tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Έρχονται πολυεπίπεδες διασταυρώσεις για την αύξηση των κρατικών εσόδων

Της Ειρήνης Τσεσμελή, Λογίστριας Οικονομικής Συμβούλου

Της Ειρήνης Τσεσμελή, Λογίστριας Οικονομικής Συμβούλου


Επειδή τα κρατικά έσοδα για το 2018 -2019  θα πρέπει να αυξηθούν, ξεκινούν σύντομα διασταυρώσεις σε πολλά επίπεδα.
Εκτός από τις διασταυρώσεις για Ι.Χ. και επαγγελματικά αυτοκίνητα που κυκλοφορούν ανασφάλιστα, έρχονται επιπλέον διασταυρώσεις σύμφωνα με το Υπουργείο Μεταφορών σε ΚΤΕΟ. Για τα Ι.Χ. και τα επαγγελματικά αυτοκίνητα που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ και δεν έχουν προμηθευτεί κάρτα καυσαερίων, θα διασταυρωθούν τα στοιχεία των κατόχων και θα βεβαιωθούν με πρόστιμα και προσαυξήσεις από το έτος που δεν έγιναν οι απαραίτητες διαδικασίες.
Επιπλέον θα υπάρξει διασταύρωση σε επίπεδο δήλωσης ακινήτων. Θα διασταυρωθούν τα Ε9 και  το κτηματολόγιο σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και το Υπουργείο Οικονομικών. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί απόκλιση των δηλωμένων ακινήτων στο Ε9  και στο κτηματολόγιο, γι’ αυτούς που σκοπίμως απέκρυψαν, δηλώνοντας μικρότερη επιφάνεια από την πραγματική, με συνέπεια να περιορίζουν την φορολογητέα αξία  και να καταβάλουν μικρότερο φόρο κατοχής ακινήτων δηλαδή ΕΝΦΙΑ και Φόρο Ακίνητης Περιουσίας θα επιβληθούν οι ανάλογες κυρώσεις.
Ποιες θα είναι αυτές; Θα είναι η επιβολή όχι μόνο του κύριου φόρου ΕΝΦΙΑ, αλλά και πρόσθετου φόρου που υπολογίζεται ως τόκος εκπρόθεσμης καταβολής, και επιπλέον πρόστιμο για την υποβολή ανακριβών δηλώσεων φόρου ακινήτων.
Ένα ακόμα πρόβλημα που θα προκύψει θα είναι το ύψος των τεκμηρίων που θα έπρεπε να υπολογίζεται από την πραγματική αξία των αντικειμενικών αξιών στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος οπότε και τη διαφορά που θα προκύπτει από τις δηλώσεις εισοδήματος προς καταβολή με ό,τι συνεπάγεται.
Τέλος, με τη δήλωση του Ε3 από φέτος θα δηλώνεται ο τραπεζικός λογαριασμός της επιχείρησης, η ημερομηνία ανοίγματος λογαριασμού, το POS της επιχείρησης, το email  και η ιντερνετική σελίδα. Σκοπός θα είναι οι διασταυρώσεις  των τραπεζικών λογαριασμών σε σχέση με τα  δηλούμενα εισοδήματα. Σε περίπτωση e-shop (πωλήσεις μέσω ιντερνέτ) θα ελέγχεται ο τραπεζικός λογαριασμός που είναι συνδεδεμένος. Με τον τρόπο αυτό, θα ελεγχθούν οι κινήσεις  και τα χρήματα που έχουν  κινηθεί μέσω των τραπεζικών λογαριασμών σε συνάρτηση  με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Καλό λοιπόν για όλους θα ήταν να ελέγξουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς του τελευταίου έτους 2017, ώστε να έχουν γνώση των συναλλαγών τους  με σκοπό να είναι σε θέση να δικαιολογήσουν τις όποιες συναλλαγές έχουν πραγματοποιηθεί.
Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι σε περίπτωση διαφοράς η Α.Α.Δ.Ε. αποκτά το δικαίωμα να  ανοίξει προηγούμενα έτη για ελέγχους με σκοπό την πάταξη της φοροδιαφυγής.

ΤΣΕΣΜΕΛΗ ΕΙΡΗΝΗ

ΛΟΓΙΣΤΡΙΑ – ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ

Email:[email protected]

Web: www.taxgservices.gr