tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Έρχονται ΕΝΦΙΑ και δόση φόρου εισοδήματος

Τελικά δεν πρόκειται να υπάρξουν φέτος ουσιαστικές αλλαγές στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ.

Τελικά δεν πρόκειται να υπάρξουν φέτος ουσιαστικές αλλαγές στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ.

Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν περίπου όσα πλήρωσαν και το 2014, κάτι που επιβεβαίωσε με σχετικές του δηλώσεις στα ΜΜΕ και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης.

Με στόχο λοιπόν να εισπραχθούν περίπου 2,65 δις ευρώ, τα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ θα αρχίσουν να ετοιμάζονται μετά τις 26 Αυγούστου (οπότε λήγει και η τελευταία παράταση της προθεσμίας για το Ε9 του 2015) και στη συνέχεια, σε κάθε περίπτωση μετά τις εκλογές, τα εκκαθαριστικά θα ανέβουν στο Taxisnet.

 

Για φέτος, οι μοναδικοί οι οποίοι μπορούν να ελπίζουν σε μειώσεις και απαλλαγές είναι όσοι έχουν ιδιαίτερα χαμηλά εισοδήματα, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, ή άτομα με αναπηρία.

 

Οι εκπτώσεις και απαλλαγές οι οποίες ίσχυαν και πέρυσι προβλέπουν ότι ιδιοκτήτες με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα (κάτω από 9.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 1.000 ευρώ για κάθε τέκνο) και μικρή περιουσία (κάτω από 85.000 ευρώ για τον εργένη, 150.000 ευρώ για τον παντρεμένο με ένα παιδί και 200.000 ευρώ για την οικογένεια με δύο παιδιά, δικαιούνται έκπτωση 50%, ενώ πολύτεκνοι με εισόδημα έως 12.000 ευρώ και άτομα με αναπηρία άνω του 80% δικαιούνται πλήρη απαλλαγή.

 

Επίσης με διάταξη η οποία ψηφίστηκε με το τελευταίο Μνημόνιο χορηγείται και φέτος η μείωση φόρου 20% στον ΕΝΦΙΑ των κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, εφόσον αυτά παρέμειναν για όλο το 2015 κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα.

 

Ο ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις -χωρίς έκπτωση σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης-, από τον Οκτώβριο του 2015 έως τον Φεβρουάριο του 2016.

Από την επόμενη εβδομάδα όμως ξεκινά και η πληρωμή των δόσεων για το φόρο εισοδήματος.

 

Η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων λήγει την ερχόμενη Κυριακή 30 Αυγούστου. Τη Δευτέρα θα πρέπει να πληρωθεί η πρώτη εκ των τριών δόσεων για όσους έχουν χρεωστικό εκκαθαριστικό.

 

Από τα στοιχεία της ΓΓΔΕ προκύπτει ότι περισσότεροι από 800.000 φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλουν τις δηλώσεις τους έως την Κυριακή, αν δεν θέλουν να επωμιστούν πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής 100 ευρώ και προσαύξηση φόρου της τάξεως του 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης.

 

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, σε σύνολο περίπου 5,8 εκατομμυρίων υπόχρεων, δηλώσεις είχαν υποβάλει περίπου 5 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα, με το 40,6% αυτών να καλούνται να πληρώσουν πρόσθετο φόρο 2,349 δισ. ευρώ σε τρεις δόσεις. Οι επόμενες δόσεις πρέπει να πληρωθούν στο τέλος Σεπτεμβρίου και στο τέλος Νοεμβρίου.

 

Για τα νομικά πρόσωπα η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων λήγει την Παρασκευή 28 Αυγούστου.