tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ετοιμάζεται η κυβέρνηση για τη διαπραγμάτευση στα εργασιακά

Στα μέσα Οκτωβρίου ξεκινά ο γύρος των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης-δανειστών, για τις αλλαγές στην εργασιακή νομοθεσία.

Στα μέσα Οκτωβρίου ξεκινά ο γύρος των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης-δανειστών, για τις αλλαγές στην εργασιακή νομοθεσία.

 

Πρωταρχικός στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ώστε οι μισθοί να καθορίζονται και πάλι από εργοδότες και εργαζομένους.

 

Αυτό τόνισε εξάλου και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος. «Για πρώτη φορά ζητήσαμε να μπει στο Μνημόνιο κάτι που εμείς θέλουμε, την επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων και με επιθετικό τρόπο θα το διεκδικήσουμε μέχρι τέλους απέναντι στους ακραίους παίκτες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος -«φωτογραφίζοντας» το ΔΝΤ- στο συνέδριο για τις «Συλλογικές Διαπραγματεύσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο και το Μέλλον της Εργασίας», που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο.

Τις επόμενες ημέρες θα παραδοθεί το πόρισμα των Εμπειρογνωμόνων, της «Διεθνούς των Σοφών» που μελέτησαν τις ευρωπαϊκές και διεθνείς βέλτιστες πρακτικές και κατέληξαν σε προτάσεις για την κρίσιμη εργασιακή μεταρρύθμιση. Αυτό που προκύπτει έως τώρα είναι ότι υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό στο θέμα του κατώτατου μισθού.

Πάντως το ΔΝΤ έχει ήδη ξεκαθαρίσει τις διαθέσεις του: «Οι μεταρρυθμίσεις του 2011 στην αγορά εργασίας στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και στον κατώτατο μισθό ήταν σημαντικά βήματα μπροστά», αναφέρει το Ταμείο στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, προσθέτοντας πως «θα ήταν σφάλμα να συμπεράνουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας πρέπει να αντιστραφούν, επειδή αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τα δυνητικά οφέλη για τις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης»…

 

 

Πηγή : ΕΘΝΟΣ On Line