάζεται πρόταση, η οποία θα προβλέπει την καθιέρωση τριών ή τεσσάρων κατηγοριών επιδότησης.

Πιο αυστηρές αναμένεται να γίνουν οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) ηλεκτρικού ρεύματος, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) φέρεται πριν τις 15 Αυγούστου να καταλήγει στην τελική εισήγηση που θα κάνει στον υπουργό ΠΕΝ Γιώργο Σταθάκη, αναφορικά με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στα κριτήρια υπαγωγής στο ΚΟΤ, καθώς και στον τρόπο χρέωσης των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσα από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Ειδικότερα, και σε ό,τι αφορά το ΚΟΤ, η ΡΑΕ επεξεργάζεται πρόταση, η οποία θα προβλέπει την καθιέρωση τριών ή τεσσάρων κατηγοριών επιδότησης. Προϋπόθεση για τη χορήγησή τους θα είναι ο καταναλωτής να συνδυάζει συγκεκριμένα κριτήρια που θα αφορούν στο ύψος του εισοδήματος, των τραπεζικών καταθέσεων αλλά και της ακίνητης περιουσίας.

Όπως αναφέρουν πηγές στο Euro2day.gr, με τον τρόπο αυτό θα απολαμβάνουν το φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα όσοι πραγματικά δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις χρεώσεις που ισχύουν για τη συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το ΚΟΤ διακρίνεται σε δύο κατηγορίες. Στην πρώτη ανήκουν εκείνοι με εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ ανά παιδί και με τετραμηνιαία κατανάλωση από 200 kwh-1.500 kwh. Επίσης στην ίδια κατηγορία ανήκουν τρίτεκνοι με εισόδημα έως 23.500 ευρώ και τετραμηνιαία κατανάλωση 200 kwh-1.700 kwh. Στη δεύτερη κατηγορία υπάγονται μακροχρόνια άνεργοι, άτομα με αναπηρία 67% και άνω, καθώς και άτομα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης.

Πηγή: Euro2day.gr